2 milyar kullanıcısı olan WhatsApp, geçen yıl sohbetleri yedi gün sonra silme seçeneği getirdikten sonra bu yıl da bir blog gönderisinde pazartesi gününden itibaren iki yeni zaman dilimi sunuyor: 24 saat veya 90 gün. Kullanıcılar ayrıca tüm yeni sohbetler için kaybolan mesajları açma seçeneğine sahip olacak.

WhatsApp'ın ana şirketi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook sayfasında şunları söyledi: "Tüm mesajların sonsuza kadar kalması gerekmiyor."

WhatsApp blog gönderisinde ise konuyla ilgili şu açıklamalar yapıldı: "Biriyle yüz yüze oturmanın, düşüncelerinizi güvenle paylaşmanın bir sihri var. Dürüst ve savunmasız olma özgürlüğü... Bu, konuşmanın sonsuza kadar bir yerde kaydedilip saklanmayacağını bilmekle ilgili. Bir mesajın ne kadar süreceğine karar vermek sizin elinizde olmalı."

ÇOCUKLARI KORUMAK DAHA ZOR OLACAK


Ancak WhatsApp'ın bu yeni uygulamasına çocuk haklarını savunan kuruluşlardan sert tepkiler geldi.

Birleşik Krallık'taki çocuklara yönelik yardım kuruluşu Çocuklara Zulüm Önleme Ulusal Derneği (NSPCC), bu hareketin kötü düşünülmüş bir adım olduğunu söyledi.

NSPCC'de çocuk güvenliği çevrimiçi politikası başkanı Andy Burrows, "Bu kötü düşünülmüş tasarım kararı, suçluların çocuk istismarına ilişkin kanıtları hızla silmesini sağlayacak ve kolluk kuvvetlerinin suçluları suçlamasını ve çocukları korumasını daha da zorlaştıracak" dedi.

Kasım ayında Meta, uçtan uca şifrelemenin de en erken 2023'te, yani beklenenden bir yıl sonra gerçekleşeceğini duyurmuştu. Meta'dan Antigone Davis, şirketin şifrelenmemiş verileri, hesap bilgilerini ve kullanıcılardan gelen raporları kullanarak kötüye kullanımı tespit edebileceğini söyledi.

CEZAİ YAPTIRIM OLMALI


Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, Zuckerberg'in şifreleme planlarının sesli bir muhalifi oldu ve kolluk kuvvetlerinin iğrenç suç eylemleriyle mücadele etme yeteneğini engelleyen bir duruma izin veremeyeceğini söyledi.

Geçen ay Ofcom'un CEO'su Melanie Dawes, sosyal medya şirketlerinin yetişkinlerin çocuklara doğrudan mesaj göndermesini yasaklamaları veya cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaları gerektiğini söyledi.

[old_news_related_template title="2022'de piyasaya sürülmesi beklenen 6 yeni WhatsApp özelliği" desc="WhatsApp'a gelecek özellikleri ve değişiklikleri izleyen web sitesi WABetaInfo, uygulamanın 2022'de yayına almayı planladığı özellikleri açıkladı. Özellikler arasında uygulamayı birden fazla cihazda kullanmaktan iletişim bilgilerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya kadar pek çok yenilik yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/29/iecrop/whatsapp-shutterstock_16_9_1638174077.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/2022de-piyasaya-surulmesi-beklenen-6-yeni-whatsapp-ozelligi-6796574/"]

[old_news_related_template title="Belgeler sızdı: FBI'ın WhatsApp mesajlarını okuyabildiği iddia edildi" desc="ABD merkezli dergi Rolling Stone, FBI'ın WhatsApp, Telegram, WeChat ve iMessage gibi platformlardaki şahsi yazışmaları okuyabildiğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/01/iecrop/whatsapp-shutterstock_16_9_1638353392.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/belgeler-sizdi-fbiin-whatsapp-mesajlarini-okuyabildigi-iddia-edildi-6800918/"]

[old_news_related_template title="Facebook'a rekor tazminat davası" desc="Facebook'a, Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırımı körüklediği iddiasıyla 265 milyar dolarlık dava açıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/07/iecrop/rohingya1-reuters_16_9_1638859764.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebooka-rekor-tazminat-davasi-6812149/"]