Gri, yoğun bir şekilde kraterli olan Ganymede, Ay'a çok benziyor. Ancak buzlu kaya 400 milyon milden daha uzakta, Güneş Sistemi'nin en büyük uydusu ve Jüpiter'i çevreliyor.

NASA'nın Juno uzay aracı 2016'dan beri Jüpiter'in etrafında roket gibi hareket ediyor, ancak pazartesi günü Ganymede'in 645 mil yakınına gitmeyi başardı. Ganymede'ye yirmi yıldan fazla bir süredir hiçbir uzay aracı bu kadar yaklaşmamıştı. En son 2000 yılında, NASA'nın Galileo uzay aracı bu kadar yakın olabilmişti.

BİR UZAY ARACI İLK DEFA BU KADAR YAKLAŞTI


Sadece 25 dakika içinde Ganymede, Juno'nun görüş noktasında uzak bir ışık noktası olmaktan, baş döndürücü, yuvarlak bir diske ve sonra tekrar bir ışık noktasına dönüştü.

NASA, salı günü ilk iki görüntüyü yayınladı. NASA'nın basın açıklamasında Juno uzay aracı ekibine liderlik eden Scott Bolton, "Bu, herhangi bir uzay aracının en yakın olduğu zaman. Herhangi bir bilimsel sonuca varmak biraz zaman alacak, ancak o zamana kadar bu Merkür gezegeninden daha büyük olan tek uyduya hayret edebiliriz" dedi.



Bilim insanları, Ganymede'nin buzlu kabuğunun 500 mil altında, Dünya'dan daha fazla su tutacak bir tuzlu su okyanusuna ev sahipliği yapabileceğine inanıyor. Aynı zamanda, kendi manyetik alanına sahip Güneş Sistemi'ndeki tek uydu. Bilim insanları Juno uçuşunun, hem Ganymede'nin buz kabuğu hem de manyetik alanı hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olacağını umuyor.

Bu görüntü sadece Juno'nun kamerasının yeşil ışık filtresinden alındı. Önümüzdeki günlerde NASA, kırmızı ve mavi ışık filtreleriyle yakalananlar da dahil olmak üzere uzay aracından daha fazla görüntü almayı bekliyor.

[old_news_related_template title="Dünyayı asteroitlerden korumak mümkün olabilecek mi?" desc="Son yıllarda Dünya'nın çok yakınından geçen ya da gökyüzünde patlayan gök taşlarını NASA odağına almaya hazırlanıyor. Henüz hiçbir teknoloji, Dünya'ya yaklaşan bir gök taşını görmemizi sağlayamıyor. Hatta bilim insanları bu durumu 'şansa güvenerek yaşıyoruz' olarak tanımlıyor. Peki Dünya'ya yaklaşan göktaşlarından önceden haberdar olmak mümkün olabilecek mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/06/iecrop/asteroit-shutterstock_16_9_1622963402.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/dunyayi-asteroitlerden-korumak-mumkun-olabilecek-mi-6471633/"]

[old_news_related_template title="NASA 30 yıl sonra yeniden Venüs'e gidiyor" desc="NASA'nın yeni başkanı Bill Nelson çarşamba günü yaptığı açıklamada; 9 yıl içerisinde iki NASA göreviyle en yakın komşumuz Venüs'e gidileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/03/iecrop/venus-2-nasa_16_9_1622702682.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/nasa-30-yil-sonra-yeniden-venuse-gidiyor-6466014/"]

[old_news_related_template title="Mars neden bilim dünyasının hedefinde?" desc="Ingenuity’den gelen görüntüler, Perseverance’ın Mars üzerindeki araştırmaları ile Kızıl Gezegen bilim dünyasının odağında. Peki neden Mars’a gitmek için bu kadar uğraş veriliyor? İnsanlığın Mars'ta yaşayabileceğine neden inanılıyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/17/iecrop/mars-shutterstock_16_9_1621241346.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/mars-neden-bilim-dunyasinin-hedefinde-6435470/"]