NASA, Near-Earth Object Surveyor uzay teleskopunu (NEO Surveyor) geliştirmenin bir sonraki aşamasına geçme planlarını açıkladı. NEO Surveyor, gezegenin yörüngesinin 30 milyon mil yakınında potansiyel olarak tehlikeli asteroitleri ve kuyruklu yıldızları tespit etmeye yardımcı olarak Dünya'nın gezegeni savunma çabalarına yardımcı olacak.

NASA yaptığı açıklamada; potansiyel olarak tehlikeli olan, Dünya'ya yakın nesnelerin keşfedilmesinin, karakterize edilmesinin ve izlenmesinin yaklaşma ya da çarpma ihtimalindeki etkileri azaltmak için hazırlıkların yapılmasını sağlamada çok önemli olduğunu söyledi.

2026 YILINDA FIRLATILACAK


NEO Surveyor'un üretimi, 2013 yılında Rusya'daki Chelyabinsk olayının yaşanmasını ya da bir asteroidin şehrin üzerinde patlaması gibi henüz benzeri yaşanmamış olayların önlenmesine yardımcı olacak. Bilim insanları Dünya'ya yaklaşan nesnelere karşı temkinli davransa da şu anda önümüzdeki yüzyıl için bilinen herhangi tehdidin olmadığı da belirtiliyor.

NEO Surveyor program uzmanı Mike Kelley, “NEO Surveyor, NASA'nın Dünya için tehlike oluşturabilecek asteroitleri ve kuyruklu yıldızları keşfetme hızını hızlandırma yeteneğine sahip olacak ve asteroitlerin yüzde 90'ını keşfetmek için tasarlandı" dedi.

Teleskopun 2026'nın ilk yarısında fırlatılması planlanıyor.

[old_news_related_template title="Dünyayı asteroitlerden korumak mümkün olabilecek mi?" desc="Son yıllarda Dünya'nın çok yakınından geçen ya da gökyüzünde patlayan gök taşlarını NASA odağına almaya hazırlanıyor. Henüz hiçbir teknoloji, Dünya'ya yaklaşan bir gök taşını görmemizi sağlayamıyor. Hatta bilim insanları bu durumu 'şansa güvenerek yaşıyoruz' olarak tanımlıyor. Peki Dünya'ya yaklaşan göktaşlarından önceden haberdar olmak mümkün olabilecek mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/06/iecrop/asteroit-shutterstock_16_9_1622963402.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/dunyayi-asteroitlerden-korumak-mumkun-olabilecek-mi-6471633/"]

[old_news_related_template title="NASA, Dünya’ya bir gök taşı çarpması ihtimaline hazırlanıyor" desc="Bir asteroit çarpmasının simülasyonunu hazırlayan NASA, çalışmalar sonucunda bilim insanlarının bir gök taşının Dünya'ya çarpmasını ve çarptığı bölgeyi yok etmesini engelleyemeyecekleri sonucuna vardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/02/iecrop/asteroitcarpmasi-shutterstock_16_9_1619938162.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/nasa-dunyaya-bir-asteroit-carpmasi-ihtimaline-hazirlaniyor-6408404/"]