Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik son dönemde tırmanışa geçerken, savaş iddialarının arttığı günlerde ABD'nin en büyük ırkçı neo-Nazi grubunun eski başkanı, Ukrayna'ya savaşmaya gitmeye hazır olduklarını açıkladı.

Nasyonalist Sosyalist Harekete başkanlık eden Jeff Schoep, İngiliz DailyMail gazetesine verdiği demeçte, "Aşırı sağdaki insanlar savaşın yaklaştığını düşünüyor. Rusya'ya karşı savaşmak ve eğitim almak bizim için bir fırsat." dedi.

Ukrayna sınırında yaklaşık 150 bin Rus askerinin bulunması, Moskova'nın son açıklamalarına rağmen bölgede işgal korkularını artırıyor.

İNGİLTERE'DEN KRİTİK UYARI

Açıklama, Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi'nden (ODNI) sızdırılan bir raporun, Kremlin'in ABD'deki aşırı sağ grupları dolaylı olarak desteklediğini ortaya koymasının ardından geldi.

Öte yandan, İngiltere'den de bölgede artan gerginlikle ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın Batı birliğini çökertmek amacıyla Ukrayna üzerindeki krizi haftalarca hatta aylarca uzatabileceği konusunda uyarı yaptı.

Truss, Moskova'nın birliklerini Ukrayna sınırından geri çekmeye başladığı iddialarıyla "yanlış bir güven duygusuna kapılmamak" gerektiğini söyledi. Savunma İstihbarat Şefi Korgeneral Sir Jim Hockenhull'ın, bölgede zırhlı araçlar, helikopterler ve bir sahra hastanesi görüldüğünü söylemesine atıfta bulundu.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI UKRAYNA'YA GİDİYOR

İngiliz The Daily Telegraph gazetesine konuşan Truss, bu hafta müttefiklere yeni bir destek gösterisi için Ukrayna ve Polonya'yı ziyaret edeceğini açıklarken, Moskova'nın geri çekilmeye hazır olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Moskova, Ukrayna sınırında yaklaşık 150 bin askerin yer almasına rağmen, Ukrayna'yı işgal etme iddialarını defalarca reddetti.

'BATILI POLİTİKACILARIN FANTEZİLERİ'

Rusya'nın Birleşmiş Milletler büyükelçi yardımcısı Dmitry Polyanskiy de iddiaları bir kez daha Batılı politikacıların 'fantezileri' olarak nitelendirdi.

ITV'den Robert Peston'a konuşan Polyanskiy "Bu çok gülünç bir durum, Batılı meslektaşlarımız tarafından haftalardır körüklenen histeri, hatta yutturmaca var. Birbirlerini ve tüm dünyayı Rusya'nın işgal etmek üzere olduğuna ikna etmeye çalışıyorlar, hatta somut tarihler veriyorlardı." dedi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz" dedi.


[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna gerilimi: Savaş çıkaracak iddia" desc="Rusya ile Ukrayna arasında gergin bekleyiş devam ederken kritik gelişmeler yaşandı... ABD, Rusya'nın Ukrayna sınırından çekilmek bir yana ekstra 7 bin asker konuşlandırdığını iddia ederken, Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçı gruplar ise, 'Kiev ordusu bize saldırdı' iddiasında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/17/iecrop/ukrayna-reuters_16_9_1645073129.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-gerilimi-savas-cikaracak-iddia-6957493/"]

[old_news_related_template title="ABD ısrarcı: Rusya her an Ukrayna'yı işgal edebilir" desc="Rusya, Ukrayna sınırından daha fazla askeri birliği geri çekeceğini açıkladı fakat ABD ve NATO, daha fazla Rus birliğinin sınıra sevk edildiğine dair işaretler olduğunu belirterek, Kremlin'den birliklerini geri çektiğini kanıtlamasını istedi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de yaptığı açıklamada 'Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal edebileceği bir zaman dilimindeyiz' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/psaki-reuters-sozcu-abd_16_9_1645041479.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-israrci-rusya-her-an-ukraynayi-isgal-edebilir-6957229/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna krizi: Gözler bütün gece ondaydı" desc="Rusya Ukrayna sınırındaki askerlerini çekmeye başladığını duyururken, bu açıklamaya kuşkuyla yaklaşan ABD'ye ait bir insansız hava aracının dün gece Ukrayna'da keşif uçuşu yapması dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/iha-ekrangoruntusu_16_9_1645004066.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-krizi-gozler-butun-gece-ondaydi-6956035/"]