Avrupa Adalet Divanı, Polonya ve Macaristan'ın Avrupa Birliği (AB) fonlarının kesilmesine yaptığı itirazı reddetti.

İki ülke, AB’nin fonların dağıtımının hukukun üstünlüğü ilkesine bağlanmasını ve demokratik değerleri hiçe sayan üyelere yönelik fonların kesilmesini öngören karara itiraz etmişti.

Mahkeme, demokratik kurallara uymanın AB üyeliğinin bir gereği olduğuna hükmetti.

Mahkemenin kararı AB ülkelerine yönelik milyarlarca euro değerindeki corona virüsü yardımlarını etkileyebilir. AB ülkeleri, 2020’de 1,8 trilyon euroluk bütçe ve Corona yardım paketi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Macaristan hükümeti kararı “siyasi” olarak nitelerken, Polonya Başbakan Yardımcısı Janusz Kowalski de, AB’nin Macaristan ve Polonya halkını açlığa mahkum etmeye çalıştığını söyledi.

AB değerleriyle çelişen “antidemokratik” uygulamaları nedeniyle sık sık Brüksel ile karşı karşıya gelen Macaristan ve Polonya, "koşulluluk ilkesi" nedeniyle daha önce AB bütçesini veto etmişti.

[old_news_related_template title="Macaristan'dan seçim öncesi enflasyonla mücadele: Gıda ve süt fiyatlarına zammı durdurdu" desc="Nisan ayında sandığa gitmeye hazırlanan Macaristan'da artan enflasyon ile birlikte hükümetteki sağcı başbakan Viktor Orban, süt, un ayçiçeği yağı gibi ürünlerin fiyatlarındaki artışı durdurma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/04/iecrop/orban-reuters_16_9_1643976855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/macaristandan-secim-oncesi-enflasyonla-mucadele-gida-ve-sut-fiyatlarina-zammi-durdurdu-6931664/"]

[old_news_related_template title="Avrupa Birliği'nden Polonya'ya fon kesintisi" desc="Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüm uyarılara ve kesilen para cezalarına rağmen Turow linyit madenini kapatmayan Polonya'nın biriken borçları nedeniyle AB ödeneklerinden 15 milyon euroluk kesinti yapacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/08/iecrop/ab-reuters5_16_9_1644333302.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupa-birliginden-polonyaya-fon-kesintisi-6940745/"]