Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken iki hafta önce İstanbul'daki barış görüşmeleri sonrasında Rusya'nın Kiev yakınlarından ayrılacağı ve bu bölgelerde şiddeti azaltacağını açıklaması uluslararası kamuoyunda umut ışığı yaratmıştı.

Fakat Rus askerlerinin çekilmesiyle başta Bucha olmak üzere birçok kentte çok sayıda sivilin işkence edilerek öldürüldüğünün ortaya çıkması bütün dünyayı ayağa kaldırmıştı. Bucha'da yüzlerce insanın elleri arkadan bağlı vaziyette sokak kenarlarında ölü bulunması ve çok sayıda toplu mezarın ortaya çıkması Rusya'nın uyguladığı şiddeti gözler önüne sermişti.

Bucha'daki saldırının arkasında ise Rus ordusunun 64'üncü Motorize Piyade Tugayı'nın olduğu ortaya çıktı. Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, bu askerlerin Bucha saldırısının arkasında olduğunu aktarırken askerlerin çekilmiş fotoğraflarını da kamuoyu ile paylaştı.

"KAHRAMANLIK VE KARARLILIK GÖSTERDİLER"

Dün ise Putin dikkat çekici bir karar aldı. Putin, 64'üncü Motorize Piyade Tugayı'nın adına "Koruyucu" eklenmesine karar verdi. Putin açıklamasında, bahsi geçen askerlerin kahramanlık, cesaret ve kararlılık gösterdiğini söylerken, "Bu tugayın bütün askerleri Ukrayna'daki özel askeri operasyonda yetenekli ve sonuca yönelik hamleler yaptı. Bu büyük bir profesyonellik gerektiriyor" dedi.

Ukrayna yönetimi ise 64'ünü Motorize Piyade Tugayı'nı Bucha'da yaşanan şiddet olayından sorumlu tutuyordu. Bucha'da sivillerin öldürülmesinden sonra Ukrayna askeri istihbarat birimleri Rus askerlerinin isimleri ve kişisel bilgileriyle ilgili detayları kamuoyu ile paylaşmıştı.

[old_news_related_template title="Ojeli tırnaklarından tanıdılar: Bucha'daki kurbanlardan birinin trajik öyküsü" desc="Ukrayna’da Rus ordusunun geri çekildiği bölgelerden gelen katliam iddiaları dünyayı dehşete düşürürken, ojeli tırnaklarıyla dikkat çeken bir kurbanın trajik hikayesi uluslararası basına da yansıdı. 52 yaşındaki İrina Filkina olduğu açıklanan Ukraynalı kadının kızı, annesinin Bucha’dan kalkan bir tahliye otobüsüne binmeye çalıştığını ama otobüste yer olmadığı için bisikletle eve dönerken yolda katledildiğini anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/bucha0_16_9_1649335306.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/manikurlu-ellerinden-tanidilar-buchadaki-kurbanlardan-birinin-trajik-oykusu-7060311/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Bucha'daki kabus görüntüler yeni Srebrenitsa Katliamı oldu" desc="24 Şubat'tan beri devam eden savaşta dün en korkunç gün yaşandı... Ukraynalı yetkililer, Kiev yakınlarında Rusya'dan geri aldıkları Bucha kentinde yol kenarında elleri arkadan bağlanmış ve infaz edilmiş çok sayıda cansız beden bulduklarını duyurdu. Fotoğraflar ve felakete tanık olanlar yaşadıklarını anlatırken uluslararası kamuoyu, 'Ya Bucha'daki sadece başlangıçsa. Ya Rusya'nın ele geçirdiği bütün yerler böyleyse' sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/04/iecrop/bucha-reuters2_16_9_1649048066.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-buchadaki-kabus-goruntuler-yeni-srebrenitsa-katliami-oldu-7052244/"]