Filipinler’de halk, 9 Mayıs Pazartesi günü yeni devlet başkanını seçmek üzere sandığa gidecek. 1965’ten 1986’ya dek süren 21 yıllık iktidarında ülkeyi demir yumrukla yöneten diktatör Ferdinand Marcos ‘un 64 yaşındaki oğlu Ferdinand "Bongbong" Marcos’un seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

1989’da hayatını kaybeden baba Marcos’un iktidarı, baskı ve yolsuzluk politikalarıyla Filipinler’in en karanlık dönemi olarak anılıyor. Ferdinand Marcos, 1986’da görevden alındıktan sonra ailesiyle Hawaii’ye kaçmıştı. Öte yandan bu dönemde ülkede yaşanan ekonomik büyüme nedeniyle bazı kesimler, Marcos iktidarını “Altın Çağ” olarak niteliyor.

DEVLET BAŞKANI DUTERTE'NİN KIZI DA MARCOS'UN YARDIMCISI

Son anketler, ülke siyasetinde büyük çıkış yapan Ferdinand "Bongbong" Marcos’un en yakın rakibi Devlet Başkan Yardımcısı Leni Robredo’nun açık ara önünde olduğunu gösteriyor. Bongbong’un seçimlerdeki devlet başkan yardımcısı adayı ise görevden ayrılmaya hazırlanan Filipinler lideri Rodrigo Duterte’nin kızı Sara Duterte-Carpio.

[embed]https://www.dailymotion.com/video/x8alb2u[/embed]

Özellikle baba Marcos’un dönemini hatırlamayan genç nüfusun büyük bölümü, Bongbong’u destekliyor. Bongbong’un 112 milyon nüfuslu ülkenin birçok yerinde düzenlediği seçim mitinglerine toplamda milyonlarca kişi katıldı. Geçen hafta Tagum kentinde düzenlenen mitingde 8 saat boyunca Marcos’un sahneye çıkmasını bekleyen yüzbinlerce kişi, destekledikleri adayı adeta bir rock yıldızı gibi karşıladı. Mitingde konserler, dans performanslarıyla büyük bir coşku seli hakimdi.

2016’dan beri görevi sürdüren Devlet Başkanı Rodrigo Duterte de iktidarı boyunca yaptığı ilginç çıkışlarla ve uyuşturucu kaçakçıların açtığı savaşla bazı kesimler tarafından "diktatör" olarak nitelenmişti.

[old_news_related_template title="Duterte'nin kızı seçimlerden çekiliyor" desc="Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin kızı Sara Duterte-Carpio, geçtiğimiz günlerde açıkladığı belediye başkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı.  " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/09/iecrop/duterte-reuters_16_9_1636459963.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dutertenin-kizi-secimlerden-cekiliyor-6758656/"]