Yeni bir araştırmaya göre dünya, vahşi yaşamın yok edilmesine ve küresel ısınmanın artmasına neden olan sübvansiyonlara her yıl en az 1.8 trilyon dolar harcıyor. Uzmanlar, bu durumu, "insanlık kendi yok oluşunu finanse ediyor" şeklinde değerlendirdi.  -

Araştırmaya göre, Amazon'da sığır eti üretimine yönelik vergi indirimlerinden, Orta Doğu'da sürdürülebilirliği olmayan yeraltı suyu pompalanmasına yönelik mali desteğe kadar, milyarlarca dolarlık hükümet harcamaları ve diğer sübvansiyonlar çevreye zarar veriyor.

Önde gelen sübvansiyon uzmanları, 1.8 trilyon doların önemli bir bölümünün, doğa için faydalı politikaları ve 'sıfır emisyona geçiş'i desteklemek için yeniden kullanılabileceğini vurguladı.

HÜKÜMETLERE ÇAĞRI YAPILDI

Yapılan araştırmanın, hükümetlere, çevreye zararlı sübvansiyonları ortadan kaldırmak için bir hedef üzerinde anlaşmaya varmaları çağrısında bulunduğu da vurgulandı.

Raporda, “Doğa endişe verici bir hızda yok oluyor ve hiç bu kadar az biyolojik çeşitliliğe sahip bir gezegende yaşamamıştık” ifadeleri yer alırken, “Zararlı sübvansiyonlar, kendi yok olmamızı finanse etmek yerine iklimi ve doğayı korumaya yönlendirilmelidir.” fikri vurgulandı.

RAPORDA MADENCİLİK SEKTÖRÜ YER ALMADI

Rapora göre, fosil yakıt endüstrisi (620 milyar dolar), tarım sektörü (520 milyar dolar), su (320 milyar dolar) ve ormancılık (155 milyar dolar) toplamda 1,8 trilyon doları oluşturuyor. Uzmanlar, raporda her yıl milyarlarca dolarlık zarar verdiğine inanılan madencilik için veriler yer almamasına da vurgu yaptı.

Hükümetler ve alıcılar arasında şeffaflığın olmaması nedeniyle, zararlı sübvansiyonların gerçek rakamının bilinenden daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Çevreye zararlı sübvansiyonları izleyen Earth Track organizasyonunun kurucusu ve raporun ortak yazarı Doug Koplow, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, alternatif ve daha temiz enerjilerin daha yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

[old_news_related_template title="Küresel ısınmanın etkisiyle Antarktika çiçek açtı" desc="Küresel ısınma dünyada büyük değişimlere yol açarken Antarktika’da artan sıcaklıklar iki bitki türünün son yıllarda hızla çoğalmasına neden oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/antarktika_16_9_1644910661.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/kuresel-isinmayla-antarktika-cicek-acti-6953564/"]

[old_news_related_template title="Vegan beslenmek, dünyayı küresel ısınmadan koruyabilir" desc="ABD'de yapılan yeni araştırmalar, bitki bazlı vegan beslenmenin dünyayı küresel ısınmadan koruyabileceğini ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/02/iecrop/shutterstock_603439250_16_9_1643792642.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/vegan-beslenmek-dunyayi-kuresel-isinmadan-koruyabilir-6926507/"]