İsrail’in Türkiye’deki vatandaşlarına “Derhal ülkeden ayrılın” çağrısında bulunmasının yankıları sürüyor. İsrail basını, Türkiye’de tatil yapan İsraillilerin yaşadıklarıyla ilgili bazı çarpıcı bilgileri paylaştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, dün yaptığı açıklamada İstanbul'daki vatandaşlarına “Derhal ülkeden ayrılın” çağrısında bulunmuştu. “Bu terör saldırıları tatile giden İsraillileri hedef alıyor. Kasıtlı olarak İsraillileri öldürmek ya da kaçırmak için seçiyorlar. Bu gerçek ve ciddi bir tehdit” diyen bakan, “İsraillilere gerekmedikçe İstanbul'a ve Türkiye'ye gitmeme çağrısı yapıyoruz. Eğer İstanbul'daysanız derhal İsrail'e dönün, İstanbul'a uçuş planınız varsa iptal edin. Hiçbir seyahat hayatınızdan değerli değildir” ifadelerini kullanmıştı.

İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey isimlerinden Albay Hassan Sayid Khodaei’nin geçen ay evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesi sonrasında İsrail yönetimi, İran’ın olası saldırıları nedeniyle vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısında bulunmuştu.

[caption id="attachment_7192314" align="alignnone" width="660"] Khodaei’nin öldürülmesinin ardından İran yönetimi intikam sözü vermişti.[/caption]

"İSRAİLLİ ÇİFT EŞYALARINI ALAMADAN TÜRKİYE'DEN ÇIKARILDI"

İsrail televizyonu Channel 13, İstanbul’daki bazı İsraillilerin geçen hafta “ciddi tehlike” istihbaratı nedeniyle ülkeden hızla çıkarıldığını aktardı. Habere göre üst düzey bir İsrailli yetkili, İstanbul’da bir pazarı ziyaret eden İsrailli bir kadın turisti telefonla arayarak oteline dönmemesini, İran suikast timlerinin kendisini orada beklediğini söyledi.

Bunun üzerine kadın ve eşi, oteldeki eşyalarını dahi alamadan İsrail güvenlik timi tarafından araçla havalimanına götürüldü. Burada suikast planının ipuçlarını öğrenmek için sorgulanan çift, daha sonra İsrail’e geri gönderildi.

Haberde, çiftin neden özellikle hedef alınmış olabileceğine dair bir ayrıntı yer almadı. Kaç İsraillinin aynı şekilde ülkelerine geri gönderildiği de belirtilmedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Türkiye’deki birçok İsraillinin hayatının kurtarıldığını söyleyerek yardımları için Türkiye’ye teşekkür etmişti. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post’un paylaştığı haberde, Türkiye’de faaliyet yürüten İranlı bir grubun İsrailli hedeflere yönelik saldırı planlarının İsrailli ve Türk güvenlik birimleri tarafından önlendiği kaydedilmişti.

[caption id="attachment_7192324" align="alignnone" width="660"] Türkiye, İsrailliler için popüler bir tatil yeri.[/caption]

"İSRAİL DE TEHLİKELİ BİR YER"

Öte yandan İsrail’in uyarısına rağmen birçok İsraillinin Türkiye seyahatinden vazgeçmediği de belirtildi.

İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, ülkedeki havalimanlarında İstanbul uçuşları için uzun kuyruklar oluşmaya devam ediyor. İstanbul uçağına binmeden önce gazetecilere konuşan bir İsrailli, “İsrail de tehlikeli bir yer” dedi.

Turizm Bakanlığı, havayolu şirketlerine Türkiye biletlerini iptal eden vatandaşlara paralarını iade etme çağrısı yaptı. Türkiye, İsraillilerin turizm için tercih ettiği ülkeler arasından üst sıralarda yer alıyor.

[old_news_related_template title="İsrail'den İstanbul'daki vatandaşlarına 'Hemen ayrılın' uyarısı" desc="İlişkilerin normalleştiği bir dönemde Türkiye-İsrail hattında yeni bir kriz yaşanıyor. İsrail hükümeti, yeni bir açıklamayla Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını genişletti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/13/iecrop/lapid-reuters_16_9_1655122068.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israilden-istanbuldaki-vatandaslarina-hemen-ayrilin-uyarisi-7191156/"]

[old_news_related_template title="'İran'ın Türkiye'deki İsraillilere saldırı girişimleri önlendi'" desc="İsrail, Türkiye’de faaliyet yürüten İranlı bir grubun geçen ay Türkiye’deki İsrailli hedeflere yönelik saldırı girişimlerinin engellendiğini öne sürdü. İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey isimlerinden Albay Hassan Sayid Khodaei’nin geçen ay suikasta kurban gitmesinin ardından İsrail yönetimi, vatandaşlarına “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısında bulunmuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/13/iecrop/israil2-reuters_16_9_1655104124.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iranin-turkiyedeki-israillilere-saldiri-girisimleri-onlendi-7190366/"]

[old_news_related_template title="İranlı iki bilim insanı, 24 saat içinde şüpheli olaylarda hayatını kaybetti" desc="İran’da son yıllarda çok sayıda bilimci öldürüldü ya da şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Son olarak Devrim Muhafızları'na bağlı çalışan iki bilim insanının 24 saat içinde art arda hayatını kaybetmesi kafaları karıştırdı. Devrim Muhafızları yetkililerinin son dönemdeki şüpheli ölümleri de tartışma yaratıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/13/iecrop/iran-reuters_16_9_1655108382.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iranli-iki-bilim-insani-24-saat-icinde-supheli-olaylarda-hayatini-kaybetti-7190639/"]