ABD’nin Ukrayna’ya yönelik yardımları devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rus işgaline karşı mücadele eden Ukrayna'nın savunmasını finanse etmek için Kongre'ye özel bir bütçe teklifi gönderdiğini belirterek, Ukrayna'ya güvenlik, ekonomik ve insani yardımların sağlanması için Kongre'ye sunduğu 33 milyar dolarlık ek finansmanın "mümkün olan en kısa sürede" onaylanmasının "kritik" olduğunu belirtti.

Biden, "Ukrayna'nın Putin saldırganlığına karşı mücadelesine devam etmesine yardımcı olmak için, Kongre'ye, güvenlik, ekonomik ve insani yardım talebinde bulundum" ifadelerini kullanarak, "Ukrayna halkının ülkelerini savunmasını destekliyoruz. Ancak Ukraynalılar her gün canlarıyla bedel ödüyorlar. Bu nedenle, mücadeleye devam edebilmeleri için bu fonun mümkün olduğunca çabuk onaylanması önemlidir" dedi.

"BU TASARIYA İHTİYACIMIZ VAR"

Ukrayna'daki mücadeleyi "özgürlük mücadelesi" olarak nitelendiren ve bu mücadelenin maliyetinin "ucuz olmayacağını" belirten Biden, "Ukrayna'yı özgürlük mücadelesinde desteklemek için bu tasarıya ihtiyacımız var. Bu savaşın maliyeti ucuz değil, ancak saldırganlığa boyun eğersek, bu daha maliyetli olacaktır" dedi.

Biden, Ukrayna'ya silah ve mühimmat akışını sürdürecek olan ve Ukrayna halkına ekonomik ve insani yardım sağlamaya devam edecek olan ek finansmanın ilerleyen haftalar ve aylar boyunca Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarını karşılayacağını belirtti. Biden, fon ile ayrıca Ukraynalılara ihtiyaç duydukları insani yardımın sağlanacağı ve başka ülkelere sığınmak isteyenlere yardım sağlayacağını aktardı.

"RUSYA'NIN ŞANTAJ YAPMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Rus oligarkların mal varlıklarına el konulması gibi içeriklere sahip olan yeni bir düzenlemeden bahseden Biden, "Rusya'nın yaptırımlarımızdan bir çıkış yolu olarak şantaj yapmasına izin vermeyeceğiz. Yaptırımlardan kaçmak için petrol ve gazlarını kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Bu nedenle Avrupalı müttefiklerle ve onların enerji ihtiyaçlarını başka şekilde karşılama çabalarını desteklemek için Kore, Japonya, Katar ve diğer ülkelerle birlikte çalışıyoruz" dedi.

"RUSYA'YA SALDIRMIYORUZ"

Biden, ABD'nin Rusya'ya saldırmadığını vurgulayarak, "Rusya'ya saldırmıyoruz, Ukrayna'nın kendisini Rus saldırganlığına karşı savunmasına yardım ediyoruz. Putin bu vahşi işgali başlatmayı seçtiği gibi, bu vahşi işgali sona erdirme seçimini de yapabilir. Saldırgan olan Rusya'dır. Dünya Rusya'yı sorumlu tutmalıdır ve tutacaktır" dedi.

UKRAYNA'YA YÖNELİK 33 MİLYAR DOLARLIK EK FİNANSMAN

Öte yandan üst düzey bir ABD’li yetkili, Biden'ın Ukrayna'ya ekonomik, askeri ve insani yardım sağlanması için Kongre’ye sunduğu 33 milyar dolarlık ek fonun 20,4 milyar dolarının güvenlik yardımı için kullanılacağını söyledi. Fonun bir kısmının, Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi ve Dışişleri Bakanlığı'nın Dış Askeri Finansman Programı için ayrılacağı belirtildi. Ayrıca fonun, 8.5 milyar dolarının ekonomik yardım, 3 milyar dolarının ise insani yardım, gıda güvenliği finansmanı için tahsis edileceği belirtildi.

[old_news_related_template title="Rusya, Ukrayna ile savaşının ilk iki ayında fosil yakıtlardan 63 milyar euro kazandı" desc="Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) verilerine göre Avrupa Birliği (AB), Çin ve Türkiye, Ukrayna ile savaşının ilk iki ayında fosil yakıtlar için Rusya'ya 63 milyar euro ödedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/28/iecrop/fosil_16_9_1651156040.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rusya-ukrayna-ile-savasinin-ilk-iki-ayinda-fosil-yakitlardan-63-milyar-euro-kazandi-7104055/"]

[old_news_related_template title="ABD’den Türkiye’ye teşekkür" desc="ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan, ABD ve Rusya arasında yapılan mahkum takası için Türkiye’ye teşekkür etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/27/iecrop/jake-sullivan-reuters_16_9_1651092365.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-turkiyeye-tesekkur-3-7102239/"]