Kazakistan'da LPG fiyatlarındaki artışa karşı başlayan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği protestoların ardından, eski istihbarat şefi vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı.

Orta Asya ülkesini sarsan protestolar sırasında hafta içi görevden alınan istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Komitesi’nin Şefi Karim Masimov’un gözaltına alındığı duyuruldu. Masimov’la beraber bazı yetkililerin de ihanet iddiasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Masimov, eski Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e yakın bir isim olarak tanınıyor. Masimov, Nazarbayev döneminde iki dönem başbakanlık da yapmıştı.

KAZAK LİDERDEN PUTİN'E TEŞEKKÜR

Kazakistan'da 30 yıllık bağımsızlık tarihinin en büyük protestolarıyla ilgili dün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Uyarı yapılmadan ateş açma emri verdim” demişti.

Hükümet kontrolün büyük oranda sağlandığını belirtirken, İçişleri Bakanlığı olaylarda “26 silahlı suçlunun etkisiz hale getirildiğini ve 18 polis ile ulusal muhafızın öldüğünü” duyurmuştu.

Kazakistan hükümetinin çağrısıyla ülkede binlere Rus askeri olayların yoğun olduğu bölgelere konuşlandırıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Tokayev telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ülkede istikrarın yavaş yavaş sağlandığını ancak "teröristlerin" hala aktif durumda olduğunu ve terörle mücadelenin süreceğini söyledi.

Tokayev, Putin'e ülkesine verdiği askeri destek için de teşekkür etti.

GÖZALTI SAYISI ARTIYOR

Kazakistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının 4 bin 266'ya yükseldiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Taldıkorgan kentinde silahlı bir grubun cezaevine silahlı saldırı düzenlediği de belirtildi. Açıklamada, 15 kişilik bir grubun cezaevini ele geçirme girişiminde bulunduğu, güvenlik güçlerinin karşılık vermesi sonucu grubun 3 üyesinin öldürüldüğü, diğerlerinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Çıkan çatışmada 1 polisin hayatını kaybettiği, 2 polisin de yaralandığı aktarıldı.

En şiddetli olaylarının yaşandığı Almatı'da yürütülen operasyonlarda şehrin farklı noktalarında zaman zaman silah sesleri duyuluyor. İsrail, kentte yaşayan bir vatandaşının çatışmalar sırasında öldüğünü duyurdu.

Yerel medyaya göre terör tehdidinin kırmızı seviyede olduğu Kızılorda kentinde de çatışmalar sürüyor.

[old_news_related_template title="Kazakistan Cumhurbaşkanı: Vur emrini ben verdim" desc="Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, akaryakıta yapılan zammın ardından başlayan ve şiddet olaylarına dönüşen protestolara ilişkin gerçekleştirdiği halka sesleniş konuşmasında, “Uyarı yapılmadan ateş açma emri verdim” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/07/iecrop/kazakistan-reuters-1_16_9_1641555303.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kazakistan-cumhurbaskani-vur-emrini-ben-verdim-6873579/"]