Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, babası Kim Jon II için düzenlenen bir anma töreni sırasında halkı eksi 15 derece sıcaklıkta bekletmekle suçlandı.

2011'de hayatını kaybeden Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'in 80'inci doğum gününde düzenlenen erkinlikler görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gündem oldu.

Kim Jong-Un'un çıkıp 30 dakikalık bir konuşma yaptığı etkinlikte halkın eksi 15 derece sıcaklıkta beklemek zorunda bırakıldığı belirtildi. Bu sırada VIP kısımda oturan devlet büyüklerinin ise ısıtıcılar sayesinde soğuktan etkilenmedikleri görüldü.

Konuşma sırasında çok sayıda davetlinin eldivensiz, atkısız veya korumasız olduğu da fotoğrafların ortaya çıkmasıyla gündem oldu.

Kuzey Kore'den haberleri yayımlayan NK News, kırmızı halıdan geçen yetkililerin ise 'özel bir muameleye' tabi tutulduğunu öne sürdü.

Muhabir Colin Zwirko, uzun konuşma sırasında devlet görevlileri sıcakta dururken, halkın dondurucu soğukta bekletildiğine dikkat çekti.

Kuzey Kore'nin 'sosyalist ütopyası' Samjiyon kenti açıldı - BBC News Türkçe

Corona virüsü tedbirleri nedeniyle 2019 yılından beri düzenlenemeyen etkinlikler bu yıl Samjiyon kentinde gerçekleşti.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, Kuzey Koreli yetkili Ri Il Hwan, konuşma sırasında Kim Jong İl'i 'ABD emperyalistlerine' meydan okuduğu ve '80'lerde anti-sosyalist çılgınlığın zirvesi' ile savaştığı için övdü.

Hwan, merhum liderin Kuzey Koreli güçlü adam Kim Jong Un için 'basamak' olduğunu ve ona 'devrimci miras' bıraktığını söyledi.

Kim Jong Il'in 1942'de Samjiyon yakınlarındaki Paektu Dağı'nda bir 'gizli kampta' doğduğuna dair uzun süredir devam eden ve "asılsız" olduğu belirtilen iddialar da konuşma sırasında tekrarlandı.

Ancak Sovyet kayıtları, Jong Il'in aslında 16 Şubat 1942'de doğu Rusya'da Habarovsk yakınlarında doğduğunu gösteriyor.

[old_news_related_template title="'Kuzey Koreli bahçıvanlar çalışma kampına gönderildi' iddiası" desc="İlginç yasak iddialarıyla gündeme gelen Kuzey Kore'de son olarak da eski Devlet Başkanı Kim Jong-il’in adını taşıyan Kimjongilia begonyalarını zamanında üretmeyi başaramayan bahçıvanların çalışma kamplarına gönderildiği iddia edildi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, geçen yıl da babasının ölümünün 10. yıl dönümü için 11 gün boyunca gülmeyi ve alkollü içki içmeyi yasakladığı öne sürülmüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/12/iecrop/kim-shutterstock_16_9_1644646212.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kuzey-koreli-bahcivanlar-calisma-kampina-gonderildi-iddiasi-6947976/"]

[old_news_related_template title="Kim Jong-un'un eşi aylar sonra ortaya çıktı" desc="Corona virüsü sebebiyle aylardır kamuoyunun karşısına çıkmayan Kim Jong-un'un eşi Ri Sol Ju, uzun bir aranın ardından ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/02/iecrop/kuzeykore-kcna_16_9_1643791208.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kim-jong-unun-esi-aylar-sonra-ortaya-cikti-6926406/"]

[old_news_related_template title="Endişelendiren Kuzey Kore raporu: Nükleer füze üssü kuruyor" desc="Kuzey Kore ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayan ABD merkezli düşünce kuruluşu CSIS, uydu görüntüleri paylaşarak Kim Jong-un'un Çin sınırına bir nükleer füze üssü kurduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/10/iecrop/kuzeykore-reuters_16_9_1644475755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/endiselendiren-kuzey-kore-raporu-nukleer-fuze-ussu-kuruyor-6943575/"]