Meksika'da dün düzenlenen referandumda, 2018’de göreve gelen solcu Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un kalan üç yıllık görev süresine devam etmesi kararı çıktı.

Ulusal Seçim Enstitüsü’nün açıkladığı sonuçlara göre Obrador’a destek yüzde 90’ı geçti ancak katılımın çok düşük olması ise dikkat çekti.

Meksika kanunlarında yer alan ve her devlet başkanının görev süresinin ortasında göreve devam edip etmeyeceğine karar verilen referandum ülkede uzun süredir uygulanmamıştı. Ancak Obrador'un ısrarı üzerine referanduma gidilmesine karar verilmişti. Muhalefet ise referandumun gereksiz olduğunu savunarak seçmenlere boykot çağrısı yapmıştı.

Katılımın yüzde 18’de kaldığı referandumun geçerli olması için katılımın yüzde 40 olması gerekiyordu, yani Obrador kaybetseydi bile referandum geçerli olmayacağı için görevine devam edebilecekti.

ABD’ye yönelik sert eleştirileriyle ve “dünyanın en pahalı ve lüks başkanlık uçağını” geçen yıl satarak adından söz ettiren Obrador, daha önce 2024’te devlet başkanlığından ayrılacağını duyurmuştu. Muhalefet ise Obrador’un referandumla ikinci dönemde de koltuğunu korumaya çalıştığını savunuyor.

[old_news_related_template title="Meksika’da Devlet Başkanı Obrador için referandum" desc="Meksika’da düzenlenen referandum ile halk, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un görevine devam edip etmeyeceğine karar vermek için sandık başına gitti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/andreus-reuters_16_9_1649608223.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/meksikada-devlet-baskani-obrador-icin-referandum-7066406/"]

[old_news_related_template title="Meksika Devlet Başkanı'nın özel jetini düğün salonuna çeviriyorlar" desc="Göreve geldiği dönemde devlet başkanlığına ait lüks jeti satma vaadinde bulunan fakat alıcı bulamayan Meksika Devlet Başkanı Obrador'a ait uçak düğün salonuna dönüştürülüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/29/iecrop/meksika-reuters_16_9_1648541290.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/meksika-devlet-baskaninin-ozel-jetini-dugun-salonuna-ceviriyorlar-7040487/"]