Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna ile sınırı bulunan ve Moldova’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı Transdinyester'de ikinci günde de patlamalar meydana geldi. Bu sabah yaşanan iki ayrı patlamada iki radyo anteninin hasar gördüğü belirtildi.

Transdinyester İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "26 Nisan sabahı erken saatlerde Grigoriopol ilçesine bağlı Mayak köyünde iki patlama meydana geldi. Emniyet görevlileri ve Transdinyester acil servisleri hemen olay yerine sevk edildi" dendi. Bir bomba imha ekibinin incelemelerini sürdürdüğü, patlama sonucu yaralanan olmadığı aktarıldı. Dün de Transdinyester'in başkenti Tiraspol'daki Devlet Güvenlik Bakanlığı merkez binası önünde bir dizi patlama meydana gelmişti.

"ASKERİ ÜSSE TERÖR SALDIRISI DÜZENLENDİ"

Transdinyester Güvenlik Konseyi, patlamalar sonrası acil toplandı ve Tiraspol’daki bir askeri üsse terör saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Kremlin de bölgedeki gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi.

Moldova sınırları içerisinde yer alan Transdinyester'in yaklaşık 500 bin nüfusu bulunuyor. Moldova'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgeyi hiçbir ülke tanımıyor. Moldova'nın bir parçası olarak tanınan Transdinyester'de Rusya, 1990'ların başından beri askeri varlığını sürdürüyor.

Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekaev, geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın güneyinde elde edilecek kontrolün Rusya'ya Transdinyester'e erişim imkanı sağlayacağını söylemişti. Rus komutanın tartışma yaratan açıklamalarının ardından Rusya'nın Kişinev Büyükelçisi Oleg Vasnetsov, Moldova Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Moldova tarafsız bir devlettir ve bu ilkeye Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere tüm uluslararası aktörler tarafından saygı gösterilmelidir" denmişti.

[old_news_related_template title="Moldova'daki Rus yanlısı ayrılıkçı Transdinyester'de patlama" desc="Moldova’dan bağımsızlığını ilan eden Rus yanlısı Transdinyester’in sözde başkenti Tiraspol’deki Devlet Güvenlik Bakanlığı (MGB) merkez binası önünde bir dizi patlama meydana geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/25/iecrop/moldova_16_9_1650909644.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/moldovadaki-rus-yanlisi-ayrilikci-transdinyesterde-patlama-7097329/"]

[old_news_related_template title="Rus komutanın Transdinyester açıklaması kriz çıkardı" desc="Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken üst düzey bir Rus komutanın “Ukrayna'nın güneyinde kontrolü sağlamanın Moldova’da Rusya destekli ayrılıkçıların bulunduğu Transdinyester'e yeni bir kapı açacağını” söylemesi bölgede tansiyonu fırlattı. “Rusya gözünü Ukrayna’nın ötesine dikti” endişesine yol açan açıklamanın ardından Moldova, Rusya’ya nota verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de, “Ukrayna sadece başlangıç” diyerek Rusya’nın başka ülkeleri de işgal etmeye hazırlandığını savundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/23/iecrop/transdinyester-reuters_16_9_1650692979.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rus-komutanin-transdinyester-aciklamasi-kriz-cikardi-7091930/"]