Pakistan’da görevden alınması için hakkında gensoru önergesi verilen Pakistan Başbakanı Imran Khan erken seçim çağrısında bulunmuş, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi de meclisi feshetmişti. Kararın ardından Pakistan Anayasa Mahkemesi, Han'a yönelik güvensizlik oylamasının parlamentoda reddedildiği kararı iptal ederek, parlamentonun yeniden kurulmasına ve parlamentoda cumartesi günü söz konusu güvensizlik oylamasının yapılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti kararı oy birliği ile aldı.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, “Başbakanın 03.04.2022 tarihinde cumhurbaşkanına meclisin feshedilmesi tavsiyesinin Anayasa'ya aykırı olduğu ve hukuken geçerli olmadığı beyan edilmiştir" ifadeleri kullanılarak, gensoru önergesinin başarılı veya başarısız olması halinde de meclisin feshedilemeyeceği belirtildi.

Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) lideri Şehbaz Şerif kararın ardından yaptığı açıklamada, mahkemenin "halkın beklentilerini kesinlikle yerine getirdiğini" belirtti.

Pakistan Halk Partisi (PPP) Eşbaşkanı Bilawal Butto Zerdari ise, Anayasa Mahkemesi’nin kararının "demokrasi ve Anayasa için bir zafer" olduğunu ifade ederek, "Pakistan'ın kurumları ve Anayasası korunmuştur. İnşallah güvensizlik süreci tamamlanacak ve seçim reformları yaparak temiz ve şeffaf seçimlere doğru yol alacağız" dedi.

MUHALEFETTEN HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA

Mahkemenin kararının ardından muhalefet partilerinin destekçileri, sokaklara çıkarak birçok kentte havai fişekli kutlama yaptı.

[old_news_related_template title="Pakistan Başbakanı Khan’dan çok konuşulacak ABD iddiası" desc="Hakkında görevden alınması için gensoru önergesi verilen Pakistan Başbakanı Imran Khan, hükümetini devirmek için kurulan komplonun arkasında ABD’nin olduğunu iddia etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/31/iecrop/pakistan-iha_16_9_1648760783.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/pakistan-basbakani-khandan-cok-konusulacak-abd-iddiasi-7046668/"]

[old_news_related_template title="Pakistan'da parlamento feshedildi" desc="Bir süredir komşusu Afganistan'da yaşanan gelişmeler ve ekonomik kriz ile boğuşan Pakistan'da Başbakan İmran Han’ın kaderinin belli olacağı gün sürpriz bir gelişme yaşandı. Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan İmran Han'ın talebinin ardından ülkenin Ulusal Meclisi'ni feshetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/03/iecrop/indir-6_16_9_1648969528.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/pakistanda-kader-gunu-darbe-iddialarinin-ardindan-bugun-oylama-yapilacak-7050796/"]