Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge’de yer alan Irak parlamentosu dünden bu yana Sadr Grubu'nun destekçileri tarafından işgal altında tutuluyor. Sadr Grubu'nun Şii Lideri Mukteda Sadr sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, destekçilerinin Irak parlamentosunu basmasını Yeşil Bölge’nin işgalden kurtarılması olarak nitelendirdi. Destekçilerinin parlamentoyu basmasını kendiliğinden yapılan barışçıl devrim olduğunu aktaran Sadr, bunun terör, yolsuzluk, zulüm ve işgal ateşinden kurtulmak için altın bir fırsat olduğunu belirtti.

Söz konusu hareketin Irak’ın işgal edildiği günden bu yana Irak’ın üzerine tünemiş karanlık, yolsuzluk, münferit yönetim ve mezhepçiliğe son vermek için bir fırsat olduğunu söyleyen Sadr, “Siyasi rejimin kökünü, anayasayı ve derin devlet kazandığı sürece nezih ve adil sayılan seçimleri değiştirmek için harika bir fırsat” dedi.

Açıklamasında Irak halkına hitap eden Sadr, “Reform, demokrasi, yasa, bağımsızlık ve silahın devletten başka kimsenin elinde bulunmasını istemeyen özgür Irak halkı, hepiniz bir dönemeçten geçiyorsunuz ve hepiniz sorumlusununuz, ya ümmetler arasında yüce bir Irak ya da yolsuzlarla, açgözlülerin hüküm sürdüğü ve dış ellerin sağa sola savurduğu bir Irak seçin” ifadelerini kullandı.

"MEŞRUİYETE KARŞI DARBE ÇAĞRISI"

Sadr’ın “Yeşil bölge işgalden kurtarıldı” açıklamasına rakibi Koordinasyon Grubu’ndan tepki geldi. Koordinasyon Grubu çatısı altında yer alan Hikmet Akımı Başkanı Ammar Hekim’in evinde toplanan Koordinasyon Grubu yöneticileri yayınladıkları ortak bildiride, Sadr’ın söz konusu açıklamasını “Meşruiyete karşı darbe çağrısı" olarak nitelendirdi.

Koordinasyon Grubu’nun Irak’ın yaşamakta olduğu bu kritik dönemde başta Sadr Grubu olmak üzere bütün tarafları diyaloga çağırdığı belirtilen bildiride, “Ama ne yazık ki artan bu gerilim halka, devlete ve kurumlarına, siyasi süreç, anayasa ve seçimlere karşı devrim aşamasına ulaştı” denildi.

Irak halkının verdiği uzun ve zorlu kanlı mücadelenin sayesinde elde ettiği demokrasi sisteminin bütün Irak halkını temsil etmeyen tek bir siyasi tarafın destekçileri verilmesinin kabul edilemez olduğunu aktarılan bildiride, “Koordinasyon Grubu olarak, vatandaşın hakkını, devletin meşruiyeti ve siyasi süreci tüm gücümüzle savunmaya kararlı olduğumuzu vurgularken, bütün bunların aksine yapılan her hangi bir eylem kırmızı çizgileri geçmek, iç barışı tehdit etmek ve yıllardır devleti yağmalayanlara kapıları açmak olarak kabul edeceğiz” denildi.

ZİNCİRLİ GÖSTERİ DÜZENLENDİ

Sadr destekçileri, parlamento binasında düzenledikleri gösteride davullar çalarak ağıt yaktı ve kendilerine ellerindeki zincirlerle vurdu. Bazı protestocular ise parlamento içerisinde sigara, meyve suyu, kavun ve karpuz satmaya çalıştı.

SADR YANLILARI BU HAFTA İKİNCİ KEZ MECLİSİ BASTI

Sadr dışındaki tüm Şii tarafları çatısı altında toplayan ve eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun, Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, 27 Temmuz’da da Yeşil Bölge'ye girerek parlamentoyu basmıştı.

[old_news_related_template title="Irak Meclisi’nde protestoculardan zincirli gösteri" desc="Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Sadr Grubu'nun Şii Lideri Mukteda Sadr destekçileri tarafından dün basılan Yeşil Bölge’deki Irak Meclisi’nde protestocular, ağıt yakarak kendilerine zincirle vurdukları bir gösteri düzenledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/31/iecrop/irak-reuters_16_9_1659270304.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/irak-meclisinde-protestoculardan-zincirli-gosteri-7280495/"]