Ukrayna devlet demiryolu şirketi, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinde bulunan tren istasyonunu roketle vurduğunu duyurdu. Açıklamada, iki roketle düzenlenen saldırıda 30’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 100’den fazla kişinin yaralandığı bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamada ölü sayısının 50'ye yükseldiği kaydedildi.

Bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçılarsa saldırıdan Ukrayna ordusunu sorumlu tuttu.

Saldırıda en az 30 insanın yaşamını yitirdiği açıklandı.


"BİNLERCE KİŞİ VARDI"

Saldırının sivillerin Rus bombardımanın yoğunlaştığı bölgeden tahliyesi sırasında yaşandığı belirtildi.

Kramatorsk Belediye Başkanı Aleksandr Goncharenko, "4 bin kişi istasyonda tahliye bekliyordu. Düşman bu insanları öldürmek istedi. Yüzde 90'ı yaşlı insanlar, çocuklar ve kadınlardı. Çok fazla ayağını, elini kaybeden yaralı var. 30-40 cerrah hastanede müdahale ediyor hastalara" ifadelerini kullandı.

Donetsk bölge valisi Pavlo Kirilenko da, “Rus faşistler nereyi hedef aldıklarını gayet iyi biliyorlardı. Panik yaratmak ve mümkün olduğunca çok sivili öldürmek istediler” dedi.

"MİSKET BOMBASI İDDİASI"

Kirilenko, daha sonra yaptığı açıklamada Rus ordusunun saldırıda misket bombası kullandığını öne sürdü. Reuters haber ajansı ise bu iddiayı teyit edemediğini belirtti.

Finlandiya Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırı sırasında istasyonda hiçbir Ukrayna askeri olmadığını söyledi. Zelenskiy, "Rus işgalciler acımasız yöntemlerine devam ediyor. Bizimle savaş alanında karşı karşıya gelecek güce ve cesarete sahip olmadıklarından, sivil nüfusu yok ediyorlar. Bu yapılan sınırı olmayan kötülüktür. Cezalandırılmazsa asla durmaz” ifadelerini kullandı.

Mart ayının çekilen fotoğrafta Kramatorsk'taki tren istasyonunun yoğun olarak siviller tarafından kullanıldığı görülüyor.


Olayla ilgili paylaşılan bazı fotoğraflarda ekiplerin dumanların yükseldiği istasyondaki bir yangına müdahale ettiği görüldü. Reuters, saldırıyla ilgili bilgilerin henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadığını duyurdu.

Öte yandan saldırıya ait olduğu düşünülen bir füze parçasının üzerinde Rusça "Çocuklar için" yazması dikkat çekti.

Aynı bölgede dün de tahliye edilen kişileri taşıyan üç trenin, raylara isabet eden bir füze nedeniyle durdurulduğu açıklanmıştı.



RUSYA'DAN YALANLAMA GELDİ

Ukrayna'nın açıklamalarının ardından Moskova yönetiminden jet bir açıklama geldi. Rus haber ajansı RIA'nın aktardığı haberde Rusya Savunma Bakanlığı, Kramatorsk tren istasyonuna saldırıyı Rusya'nın gerçekleştirmediğini açıkladı. Savunma Bakanlığı, saldırının sadece Ukrayna ordusu tarafından kullanılan Toçka füzesiyle düzenlendiğini öne sürdü.

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Rus ordusunun söz konusu bölgede askeri faaliyet yürütmediğini söyledi.

Ukrayna’da sivilleri hedef almadığını savunan Rusya, son dönemde Kiev çevresindeki güçlerini geri çekerek ayrılıkçı güçlerin bulunduğu Ukrayna’nın doğusuna yoğunlaştı. Bölgede saldırı ve çatışmalar giderek artarken sivillerin daha güvenli yerlere kaçışı da hızlandı.