Son haftalarda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta tansiyon bir nebze de olsa düşerken, geçtiğimiz haftalarda Rus amiral gemisi "Moskova"nın Karadeniz'de batırılması tansiyonu tekrar yükseltmişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde ikinci ay geride kalırken, ABD'li bir yetkili, Biden yönetiminin geçtiğimiz ay Rusya'nın amiral gemisi Moskova'nın bulunmasına ve batırılmasına yardımcı olan istihbaratı Ukrayna ile paylaştığını öne sürdü.

ABD merkezli NBC News'in haberine göre yetkili, ABD'nin Ukrayna'nın Sovyetler döneminden kalma devasa bir füze kruvazörü olan Moskova'yı vurmayı planladığını bilmediğini ve Kiev'in kararına karışmadığını söyledi.

İSTİHBARAT UKRAYNA'YA İLETİLDİ

ABD'li yetkili, istihbaratın Rusya'nın güneyindeki liman kenti Odessa'ya yönelik saldırılara karşı kendilerini savunmalarına yardımcı olması için Ukrayna'ya iletildiğini öne sürdü.

ABD merkezli New York Times gazetesine konuşan bir yetkili de bilgilerin sadece geminin Karadeniz'deki konumuyla ilgili bir raporun ötesine geçtiğini söyledi.

Yılan Adası'nı kuşatan ve Ukrayna tarafından vurulduğu açıklanan, 510 mürettebatlı Moskova isimli kruvazör gemisi 14 Nisan'da batmış, gemide hayatını kaybedenlerin sayısı hala net olarak açıklanmamıştı.

ABD GEMİSİ SAATLERCE TAKİP ETMİŞ

İsmi açıklanmayan yetkili, ABD donanmasının, 13 Nisan'da Rus amiral gemisini Karadeniz'de batırmak için Ukrayna kuvvetlerine doğru bilgileri sağlayabilmek için yeni deniz gözetleme uçağını kullandığını da iddia etti.

İngiltere merkezli The Times gazetesi, bir ABD deniz gözetleme P-8 Poseidon uçağının saatler boyunca Moskova gemisini takip ettiğini ve yerini Ukrayna ordusuna söylediğini öne sürdü.

ABD tarafından ise bu iddialara yalanlama geldi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, gemi hakkında Ukrayna'ya "belirli hedefleme bilgisi" göndermediğini olayla bir ilgilerinin bulunmadığını aktardı.

ABD'DEN YALANLAMA GELDİ 

Pentagon basın sekreteri John Kirby, ABD merkezli CNN'e yaptığı açıklamada "Ukrayna'ya Moskova için özel hedefleme bilgisi sağlamadık. Ukraynalıların gemiyi vurma kararında veya gerçekleştirdikleri operasyonda yer almadık. Ukrayna'nın gemiyi hedef alma niyeti hakkında önceden bilgimiz yoktu." dedi.

ABD'nin Moskova grevine verdiği desteğin ifşa edilmesi, Beyaz Saray'ın Cumhuriyetçilerin Ukrayna'nın direnişini desteklemek için daha fazlasını yapması için baskı altına alınmasından ve anketlerin ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'ya yönelik tavrının yeterince sert olmadığını ortaya koymasının ardından geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken, Biden yönetimi, Rusya'nın işgalini püskürtmesine yardımcı olmak için silah ve füze sevkiyatının yanı sıra Ukrayna ile istihbarat paylaşımını artırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat ayında işgal emrini verdiğinden beri, Beyaz Saray, demokratik bir müttefik olan Ukrayna'yı desteklemeyi, Putin ile ABD ve NATO müttefikleri arasında doğrudan bir savaşı kışkırtacak gibi görünen hiçbir şey yapmamakla dengelemeye çalıştı.

[old_news_related_template title="Rusya Devlet Başkanı Putin özür diledi" desc="İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Nazi lideri Adolf Hitler’in Yahudi kökenli olduğunu düşündüğünü ve 'En büyük Yahudi karşıtları Yahudilerdi' sözleri için İsrail’den özür diledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/05/iecrop/putinn-reuters_16_9_1651770712.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-devlet-baskani-putin-ozur-diledi-7117415/"]

[old_news_related_template title="Lula: Zelenskiy savaştan Putin kadar sorumlu" desc="Eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, “Zelenskiy, bu savaştan en az Putin kadar sorumlu. Çünkü savaşta tek bir suçlu yok' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/05/iecrop/lula-reuters_16_9_1651754795.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/lula-zelenskiy-savastan-putin-kadar-sorumlu-7117041/"]

[old_news_related_template title="Rusya, Danimarkalı 4 diplomatı sınır dışı etti" desc="Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Danimarkalı 4 diplomatın sınır dışı edildiği aktarıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/05/iecrop/rus-embassy-_-sinirdisi_16_9_1651759848.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-danimarkali-4-diplomati-sinir-disi-etti-7117177/"]