Her yazın vazgeçilmez ürünü olan güneş koruyucu krem ve losyonların denizlerin kirlenmesine neden olduğunu biliyor muydunuz?

Deniz Kirliliği üzerine bilimsel araştırmalar yayınlayan "Marine Pollution" dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, güneş koruyucu losyonlarda bulunan kimyasalların Akdeniz'i kirlettiğini ortaya koydu.

Yapılan yeni araştırma, güneş koruyucu losyonlarda bulunan kimyasalların Akdeniz'deki bitkiler tarafından emildiğini ve buralarda biriktiğini ortaya koydu.

ARAŞTIRMACILAR UYARDI

Bilim insanları, İspanya'nın Mayorka kenti kıyısında bulunan ve Akdeniz'e özgü bir deniz otu türü olan ve Türkçeye deniz eriştesi olarak geçen Posidonia oceanica'nın gövdelerinde ultraviyole filtreler keşfettiklerini duyurdu. Araştırmacılar, bu durumun turistik bölgeler, eğlence yerleri ve plajlardan kaynaklandığını düşündüklerini vurguladı.

Çalışmayı yürüten ekibin başındaki Dr Silvia Díaz Cruz, "Akdeniz, yerleşim bölgesindeki faaliyetlerin yanı sıra limanındaki sirkülasyon ve turizmden de etkileniyor" dedi. Cruz, "Akdeniz sığ, küçük ve kapalı olduğu için UV emici kimyasalların miktarı yüksek seviyelere ulaşabilir" dedi.



Akdeniz'den alınan örneklerde, oksibenzon, avobenzon 4-metil, benziliden kafur, benzofenon-4 ve metil parabenler dahil olmak üzere değişen konsantrasyonlarda güneş kremi bileşenleri bulunduğu açıklandı.

'ZARARLARINDAN ENDİŞELİYİZ'

Bu kimyasalların yosunlar üzerindeki tam etkisi bilinmemekle birlikte, araştırmacılar potansiyel zararlı etkilerden endişe duyduklarını belirtti.

Araştırmanın yazarlarından Profesör Nona Agawin, "Güneş koruyucu kremlerin, denizdeki bitkilerin fotosentezini etkilediğini öğrendik. Deniz bitkileri ve yosunlar Akdeniz için çok önemli. Bu yüzden ekoloji için bu durumu ciddiye almalıyız." dedi.

MERCAN RESİFLERİNİ DE ETKİLİYOR

Posidonia oceanica olarak bilinen deniz eriştesi, Akdeniz kıyılarında geniş çayırlar oluşturduğu için sağlıklı bir okyanus ekosisteminin korunmasında çok önemli bir rol oynuyor. Deniz otu çayırları, çeşitli deniz türlerine ev sahipliği yaparken, kıyı bölgelerinin erozyona karşı tamponlanmasına da yardımcı oluyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, belirli UV filtreli güneş koruyucu kimyasalların, balıklar, kaplumbağalar ve yunuslar üzerinde üreme sistemlerini bozmak ve gelişimlerine zarar vermek de dahil olmak üzere zararlı etkileri olabileceğini ortaya çıkarmıştı. Bu kimyasalların mercan resiflerini de etkilediği ortaya çıkmıştı.

Araştırmacılar, deniz otu çayırlarında UV filtreli kimyasalların etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Agawin, "Hangi güneş koruyucu bileşenlerinin deniz yosunları için zararlı olduğunu bulursak, sahile gidenleri ve deniz yosunlarını korumak için daha iyi düzenlemeler yapmalı ve alternatifler sunmalıyız" dedi.

[old_news_related_template title="Kırmızı listedeki Akdeniz fokunun doğumu ilk kez kayıt altında" desc="Muğla'da soyu kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokunun doğumu, su altı kamerası ile ilk kez kayıt altına alındı. Dünyada sadece 700 adet olarak bilinen Akdeniz fokunun yavrulamasının kayıt altına alınması, koruma çalışmalarının sonuç verdiğini gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/10/iecrop/akdeniz_16_9_1649577323.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kirmizi-listedeki-akdeniz-fokunun-dogumu-ilk-kez-kayit-altinda/"]

[old_news_related_template title="Profesör: Karadeniz'deki faylar 7 büyüklüğünde deprem üretebilir" desc="İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ereğli açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremi yorumladı ve “Şu anki bilgiler ışığında Karadeniz'deki fayların 7’ye varan deprem üretme potansiyeli de var” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/13/iecrop/c1e30877d2a0076ee61eda308ec9d823_16_9_1527581892_16_9_1649842548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/profesor-karadenizde-faylar-7-buyuklugunde-deprem-uretebilir-7071832/"]

[old_news_related_template title="Elon Musk yavru deniz kaplumbağalarını öldürmek istiyor" desc="Elon Musk, Teksas'ta SpaceX için bir üs kurduğundan beri başı çevrecilerle sık sık derde giriyor. SpaceX üssünün nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağası gibi hayvanları tehdit etmesi dikkat çekiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/04/iecrop/elon_musk-depophotos-4_16_9_1649077567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/elon-musk-yavru-deniz-kaplumbagalarini-oldurmek-istiyor-7053466/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'ye gönderilen çöpler ve atıklar İngiltere'yi ayağa kaldırdı" desc="İngiltere'nin çöplerinin Türkiye'ye gönderilmesi İngiliz yetkilileri ve İngiliz kamuoyunu resmen ayağa kaldırdı. İngiliz Çevre Ajansı'nın Genel Müdürü, Londra yönetimine çağrıda bulunarak, 'Bu etik mi değil mi' diye sordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/13/iecrop/cop_16_9_1644387053_16_9_1649832533.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyeye-gonderilen-copler-ve-atiklar-ingiltereyi-ayaga-kaldirdi-7071296/"]