Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’yla savaşı bitirmek için Ukrayna’nın doğusundaki topraklardan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

CNN televizyonuyla röportajında Zelenskiy, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerle çatışmaların sürdüğü Donbas bölgesini sonuna kadar savunmaya hazır olduklarını belirtti. Rus ordusunun Donbas'ta başarı sağlarsa bu ay başında çekildiği başkent Kiev ve çevresini ele geçirmek için yeniden girişimde bulunabileceğini kaydeden Ukrayna lideri, “Bu nedenle buna izin vermememiz önemli” dedi.

Ayrılıkçıların büyük oranda kontrolü elinde tuttuğu Donbas'a bağlı Donetsk ve Luhansk'ın tek taraflı bağımsızlığını tanıyan Rusya, geçen ay sonunda Kiev çevresinden çekilerek askeri operasyonları bu bölgede yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

"MACRON'U UKRAYNA'YA DAVET ETTİM"

Rusya’ya güvenmediğini belirten Zelenskiy, “Ukrayna savaşta başarılı olacak mı” sorusuna da “Elbette, bu savaşı kazanacağız” yanıtını verdi. Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini “soykırım” olarak kabul etmeyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u gerçekleri görmesi için ülkeye davet ettiğini ifade ede Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’ın da Kiev’i ziyaret edeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Ukrayna lideri, dün yayınladığı halka sesleniş konuşmasında da, Rusya’nın ülkenin doğusunda büyük bir saldırıya hazırlandığı uyarısında bulunarak “Donbas’ı mahvetmek istiyorlar. Mariupol’ü mahvettikleri gibi Donetsk ve Luhansk’taki diğer yerleri de yerle bir etmek istiyorlar” dedi. Ukrayna lideri, Rusya’nın bazı bölgelerde işkence odaları kurduğunu, insanlara şantaj yaptığını, yardımları engellediğini ve gıda krizi çıkarmaya çalıştığını savundu.

[old_news_related_template title="Zelenskiy, IMF Başkanı ile Ukrayna’nın yeniden inşasını görüştü" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile yaptığı görüşmede savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden inşasını ele aldıklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/17/iecrop/zelenskiyi-ha-sozcu_16_9_1650229152.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiy-imf-baskani-georgieva-ile-ukraynanin-yenide-insasini-gorustu-7080912/"]

[old_news_related_template title="Zelenskiy: Savaşın ne zaman biteceğini söylemek zor" desc="Rusya-Ukrayna savaşı 52. güne girerken Ukrayna lideri Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında savaşın ne kadar süreceğini bilmenin zor olduğunu, Ukrayna’ya silah yardımının savaşın daha kısa sürede bitmesini sağlayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/16/iecrop/zelenskiy-reuters_16_9_1650088439.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiy-savasin-ne-zaman-bitecegini-soylemek-zor-7077821/"]