Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşüldü.

“BU KANUN TEKLİFİ ÖLÜ DOĞMUŞTUR”

Komisyona katılan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim Sen, Anadolu Eğitim-Sen gibi sendikalara işaret ederek, “Eğitimin bileşenleriyle görüşülmeden hazırlanan bu kanun teklifi ölü doğmuştur” eleştirisinde bulundu.

“HEMEN UYGULAMAYA SOKUN”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son veriyoruz” sözlerinin bu teklifte uygulanmadığını belirten Kaya, AKP’lilere şu sözlerle tepki gösterdi:

* AKP iktidarında sözleşmeli öğretmenlik geldi. AKP iktidarında 3+1’e çekildi. AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, Türkiye kamuoyunun gününde, 81 il temsilcisi öğretmenlerin önünde ‘Sözleşmeli öğretmen, kadrolu öğretmen ayrımına son veriyoruz’ dedi.

* Bu getirdiğiniz teklifin neresinde sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımına son verdiğinizi bana izah edin, ben de altına imza atayım. Sayın genel başkanınızın sözünü yere düşürmeyin. Sayın genel başkanınızın verdiği sözün peşine düşün. 3600 ek göstergeyi hemen uygulamaya sokun.

"BU TEKLİF ÖĞRETMENLER İÇİN TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞIDIR"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da öğretmenlik mesleğinin gerekliliklerinden, koşullarından, sahadan habersiz, masa başında bürokratlar tarafından yazıldığını öne sürerek, "Bu kanun teklifinde ne yazık ki hukuka ve Anayasa'ya aykırılıklar bariz bir şekilde dikkat çekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, teklifin paydaşlarına sorulmadan hazırlandığını savunarak, "Bu teklif öğretmenler için tam bir hayal kırıklığıdır" dedi.

AKP VE MHP'DEN MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, muhalefetin eleştirilerine katılmadığını belirterek, "Yasa çok detaylı çalışılmış, çok temiz çalışılmış, düzenli çalışılmış bir yasa olarak gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar da muhalefetin eleştirilerine, "Bu yaklaşımınızı öğretmenlerimizin takdirine bırakıyorum" diyerek tepki gösterdi.

Komisyon Başkanvekili ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise teklifin son derece önemli ve iyi hazırlandığını kaydederek, eleştirilere katılmadığını söyledi.

BAKAN YARDIMCISI SORULARI YANITLADI

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.

Şensoy, Bakanlığa bağlı okullarda 850 bin sınıf olduğunu belirterek, sınıfların mevcuduna ilişkin, yüzde 53'ünün 25 öğrenci ve altında, yüzde 18,5'inin 26'yla 30 arasında, yüzde 15'inin ise 31 ila 35 arasında öğrenciden oluştuğunu aktardı.

Şensoy, eşlerin durumuna ilişkin bir soruya, "Eşlerden birisi sözleşmeli, diğeri kadroluysa eğer kadrolu olan eşinin sözleşmeli olduğu yere tayinini yaptırabiliyor. Sadece, burada sözleşmeli olan kadrolu olan eşinin olduğu yere geçiş yapamıyor ama her ikisi de sözleşmeliyse şu anda bununla ilgili herhangi bir geçiş söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

Bakanlık olarak 2018'den bu yana elde ettikleri en büyük başarılardan bir tanesinin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) ve Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) olduğuna vurgu yapan Şensoy, "PISA 2018'de okuma becerileri alanında puanını en çok artıran ikinci ülke Türkiye olmuş. Bugüne kadar erişmiş olduğu en yüksek dereceye ulaşmış. 466 puan. Türkiye, 2019 senesindeki TIMSS uygulamasında ilk kez TIMSS'in ortalama ölçek puanı sayılan 500 puanını 3 dalda geçmiş bulunmaktadır, 1 dalda da 2 puanla ortalama 500 ölçek puanına yaklaşmıştır ve bugüne kadar elde etmiş olduğu en büyük başarıdır. Katılan ülkeler arasında da puanını en çok artıran ülke olmuştur, TIMSS uygulamasında" diye konuştu.

Şensoy, Bakanlık bünyesinde 73 alanda 2 bin 767'si mesleki ve 990'ının da genel olmak üzere toplam 3 bin 750 kursun bulunduğu bilgisini verdi. Şensoy, bu kurslardan öğretmenlerin yanı sıra vatandaşların da yararlanabildiğini bildirdi.

AKP VE CHP ARASINDA 'SES KAYDI' TARTIŞMASI

Komisyonda devam eden görüşmeler sırasında AKP ve CHP milletvekilleri arasında ses kaydı tartışması yaşandı. Teklifin sözleşmeli öğretmenlerin tayin şartlarını düzenleyen 9'uncu maddesi görüşülürken tartışma yaşandı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Öğretmen Meslek Kanunu'nda yer alan sözleşmeli öğretmenlere ilişkin ses kaydını dinleterek, sözleşmeli öğretmenlerin tayin şartlarının ihlal edildiğini savundu.

AKP'li Komisyon üyeleri, Mustafa Adıgüzel'e tepki göstererek ses kaydını eksik ve keserek dinlettiğini söyledi. Ses kaydının tamamının dinletilmesinin ardından Komisyon Başkanı Emrullah İşler de Adıgüzel'e tepki gösterdi. İşler, Cumhurbaşkanı'nın konuşma kaydını eksik dinlettiğini ve üzerinden politika yaptığını söyledi.

[old_news_related_template title="Öğretmen sınıfta öğrenciyi tekme tokat dövdü" desc="Gaziantep’te bir lise öğrencisinin öğretmeninden feci şekilde dayak yediği anlar telefon kamerasına yansıdı. Gaziantep Valiliği, görüntüye ilişkin yasal işlem başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/09/iecrop/spot-sablon_16_9_1641729361.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ogretmen-sinifta-ogrenciyi-tekme-tokat-dovdu-6877226/"]