Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden eski milletvekili Metin Külünk sosyal medya hesabından ekonomi yönetimini eleştirdi.

Erdoğan'ın köylüsü ve Refah ve Fazilet partilerinden bu yana birlikte siyaset yaptığı isimlerden Metin Külünk seri paylaşımlarında şöyle yazdı:

NE HİKMETSE EKONOMİ BÜROKRATLARININ İLGİSİNİ ÇEKMİYOR

1. Kalkınma göstergelerinin en önemlileri halkın mutluluğu ve refah seviyesidir. Özellikle dar gelir grubu ve orta sınıfın refahı ekonomi yönetiminde temele oturtulmalıdır. Ekonomi bürokratlarının ne hikmetse ilgisini çekmeyen bu alana acilen dokunulmalıdır.
FAKİRLE ZENGİN ARASINDAKİ FARK 23 KAT 

2. Türkiye'de en az kazanan ile en çok kazanan arasındaki fark 23 kattır. En tepedeki %10'luk nüfus toplam gelirin yaklaşık %55'ine sahipken, en alt %50'lik nüfusun toplam gelirden aldığı pay %12'lerdedir.

EKONOMİ YÖNETİMİ BU TABLOYU OKUMUYOR MU?

3. En üstteki %10'luk kesim toplam servetin %67'sine sahipken, en alttaki %50'lik nüfus toplam servetin sadece %4'üne sahiptir. Acaba ekonomi yönetimi bu tabloyu okuyor mu? Bürokratlar bu tablodan haberdar mı?

BÜYÜME RAKAMI AÇIKLAYARAK SOKAĞIN GÖNLÜNÜ ALMAK MÜMKÜN MÜ?

4. Sürekli büyüme rakamı açıklayarak sokağın gönlünü almak mümkün mü? Çünkü sokağa indiğinizde büyümeyi hissedenlerin çoğunun %10'luk dilime sahip kesim olduğunu görüyoruz. Mevcut politika ve tercihler alt ve orta gelir grubundan daha çok %10'u mutlu ediyor.

SOKAK NEDEN TEPKİLİ?

5. Burada dikkat. 15 Temmuzda sokağa inenlerden kaç tanesi %10'luk gruptaydı? Ak Parti iktidarlarını 20 yıl boyunca omuzunda taşıyan daha çok hangi gruplardı? Büyüme rakamları açıklandığında sokak neden tepkili?

İNŞAAT SEKTÖRÜNE KAYNAK AKTARIMI MİNİMİZE EDİLMELİDİR

6. Kamu bankaları acilen asli vazifelerine odaklanmalıdır. Esnaf, sanatkar, KOBİ, çiftçi, öğrenci, işçi, memur gibi kesimlerin ihtiyaçları için kurulmuş olan Kamu Bankaları milli kaynakları millet lehine kullandırmalıdır. İnşaat sektörüne kaynak aktarımı minimize edilmelidir.

ELİT KESİM SERVETİNE SERVET KATIYOR

7.Betona gömülen paradan vatandaşa bir pay düşmüyor. %10'luk kesime verilen krediler %50'lik kesimin refahını artırmıyor. Dar bir elit kesim servetine servet katıyor. Bu düzeni baştan aşağı değiştirmek zorundayız. Sokağı duymayan, sokağı görmeyen teknokrat akıl sorgulanmalıdır.

KAYNAKLAR HOLDİNGLERE AKITILMAMALI 

8.2023 yolunda ilerlerken en kritik alan olan ekonomide kaynakların betona, holdinglere ve büyük şirketlere akıtılmasının önüne geçilmeli ve halkın refahına odaklanılmalıdır. Türkiye'nin büyüme sorunu yok diyerek bu işin içinden çıkılamaz.

 

ELİT KESİM HER DEVİRDE YOLUNU BULUR 

9.Odak noktası halkın sofrası ve geçimi olacak bir politikayı benimsemek ve geç olmadan acilen bunu duyurmak ve uygulamak mecburiyetindeyiz. Unutmayın elit kesimler her devirde yolunu bulur.

Ancak tabanın büyük kısmını oluşturan dar ve orta gelir grubu
Türkiyemizin Sayın CB’mızın Liderliğinde verdiği büyük mücadelenin omurgasıdır
15 Temmuz mitinglerinde bu omurga dimdik ayakta elitler ise perde arkalarında idiler

OMURGAYI İHMAL EDEN AKLI SORGULAMALIYIZ 

10. Omurga ne kadar sağlam ve sağlıklıysa beden de o kadar sağlam ve sağlıklı olur. Omurgayı ihmal eden teknokratik aklı sorgulamak ve ülkenin kredi kaynaklarını dar ve orta gelir grubuna kanalize edecek düzenlemeleri hayata geçirmeliyiz.


METİN KÜLÜNK
Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi Rize Güneysulu olan Metin Külünk, Erdoğan'dan 4 yaş küçük. İnşaat mühendisliği okudu. 40 yılı aşkın süredir Erdoğan'la aynı dönemlerde aynı yerlerde siyaset yaptı. Milli Türk Talebe Birliği, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve 2001 yılından bu yana AKP'de çeşitli görevler üstlendi. 3 dönem milletvekilliği yapan Külünk, halen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi.

[old_news_related_template title="Sedat Peker'in Metin Külünk'le ilgili iddiaları araştırılmalı " desc="Peker’in iddialarını ‘vahim’ olarak nitelendiren Özgür Özel, Türkiye’nin devlet kriziyle karşı karşıya bulunduğunu savundu. Araştırılması gereken iddiaları tek tek sıraladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/06/iecrop/10ozgurozel_16_9_1623023765.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bu-iddialar-arastirilmali-meclis-sorusturmali-6472581/"]

[old_news_related_template title="AKP'de Süleyman Soylu tartışması: 15 milletvekili rahatsızlıklarını iletti" desc="Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle aranan Sedat Peker'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MKYK Üyesi Metin Külünk'ün de aralarında bulunduğu bazı isimlere yönelik iddiaları ile ilgili Meclis zemininde araştırma veya soruşturma komisyonu kurulmasına kapıları kapattı. Ancak parti içinde Soylu'nun katıldığı iki televizyon programında Peker'e koruma verilmesiyle ilgili kendisinden önceki dönemde görev yapan bakan ve bürokratları adres göstermesi, AKP içinde tartışma yarattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/10/iecrop/suleyman-soylu-depo-1_16_9_1621265317_16_9_1623298942.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpde-suleyman-soylu-tartismasi-15-milletvekili-rahatsizliklarini-parti-yonetimine-iletti-6478227/"]

[old_news_related_template title="Külünk'ün kaçak tüneli İBB'ye takıldı" desc="Ümraniye Belediyesi’nin eski AKP Milletvekili Metin Külünk’ün ailesine ait özel hastanenin iki binası arasına kaçak yaptığı tüneli yasal hale getirmek için gerçekleştirdiği plan değişikliğine İBB onay vermedi. Yapımı aylar önce biten tünel kullanılmaya başlandı ama yasal açıdan “ortada” kaldı. Tünelin akıbetinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/basliksiz-5-2_16_9_1542121818.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kulunkun-kacak-tuneli-ibbye-takildi-2735973/"]