Denizli’de sanayi tesislerine uygulanacak elektrik kısıtlaması bu gece yarısından itibaren başlayacak. Enerji tüketimi 1600 kilovat saati kapsayan firmalar için uygulanan kısıtlamaya Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 185 firmanın tamamı katılacak.

Özellikle tekstil firmalarının yoğunlukta olduğu bölgede üretim üç günlüğüne duracak, Cuma gecesi 24:00’ten itibaren tezgahlar yeniden çalışacak. Kentte OSB’ler dışında kalan 10 büyük sanayi kuruluşu da aynı süre içinde üretimine ara verecek.

30 BİN İŞÇİ EVLERİNE GÖNDERİLİYOR

Doğalgaz arzında yaşanan sıkıntı nedeniyle kentteki haddehanelerin bir kısmında üretim hafta başından bu yana durduruldu. Mermer sektöründe de yaklaşık 40 firma Pazartesi gününden itibaren üretimine ara verdi.

Bu sektörü sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerinin yanı sıra, soğuk hava nedeniyle üretim verimliliğindeki düşüş ve çalışanların ulaşımında yaşanan sıkıntıların ara vermeye ittiği kaydedildi.

Denizli’de mermer sektöründe yaklaşık bin 500 işçi mesaiye ara verdi. Bu aranın Pazartesi gününe kadar olacağı belirtildi. Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 185 firmada çalışan 30 bin işçi de bu gece yarısından itibaren üç gün süreyle eve gönderilecek.

[caption id="" align="alignnone" width="4928"]image small Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş[/caption]

"FİRMALARIMIZ TEDBİRLERİNİ ALDI"

OSB’deki sanayi kuruluşları üç günlük elektrik kısıntısında boş durmayacak. Yüzde 10 enerji ile çalışacak tesislerde makine bakımları yapılacak, eksiklerini giderecek. Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş; “Firmalar boş durmayacak. Isıtma, soğutma sistemlerinin, makinelerinin bakımları yapılacak. Bu süreci bir fırsat olarak değerlendirecekler. Planlamalarını yaptılar. Çok büyük sıkıntı yaşamayacaklar. Önümüzdeki haftadan itibaren de üretimlerine yüklenecekler, açıklarını kapatacaklar” diye konuştu.

[caption id="" align="alignnone" width="3108"]image small Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş[/caption]

"DENİZLİ’DE KESİNTİ ÜÇ GÜN SÜRECEK"

Kısıtlamanın bu gece yarısından itibaren başlayacağını söyleyen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada diğer OSB’lerden farklı olarak Denizli’de üretimin ardışık üç gün süreyle duracağını belirtti.

Keçeci, “OSB içinde 1600 Kwh altında çalışan firmalar da çalışmayacaklar. Türkiye’deki diğer OSB’lerde çalışan ve yöneticiler gün aşırı kısıtlamayı kabul ettiler. Denizli’de ise art arda üç gün olsun, çalışanlarımız izin yapsın denildi. OSB’ler dışındaki sanayi kuruluşları eğen 1600 Kwh’nın altında tüketim yapıyorsa onların üretime devam etmesini engelleyen bir durum yok” diye konuştu.

“TÜRKİYE SANAYİSİNDE BÖYLE BİR ŞEY OLMADI”

Denizli’de sanayi kuruluşlarının önemli bir bölümünün kısıntıdan etkileneceğini söyleyen Keçeci, şu ifadeleri kullandı;

*Üretim yapamayacaklar. Dolayısıyla ihracat taahhüdünü yerine getiremeyecek. Bu kez müşterisi ile problem olacaktır. Sen üretip satamadığın için nakit akışında da senin problemlerin oluyor.

*Bu da ay sonunda ödeyeceğin işçi ücretinden tut vergilerden ve banka borçlarına kadar seni etkiliyor. Bu durumu yıllardan beri ilk kez yaşıyoruz.

*Zaman zaman küçük çaplı sorunlar yaşansa da bu kadar kapsamlı bir kısıtlama bugüne kadar Türk sanayisinde ve Türkiye’de olmadı.

*Bir organizesizlik mi, hesapsızlık mı, hata mı bunu bilme şansımız yok. Bakanlık çalışıyor. Bu kısıtlama tüm Türkiye’yi etkiliyor. Türkiye’nin kaybının 1 milyar dolar olduğu söyleniyor.

[old_news_related_template title="Fabrikalar enerji kısıtlaması nedeniyle şalter indirdi" desc="Otomotiv sektörünün kalbi Bursa'da 4 OSB bölgesinde fabrikalar, enerji kısıtlaması nedeniyle bugünden itibaren üç gün boyunca geçerli olacak şekilde şalter indirdi. SÖZCÜ'ye konuşan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel, 'Kısıtlama 10 gün süre ile sınırlı kalırsa telafisi mümkün. Ancak, uzarsa bu durum enflasyonu tetikleyecek ve yeni zamlara sebebiyet verecektir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/23/iecrop/ce5b37a0-b86f-4afe-bf87-f622ded2b1bb_16_9_1642941406.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/fabrikalar-enerji-kisitlamasi-nedeniyle-bu-gece-salter-indirmeye-basliyor-6906855/"]

[old_news_related_template title="Enerji kısıntıları sonrası sanayide ve ihracatta endişeli bekleyiş" desc="Sanayideki elektrik ve doğalgaz kısıntılarına yönelik endişelerini dile getiren sanayiciler, kesintilerin çelik sektöründe 1 milyar TL kayıp yaratacağını anlattı. İhracat tarafında ise zamanında teslim edilmeyen siparişlerden dolayı iptaller yaşandığına dikkat çekildi ve 'İmalat yapamazsak ihracat da duracak' uyarıları yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/25/iecrop/osb-shutter-1_16_9_1642865270_16_9_1643104044.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/enerji-kisintilari-sonrasi-sanayide-ve-ihracatta-endiseli-bekleyis-6910791/"]