Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kayseri'de düzenlenen Anadolu Aslanları Derneği'nin düzenlediği Türk Cumhuriyetleri İş Geliştirme Forumu'nda iş dünyası ile bir araya geldi. Enflasyonla mücadele mesajı veren Nebati GES'lere yönelik talep hakkında da bilgi verdi.

Nebati'nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Türkiye ekonomi modeli sayesinde ülkemiz üretim, ihracat , istihdam ve makina-teçhizat yatırımlarında Dünyadan pozitif yönde ayrıştı. Dengeli bir şekilde büyüyoruz.

Türkiye pandemi sınavını başarıyla atlatmakla kalmamış, büyüme başarısını sürdürmeye devam etmektedir. İlk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme ile dengeli şekilde büyüyoruz. Uluslararası kuruluşlar 2022 yılı büyüme tahminlerini ülkemiz için yukarı yönlü revize yapıyor.

ENFLASYON MESAJI


Enflasyonla mücadele ediyoruz, birinci sıradaki önceliğimiz enflasyon. Bu mücadeleden galip gelecek olan biz olacağız. Gıda ve enerji fiyatlarında görülen artışlar tüm dünyada enflasyona tarihi yüksek seviyede seyretmesine sebep oldu. Tüm bu olumsuz gelişmelerin vatandaşlarımızın alım gücünü zorladığının da farkındayız. Fiyat artışlarının vatandaşlarımızın asgari düzeyde yansıtılması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

KONUT KREDİLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME


BDDK bazı ek düzenlemelere gitti. Birinci el konut alımlarının üretim ve istihdama katkısı daha fazla olması gözetilerek kredi azami kredi tutarının daha esnek tutulması sağlandı. İkinci el konut alımlarında kullandırılacak kredilerin de ikinci el konut fiyatlarındaki artışa olan etkisinin sınırlandırılması hedeflendi.

kredilerinde değişikliğe gidildi. Böylece 10 milyon üzeri değere sahip konutlar için konut kredisi alınamayacak. Dün BDDK bazı ek düzenlemelere gitti, bu ek düzenlemeler sürekli güncellenerek devam edecek.

GES'LERE TALEP NE KADAR OLDU?


Yatırım, üretim ve ihracat eksenli ülkemiz için katma değer sağlayan kuruluşlara destek olmaya devam edeceğiz. KKM'yi son dönemde yeni finansal araçlarla destekliyoruz. GES'lere yönelik talep tabana yayılmış ve 5 milyar TL'lik beklentimizin üzerine çıkmıştır. Toplamda 83 bin 816 bireysel yatırımcı 6,6 milyar TL'lik talep göstermiştir."

[old_news_related_template title="Bakan Nebati maaşlara yapılacak olan zam oranını açıkladı" desc="Hazine Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu yıl yeni vergi olmayacağını açıkladı. Nebati, memur ve emekli maaşlarına da temmuz ayında yapılacak olan zam oranını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/23/iecrop/asgari-ucret-shutterstock-1_16_9_1656004399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-nebati-maaslara-yapilacak-olan-zam-oranini-acikladi-7211143/"]

[old_news_related_template title="İşte başkanlık sisteminin ağır bilançosu" desc="DİSK-AR'ın son raporu, Türkiye'nin başkanlık sistemine geçtiği 2018 yılından bu yana ülkede çalışanların neler kaybettiğini ortaya koydu. Son 4 yılda yükselen enflasyon ve dolar kuru işçiyi fakirleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/24/iecrop/depophotos_16495688_16_9_1656059081.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-baskanlik-sisteminin-agir-bilancosu-7211975/"]