ABD, G7 ve AB ülkeleri ile birlikte Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Rusya'nın dış ticaret alanında sahip olduğu "en çok gözetilen ülke" statüsünü kaldırma hamlesinde bulunacak. Bilgi konuya hakim kaynaklar tarafından verildi.

En çok gözetilen ülke, bir ülkenin, ticaret ortağı bir ülkeye karşı, gümrük tarifeleri konusunda üçüncü bir ülkeye tanıyacağı en düşük tarifeyi kendisine de tanıyacağına ilişkin taahhütte bulunması kuralına deniyor. İki ya da daha fazla ülke arasında varılan anlaşma gereğince, tarafların diğer ülkelere tanıdıkları gümrük tarifesi avantajlarını birbirlerine de tanımalarını öngörüyor.

GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLEBİLİR


Rusya'nın "en çok gözetilen ülke" statüsünü kaldırmak, ABD ve diğer ülkelerin Rusya'dan ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesine olanak sağlayacak. Bu durumun zaten resesyona gireceği düşünülen Rus ekonomisi üzerindeki baskıyı artıracak.

YAPTIRIMLAR ARTIYOR


Rusya'nın ABD ile "Kalıcı Normal Ticari İlişkiler" statüsünün kaldırılmasının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üzerindeki çatışmayı sona erdirme yönündeki baskıyı önemli ölçüde artıracağı düşünülüyor.

ABD Senatosu dün, Ukrayna'ya mühimmat ve diğer askeri ekipman alması için 13.6 milyar dolar değerinde mali destek verilmesini onaylandı. ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü Rusya'nın petrol ihracatına yaptırım getirmişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Facebook sayfasından yayınlanan görüntülü mesajda Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazı veya petrolüne yaptırım getirmeyeceğini açıkladı. (REUTERS)

 

[old_news_related_template title="Putin, Rusya'dan çıkan şirketlerin varlıklarına el koymaya hazırlanıyor" desc="Putin yönetimi Ukrayna işgalinin ardından Rusya'yı terk eden küresel şirketlerin varlıklarına el koymaya hazırlanıyor. Rusya Devlet Başkanı, bu konuda Rusya'nın yasal çözümler bulacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/11/iecrop/dc303eb14d4ef0c01a1d7fc3518f6547_16_9_1646981874.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/putin-rusyadan-cikan-sirketlerin-varliklarina-el-koymaya-hazirlaniyor-7003156/"]