Başta Bodrum, Çeşme, Kemer, Alanya olmak üzere Türkiye’nin en değerli turizm bölgelerinde bulunan Hazine arsalarının turizmcilere 49 yıllığına tahsisi için yayımlanan ilanda başvuru süresinin 1 ay ile sınırlandırılması turizm sektöründe büyük kuşku yarattı. Hiçbir yatırımcının bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bin yataklı devasa otel ve tatil köyü planı yapamayacağını belirten turizmciler, kupon arsa ve arazilerin önceden belirlenmiş şirketlere ‘adrese teslim’ yöntemle verileceği endişesi taşıdıklarını bildirdiler.

Çeşme Çevre Platformu adına açıklama yapan Dr. Ahmet Güler, “1 aylık süre şartı göz önüne alındığında alıcıların daha şimdiden belli olduğu, ihalenin ‘adrese teslim’ bir tahsis gibi göründüğü akıllara geliyor” dedi. Güler, yapılacak acil tahsislerle Çeşme’nin turizm adı altında talan edileceği iddiasında bulundu.

Ülke genelinde yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis edilecek 51 kamu arazisinden 3’ünün Çeşme Alaçatı’da denize sıfır bir alanda bulunduğunu belirten Dr. Güler, “İzmir’in Çeşme, Menderes ve Selçuk ilçelerinde denize sıfır 11 farklı parsel ilana çıktı. Çeşme Alaçatı’nın en kıymetli 3 kamu arazilerine 3 adet 4 ila 5 yıldızlı oteller yapılacak. Alaçatı Port civarında biri 300, diğeri 650 yataklı ve son parsele de 1.500 yataklı otel yapılacak” dedi.

"BELEK'TE PLAJ KALMIYOR"

18 Temmuz 2022’de ilan edilen ihaleye katılacak firmalardan en geç 19 Ağustos 2022’ye kadar tekliflerini bakanlığa iletmelerinin istendiğine dikkat çeken Dr. Güler, şu iddia ve uyarılarda bulundu:

* “İşin garip tarafı, bu ilamın 18 Temmuz’da yayınlanmış olması. 1.500 yataklı bir otelin planlanması, finansmanının sağlanması, ekonomik verimlilik hesaplanması bir ay içinde olacak iş değil. Bu tür planlamalar 1-2 sene sürüyor. ‘Yerli ve yabancılara tahsis edilecek’ denilmiş. Hangi yabancı yatırımcı 1 aylık süre içinde tüm hazırlığını yapıp bu ihaleye katılabilir? Türkiye’de şirket kurması bile 2-3 ay sürer. Bütün bunlar göz önüne alındığında alıcıların daha şimdiden belli olduğu, ihalenin ‘adrese teslim’ bir tahsis gibi göründüğü akıllara geliyor. Bakalım bu kupon değerli araziler kimlere bila bedel gidecek?”

Türkiye’nin en lüks otel ve tatil köylerinin yer aldığı Antalya’nın Belek bölgesinde halkın ücretsiz denize girebildiği tek alanın da tahsis kapsamına alındığı bildirildi. Tahsis listesine göre Belek’te orman alanı olarak görünen 3 ayrı parselden birine 5 yıldızlı 1.200 yataklı lüks otel, diğer ikisine ise günübirlik tesis yapılacak. Tahsis hakkını elde eden firmaların halkın halen ücretsiz denize girebildiği plajlara günübirlik tesis kurup işleteceği, dolayısıyla halkın artık Belek’te denize ücretsiz girme imkanının kalmayacağı ifade edildi.

[old_news_related_template title="Araplara gül veren AKP’li başkana tepki: Şehrimizde mülteci biziz" desc="Trabzon’da Körfez ülkelerinden gelen turistlerin sayısının fazlalığı nedeniyle Arapça tabelaların artması ve şehrin Araplara göre şekillendirilmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Tepkilere karşı Arap turistlere gül dağıtan AKP Ortahisar İlçe Başkanı Selaattin Çebi’ye Trabzonlu bir vatandaş, “Şehrimizde mülteci biziz” sözleriyle tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/19/iecrop/multeci_16_9_1658238019.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/araplara-gul-veren-akpli-baskana-tepki-sehrimizde-multeci-biziz-7258204/"]