Merkez Bankası toplantısı tarihi belirlendi. Ekim ayında gerçekleştirilen Merkez Bankası toplantısı ile politika faizini 150 baz puan daha düşürerek yüzde 10,5'e indirmişti. Cumhurbaşkanı, yüzde 83’ü aşan resmi enflasyona rağmen yıl sonuna kadar faizin tek haneye indirilmesi talimatı vermişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 24 Kasım’da saat 14:00’te açıklayacak.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

CMB Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında %85'i aşan enflasyon ve devam etmekte olan küresel sıkılaşma döngüsüne rağmen politika faizinde indirime giderek %10.5 seviyesine çekmiş ve gerekçe olarak ekonomide ivme kaybını göstermişti.

İhracat, istihdam, üretim ve düşük faizi önceleyen ekonomi politikasını savunan Erdoğan, politika faizinin yıl sonuna kadar tek haneye indirileceğine yönelik açıklama yapmıştı. Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin 150 baz puan indirileceği görüşünde.

Katılımcıların tahminlerinin büyük çoğunluğuna göre TCMB bir haftalık repo faizindeki aylardır devam eden indirim döngüsünü sonlandıracak ve yılı %9 faiz ile tamamlayacak. Ekim ayında politika faizini 150 baz puan indiren TCMB bir sonraki toplantı olan Kasım ayında da "benzer bir adım" ile faiz indirim döngüsünü tamamlayacağı sinyali vermişti. Anketteki 2023 yılsonuna yönelik faiz tahmini sorusuna verilen cevapların medyanı ise TCMB'nin önümüzdeki yıl politika faizinde artışa gideceğine işaret ediyor. Bir ekonomist ise para politikasının yönünün 2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kimin kazandığına göre değişebileceğini söyledi. Muhalefet ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar ise düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor. Piyasalar bu kapsamda seçime kadar politikalarda belirgin değişim beklemiyor. Ekonomi yönetimi de benzer şekilde politikalarda "kararlılık" mesajı veriyor. Önümüzdeki yıl sonunda politika faizinin %30 seviyesine yükselebileceğini tahminleyen Goldman Sachs son raporunda "...Dış finansman akışı sayesinde yetkililerin gelecek yılki seçimler öncesinde politika değişikliği yapmayacağını düşünüyoruz" dedi. Raporda politikaların sürdürülebilir olmadığı eleştirisi de yapıldı.



MERKEZ BANKASI EKİM AYI FAİZ KARARI NE OLDU?

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 150 baz puan daha düşürerek yüzde 10,5’e indirdi.

Kararın ardından yapılan PPK açıklamasında “Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” denildi ve kasım toplantısında da indirim kararı aldıktan sonra faizde frene basma mesajı verdi.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen ayki faiz indirimi kararının ardından yaptığı açıklamada “Yıl sonunda temennim tek hanelere indirmeliyiz” demişti.

Erdoğan’ın açıklaması nedeniyle piyasa beklentisi de yüksek enflasyona rağmen bugünkü toplantıda faiz indirimlerinin devam edeceği yönündeydi. Piyasa beklentisi 100 baz puanlık indirim olacağı yönündeydi.

TCMB son bir yılda politika faizini yüzde 19’dan yüzde 10,5’e indirirken, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19’dan yüzde 83’e yükseldi. Bu dönemde dolar/TL de 8,30’dan 18,60’a yükseldi.