Tekirdağ Çorlu'da 8 Temmuz 2018'de meydana gelen kaza sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

Dosyaya sunulan bilirkişi raporları neticesinde soruşmanın genişletilmesine karar verilmiş, TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’ndeki 9 görevli hakkında, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve neden olmak’ ve ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

DURUŞMAYA KATILMAMIŞTI

Mahkeme heyeti TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde Bakım Servis Müdürü olan ve duruşmaya SEGBİS ile katılması beklenen ancak katılmayan Mümin Karasu’nun tutuklanma talebiyle yakalanmasına karar verdi.

Mahkeme, TCDD Üst Yapıdan Sorumlu Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, Altyapıdan Sorumlu Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, Yol kontrolörü Burhan Ortancıl, mühendisler Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya, Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli ve TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan Nihat Aslan hakkında da yurt dışı çıkış yasağı koyarak, adli kontrol şartı getirmişti.

SAVCILIK, TAHLİYE TALEBİNE KARŞI ÇIKTI

TCDD Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, yakalama kararından 5 gün sonra tutuklanmıştı. Karasu'nun avukatı tutukluluğa itiraz etti. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Karasu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Ancak Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Karasu'nun yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi.

TESLİM OLMASI TAHLİYE SEBEBİ OLDU

Tahliye gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

*Sanığın 10 Ekim 2022 tarihinde bizzat adliyeye gelerek teslim olduğu ve tutuklandığı, bu haliyle kendisinin bizzat teslim olması karşısında kaçak durumda bulunmadığı, yine dosyaya tensip incelemesinden sonra ve duruşmada yeni delilin dahil olmadığı, dosyanın suç tarihinin 2018 olduğu, aynı suç isnatları ile birden fazla sanığın tutuksuz olarak yargılandığı, dosyanın bulunduğu aşama ve suç tarihi itibarıyla müdahale edilebilecek delil de bulunmadığı ve tutuklamanın bir tedbir olduğu hususları göz önüne alınarak, sanık müdafisinin itirazının kabulüne ve sanık Mümin Karasu'nun tahliyesine karar verilmiştir.