[imza_template desc="Ali Selim YAMANLI,Batuhan SERİM,Fırat FISTIK" arry="Ali Selim YAMANLI,Batuhan SERİM,Fırat FISTIK"][/imza_template]

Düzce’nin Gölyaka ilçesi saat 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından kentte bir çok yapı hasar gördü. Çok sayıda kişi de yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Depremin ardından CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek başkanlığında Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ve Burdur Milletvekili Mehmet Göker’den oluşan heyet, Düzce’ye giderek vatandaşların talep ve sorunlarını dinledi.

CHP’li vekiller daha sonra SÖZCÜ’ye açıklamalarda bulundu. Vekillerin açıklamaları şu şekilde:

“SIFIR FAİZLE KREDİ VEREREK, RİSKLİ BİNALARIN DÖNÜŞÜMÜNÜ SAĞLAMAK LAZIM”

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek: “İktidar kimi rakamlara göre 110 milyar dolar Suriyeli mültecilere verdi ama bu ülkede askerliğini yapmış, 30 yıldır devlete çalışmış, vergi vermiş, devlete sigorta pirimi vermiş, bugüne emekli olmuş, evini yenileyecek kaynaktan yoksun kendi yurttaşları için bir tek lira kaynak yaratmıyor.

*Anlaşılmaz olan budur. Bir an önce bu çağrıyı buradan milletvekilleri olarak yapıyoruz. Kendi insanımızın barınma, güvenli konutta yaşaması için uygun kredi koşullarının derhal sağlanması lazım. En az 20 yıldan başlamak üzere sıfır faizle kredi vererek, riskli binaların dönüşümünü sağlamak lazım.”

İZMİR DEPREMİNE DİKKAT ÇEKTİ

*Marmara depreminde evleri riskli yapı sınıfına giren ve bu binalarda yaşayan insanların şimdiden bu riskten kurtulması gerekir. Afet sonrası yapılan yardımlar için teşekkür ama riskin azaltılması ve afet öncesi yapılması gereken çalışmalar için halen hiçbir adım atılamadı.

*CHP, İzmir depremiyle ilgili büyük bir rapor hazırladı ama 16 ay geçti, rapor mecliste kabul edildi daha ne bir yasa teklifi geldi, ne bir yönetmelik değişikliği geldi. Biz yasayı meclisin o tozlu raflarına bıraktık. O yasa orada duruyor, yurttaşlar da devletin bir an önce riskli yapılardan kurtulması için yardım yapmasını bekliyor.

“HALEN DEPREMZEDELER ÇIĞLIKLARINI DUYURMAYA ÇALIŞIYOR”

İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: “İzmir depremzedelerin bile mağduriyetleri halen giderilmiş değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi ortaklığında ‘Halk Konut’ diye bir uygulama dışında iktidar tarafından depremzedelerin mağduriyetlerini giderecek bir uygulamayla karşılaşamadı.

*Halen depremzedeler çığlıklarını duyurmaya çalışıyor. Görüyoruz ki biz deprem konusunda akıllanmıyoruz. Deprem sonrası yardımlar çok önemli ama bizim önceliğimiz, ivedilikle deprem öncesi önlemler olmalı. İvedilikle deprem komisyonu raporunu yasalaştırmak ve bu yasaları çıkararak uygulamaya sokmak zorundayız. Yoksa deprem can almaya, can sıkmaya, hepimizi tedirgin etmeye devam eder.”

“HÜKÜMETİN YAPMIŞ OLDUĞU HER HANGİ BİR ÇALIŞMA MAALESEF YOK”

Burdur Milletvekili Mehmet Göker: “Bu bölgede bir deprem bekleniyordu. Dün gece beklenen deprem oldu. Buradan yetkililere soruyoruz; hiçbir önlem alınmayan İstanbul’daki deprem hattı 150 kilometre uzunluğunda ve çok büyük bir ekonomik yıkımla ülkeyi karşı karşıya bırakabilecek, çok ciddi can kayıplarıyla bizleri mücadele etmek zorunda bırakabilecek bir fay hattı var.

*Buna karşılık, hükümetin yapmış olduğu her hangi bir çalışma maalesef yok. Vatandaşın kendi imkanlarıyla yaptığı yapılarda ciddi bir kayıp yok, ama devletin eliyle yapılan binalarda, adliye binasında, devlet hastanesinde derin çatlaklar oluşmuş. Demek ki yapılaşmada düzensizlik, denetlemede tam anlamıyla bir lakayıtlık var ki, memleketin vergileriyle toplanmış bütçeden yapılan bu kamu harcamaları boşa yapılmış.”

“İÇİŞLERİ BAKANI ÖNCE KENDİ İŞİNİ YAPSIN”

Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin: “Bir ilçemiz ve 500’e yakın köyümüz doğrudan fay hatları üzerinde. Bunların biran önce bilimsel olarak çalışılıp, fay zonlarının, fay sakınım bandı şeklinde imar planlarına işlenmesi ve buralara asla yapılaşmaya izin verilmemesi gerekiyor. Bu çalışmalar halen yapılmadı. Sayın İçişleri Bakanı siyaset yapıp, sağa sola laf yetiştireceğine önce kendi işi olan bakanlığına eğilip, AFAD’da gerekli önlemleri alması gerekiyor. Afet, deprem herkesi ilgilendiren bir konudur. Bunun siyaseti olmaz. Bir an önce gerekli önlemlerin alınması ve eş güdümün sağlanacağı bir afet bakanlığının kurulması son derece önemli.”

“RİSKLİ TÜM KONUTLAR YENİLENMELİ”

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli: “İktidar, faizsiz kredi imkanıyla, riskli tüm konutları yenilemenin önünü açması lazım. Bunun başka çözümü yok. Bunun kaynağı bu ülkede var. Yeni yapı yapmak riski yapılardan insanları kurtarmaya yetmiyor. Deprem sonrasına değil, deprem öncesine odaklanmak ve deprem öncesinde önlem almak için yetersiz olan destekleri yeterli hale getirmek ve doğru yöntem uygulamak lazım.”

[old_news_related_template title="Düzce depreminde korkunç olay! Binlercesi telef oldu" desc="Düzce'de meydana gelen depremde çöken kümeste, binlerce civciv telef oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/23/iecrop/aa-20221123-29521697-29521688-duzcede_depremde_coken_ciftlikteki_binlerce_civciv_telef_oldu_16_9_1669215041.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/duzce-depreminde-korkunc-olay-binlercesi-telef-oldu-7496821/"]

[old_news_related_template title="Bakan Kurum, Düzce depreminin bilançosunu açıkladı" desc="Düzce'deki deprem ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, '321 binamızda hasar tespitleri yaptık. Gölyaka'da 5 bina, 8 bağımsız bölüm ağır hasarlı görünüyor' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/23/iecrop/kurum-aa_16_9_1669213450.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakan-kurum-duzce-depreminin-bilancosunu-acikladi-7496771/"]