İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremden sonra, evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından 5 bin 74 konut, 353 dükkan yapılması kararlaştırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluşturduğu 7 proje alanında inşa edilen yapılar için hak sahiplerinden görüş alınmadı.

Mağdur vatandaşların evlerinin ebatları küçültülerek, 120 metrekare olan dairelerin büyüklüğü 65 ile 110 metrekare seviyelerine düşürüldü.

Devlet, deprem mağdurları için yapılan konutları ücretsiz vermeyecek. Ancak hak sahiplerinden ne kadar para alınacağı hala belirsiz.

ERDOĞAN "SÖZÜMÜZÜN ERİYİZ" DEMİŞTİ AMA...

İlk etapta tamamlandığı açıklanan 596 konut ve 145 dükkanın anahtar teslim töreni 26 Kasım 2021’deAKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile yapıldı.

Törende konuşan Erdoğan, "Bu konutlar sözümüzün eri olduğumuzun son örneğidir" ifadelerini kullandı.

741 hak sahibine ev ve dükkanlarının teslim edildiğinin açıklandığı törende, belirlenen 8 vatandaşa anahtarları verilmişti.

Fakat, törende sembolik olarak anahtar verilen 8 vatandaş dahil, yüzlerce depremzedeye tapularının verilmediği ve evlerinin teslim edilmediği açıklandı.

Törende anahtar teslim edilen 8 kişi arasında bulunan Çiğdem Soğuksu


DEPREMZEDELER: EVLERİMİZİ ALAMADIK

Çözümsüzlük üzerine, sesini duyurmak isteyen yaklaşık 500 depremzede Proje Alanı Mağdurları Platformu’nu kurdu. Vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Proje Geliştirme Ofisi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Platform sözcüsü Suna Yılmaz, “Depremde hem canlarımızı hem de yuvalarımızı kaybettik. Depremden bu yana geçen süre zarfında proje alanlarında oluşan mağduriyetlerimiz azalmak yerine artarak devam etmektedir. Bu nedenle tüm kurumlara ve yetkililere çağrı niteliğinde bu açıklamayı yapıyoruz” dedi.

Çiğdem Soğuksu'ya 26 Kasım'daki törende Binali Yıldırım tarafından anahtar teslim edilirken


“ANAHTARLARIMIZI İSTİYORUZ”

Açıklamada, “Dairelerimizi görmemize izin verilmedi. Bize sorulmadan evlerimiz hakkındaki her şey emrivaki olarak yapıldı.

TOKİ tarafından noter huzurunda kura çekildi ama depremzedelerin çekilişe katılımına izin verilmeyerek gizli tutuldu.

Sadece bir yerel televizyon kanalından yayın yapıldığını öğrendik. Kura çekimi ve sekiz kişiye formalite olarak anahtar teslimi neye göre yapıldı?

Evlerimiz teslim edilmedi. Hangi daire bizim? O daireye ne zaman taşınacağız? Bilmiyoruz. Devleti yönetenler bilgi vermiyor. Bir an önce anahtarlarımızı istiyoruz” denildi.