Gezi davasında son duruşma 21 Şubat’ta yapılmış, daha önce Çarşı davası ile birleştirilen Gezi davasının bu davayla ayrılmasına karar verilmişti.

Bu kararın ardından savcılık, 4 Mart’ta Gezi davası ile ilgili esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Savcı, Mücella Yapıcı ve tutuklu bulunan Osman Kavala hakkında ‘cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Diğer sanıklar Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin de ‘cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

İKİ KERE BERAAT ETMİŞLERDİ

Gezi davasında yargılanan sanıklar 2015’te beraat etmiş, ardından 2019’da bir dava daha açılmıştı.

Aynı sanıklar, bu davada da beraat etmelerine rağmen savcılık karara itiraz etti ve davanın yeniden görülmesi kararlaştırıldı.

Dava yeniden görüşülmeye başlandı ve Çarşı grubu üyelerinin yargılandığı dava ile birleştirildi.

Birleştirme kararına avukatlar tarafından itiraz edilse de dört duruşma yapıldı ve sonucunda, 21 Şubat’taki son duruşmada bu iki davanın ayrılmasına hükmedildi.



Taksim Dayanışması adına Akif Burak Atlar'ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

"Gezi direnişi Anayasal bir zeminde gerçekleştiği, yargı kararlarıyla iki kez tescillenmesine rağmen hukuka ve gerçeğe aykırı tümüyle mesnetsiz iddialarla üçüncü kez yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak, karalanmak isteniyor. İstedikleri sadece bu değil. Gezi'nin haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatmaya, baskıya karşı direnmenin adı olduğu, bir parktan ülkeye ve dünyaya yayılan; kente, doğaya, yaşama sahip çıktıkları, hep bir ağızdan söyledikleri bir şarkı olduğunu unutturmak istiyorlar. Niyetinizi ve korkularınızı biliyoruz, bu beyhude çabalarınızı reddediyoruz"

[old_news_related_template title="Gezi davasında talepleri reddedilen ‘Çarşı' avukatları salonu terk etti" desc="Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi tarafından bozulan ‘Gezi Parkı' davası ile ‘Çarşı' davalarının birleşmesi sonrası yeniden görülen davada, birleştirme itirazları mahkemece reddedilen Çarşı grubu avukatları salonu terk etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/08/iecrop/resimid_188807941_18880794_16_9_1633694191.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/gezi-davasinda-talepleri-reddedilen-carsi-avukatlari-salonu-terk-etti-6695048/"]