Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekatı sonrasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın da acil olarak güvenlik zirvesini topladı.

Askeri müdahalesinin ele alındığı zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan’da ziyareti nedeniyle zirveye katılamadı.

Saat 12.00 itibari ile başlayan toplantı 1 saat 45 dakika sürdü ve 13.45'te sona erdi. Erdoğan zirve sonrası Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile de telefonla görüştü.

"ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

"HAREKATI REDDEDİYORUZ"

Zirveden sonra Beştepe'de Uluslararası Demokratlar Birliği heyeti kabulünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şunları söyledi:

* Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirtiyorum

* Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz adım, barış ve istikrara vurulmuş ağır bir darbedir.

* Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüz, yakın siyasi sosyal ilişkilerde bulunduğumuzu Rusya ve Ukrayna'nın bu şekilde karşı karşıya gelmiş olmasından dolayı samimi olarak üzüntü duyuyoruz.

* Ukrayna'daki herkesin can güvenliği sağlanması konusunda üzerimize düşenleri yapacağız. Derin dostluk ilişkilerimiz olan Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.

* Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için gerçekleştirdiği mücadeleyi desteklediğimizi Zelenskiy'e de söyledim.

* Sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Bunları Putin'e de ifade ettim.

ZELENSKİY'DEN ERDOĞAN MESAJI

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Putin’e karşı bir ittifak kurduklarını belirttiği son tweet’inde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştüğünü kaydetti.

Zelenskiy, Twitter’daki mesajında “Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz” diyerek  Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ve Erdoğan’la görüştüğünü belirtti. Ukrayna lideri, görüşmelerde “somut yaptırımlar ve ordumuza yönelik somut destek" konusunun ele alındığını kaydederek “Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Türkiye'den Rusya'ya Ukrayna çağrısı: Bu haksız saldırıya son vermeli" desc="Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/disisleri_16_9_1645649371_16_9_1645701383.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/son-dakika-turkiyeden-rusyaya-ukrayna-cagrisi-bu-haksiz-saldiriya-son-vermeli-6971775/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'daki Türkler mahsur kaldı" desc="Ukrayna'da bulunan Türkler hava sahası kapalı olduğu için tahliye edilemiyor. SÖZCÜ'nün ulaştığı Ukrayna'daki Türkler, durumu genel olarak sakin olarak nitelendiriyor.  Marketlerde, atm'lerde, benzin istasyonlarında kuyruklar var. Odessa Tıp Üniversitesi'nde okuyan Faruk Akarsu, kaldığı yurda çok yakın bir bölgeye düşen 5-6 bomba saydıklarını belirtiyor. Sığınaklara giren Türkler var. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/kakakaka_16_9_1645696045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ukraynadaki-turkler-mahsur-kaldi-6971252/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'ya 2'inci dalga füze saldırısı başladı" desc="Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim bu sabah saatlerinde Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgaline dönüştü. Sabah saatlerinde Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Ukrayna'ya girerken, karşılıklı askeri kayıpların olduğu bilgisi paylaşıldı. Ukrayna, ikinci dalga füze saldırısının başladığını duyururken, birçok kentte aynı anda patlama sesleri duyuluyor... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/2022-02-24t101929z_1046388284_rc29qs9f7gup_rtrmadp_3_ukraine-crisis-crimea-military-min_16_9_1645699349.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynaya-2inci-dalga-fuze-saldirisi-basladi-6971685/"]