Kamuoyunun tepkisine neden olan Tarihi Yarımada’da bulunan Mimar Sinan’a ait Süleymaniye Camii’nin siluetini perdeleyen İlim Yayma Vakfı’nın yurt inşaatının durdurulması için İBB; Koruma Kurulu, Fatih Belediyesi ve vakfa yazı yazarak resmi süreci başlatmıştı. İBB, mühürleme işlemi için Fatih Belediyesi'ne 3 günlük süre vermişti.

Süre, 8 Şubat günü doldu ve Fatih Belediyesi resmi işlem yapmayınca İBB ekipleri saat 16.00 sıralarında inşaata yapı tatil tutanağını asarak mühürleme işlemini gerçekleştirdi. Tepkiler üzerine geri adım atan vakfın, inşaattaki iskele ve kalıpları söktüğü de gözlemlendi.

İMAMOĞLU: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından  “Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz” paylaşımında bulundu.

“KANUNDAN GELEN YETKİMİZİ KULLANDIK”

İnşaatta gerçekleşen mühürleme işleminin ardından İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten de bir açıklama yaptı.

Gülten “Burası Fatih Belediyesi'nin ruhsat verdiği bir inşaat. Kurulun onayladığı bir proje. Ancak kamuoyuna yansıdıktan sonra dosyayı incelediğimizde projenin imar planı koşullarına uygun olmadığını, İBB tarafından onaylanmış bir yenileme alan projesinin olmadığını gördük ve  müdahale etmek  zorunda kaldık” dedi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Fatih Belediyesi'nde yazı yapıp inşaatın 3 iş günü içerisinde gerekli işlemleri yapmasını istediklerini hatırlatarak “Bugüne kadar bir işlem tarafımıza ulaşmadı. Kanundan gelen yetkimiz dahilinde biz şu anda inşaatı mühürleyerek durdurduk” diye konuştu.

“BİR AYLIK SÜRE VERECEĞİZ, YIKIM KARARI ÇIKABİLİR”

Gülten bundan sonraki süreci de şöyle anlattı:

“Dosya İBB encümenine sevk edilecek. Encümen bir karar alacak ve ilgililerine bir aylık süre vereceğiz. Gerekli yasal koşulların, mevzuata uygun hale getirilmesini talep edeceğiz. Yapılmadığı durumda yıkım kararını almak durumunda kalacağız. Konu kamuoyuna yansıdıktan sonra inşaat durdu, şu an bir çalışma yok.

Vakfın da bir açıklaması oldu. Fatih Belediyesi'nde de bir açıklaması var. Ancak bu işlemin  yasal zorunluluk olarak yapılması gerekiyor. Kamuoyunun rahatlatılması gerekiyordu. Vakıfla ve ilçe belediyesi ile idarecilerimiz tarafından gerekli iletişim sağlanıyor. Bu süreci  kazasız, belasız diyalog içerisinde atlatacağız.”

“YASAL OLMASI TOPLUMSAL KABULÜ GEREKTİRMEZ”

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan da katıldığı bir televizyon programında konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Buradaki bina yasal bir binadır. Ancak yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez. İlim Yayma Vakfı nitelikli bir açıklama yaparak Süleymaniye üzerine olan hassasiyetini belirterek gereğini yapacağını bildirdi. Bu teşekkürü hak eden bir davranıştır. Bir defa bu tartışma bitti. Büyükşehir Belediyesi’nin bir şey söylemesinin anlamı yok. İnşaat şu an durdu. Kurulların alacağı karar bekleniyor. Hangi kat nasıl alınacak onu konuşacağız” dedi.

İLİM YAYMA VAKFI'NDAN AÇIKLAMA

İlim Yayma Vakfı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Süleymaniye'deki yurt inşaatımız, İBB tarafından hukuki mesnetten yoksun bir şekilde mühürlenmiştir. İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararına uygun bir şekilde sürdürülmekte olan inşaat ile alakalı projenin denetim yetkisi İBB'de değildir.

* Vakfımız, ilgili kurumları göreve çağırarak alınacak kararlar doğrultusunda söz konusu inşaatla ilgili gerekli adımları atacağını açıklamış ve bu kapsamda alınacak karara kadar zaten inşaatı durdurmuştur.

* Bu çerçevede yurt inşaatı hukuki ve teknik prosedürlere uygun olduğu halde İBB'nin hukuka aykırı olarak ve yetki gaspı yaparak mühürleme işlemi yapmasına anlam vermemiz mümkün değildir.

[old_news_related_template title="Süleymaniye Camii’nin siluetine giren inşaat için verilen süre doluyor" desc="Süleymaniye Camii’nin siluetine hançer gibi saplanan İlim Yayma Vakfı’nın yurt inşaatını durdurmak için İBB’nin ilçe belediyesine verdiği 3 günlük süre yarın (8 Şubat) dolacak. Fatih Belediyesi mühürleme işlemini yapmazsa İBB devreye girecek. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, süreci uzlaşı ile çözmek istediklerini belediye ve vakıfla görüşmelerin sürdüğünü belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/07/iecrop/suleymaniye_16_9_1644240584.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/suleymaniye-camiinin-siluetine-giren-insaat-icin-verilen-sure-doluyor-6938186/"]

[old_news_related_template title="İBB'den İlim Yayma Vakfı'na fotoğraflı yanıt: Hakikati göstermek boynumuzun borcudur" desc="Süleymaniye Camii’nin silüet bozan yurt binası inşaatına dair İlim Yayma Vakfı'nın 'Daha yüksek bina vardı yıktık yüksekliğini düşürdük” şeklindeki açıklamasına İBB, karşılaştırmalı fotoğrafla yanıt verdi. 2016’da o bina varken çekilmiş ve şimdi çekilmiş fotoğrafların karşılaştırmasını paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 'Yükselik düşmedi aksine yeni bina daha yüksek. Hakikati göstermek boyun borcumuzdur' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/04/iecrop/ibb_16_9_1643985855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ibbden-ilim-yayma-vakfina-fotografli-yanit-hakikati-gostermek-boynumuzun-borcudur-6932071/"]

[old_news_related_template title="İmamoğlu: Süleymaniye'nin tarihsel kimliğine ve değerine aykırı uygulamalara izin vermeyeceğiz" desc="Süleymaniye Camii'nin silüetini bozduğu gerekçesiyle tartışmaların hedefi olan yurt binasıyla İlim Yayma Vakfı'nın geri adım atması üzerine İBB Başkanı İmamoğlu açıklama yaptı. İmamoğlu, 'Süleymaniye Camii’nin tarihi kimliğine uygun yenileme avan projeleri hazırlayacağız. Bunun dışında Süleymaniye'nin tarihsel kimliğine ve değerine aykırı proje ve uygulamalara, yenileme alanları avan proje onay makamı olarak izin vermeyeceğiz' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/06/iecrop/a3f5ed39-5b07-4a78-aca2-b269c65f5a8c_16_9_1644161845.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/imamoglu-suleymaniyenin-tarihsel-kimligine-ve-degerine-aykiri-uygulamalara-izin-vermeyecegiz-6935640/"]