Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan uyarıların ardından perşembe günü etkili olmaya başlayan kar yağışı bugün de devam etti.

Akşam saatlerinde kar, tipi ile etkisini sürdürürken, bazı yerlerde görüş mesafesi 200 metreye kadar düştü.

Yollarda olası bir tıkanıklığın önüne geçilmesi için iş makineleri çalışmalarına devam etti.



SÜRÜCÜLER ZOR ANLAR YAŞADI

Etkisini artıran kar yağışı sürücülere zor anlar yaşatırken, yolu kaplayan karlar nedeniyle bazı araçlar yolda kaldı.

Cevizlibağ'da araçlarını yol kenarına bırakan vatandaşlar, toplu taşımaya yöneldi.

Beşiktaş'ta ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün çıkışında sürücüler aniden bastıran karla zor anlar yaşadı. Sürücüler otomobillerini çıkarmak için yoğun uğraş verdi.

Dolmabahçe Tüneli'nde bir anda kilitlenen trafikte kalan sürücüler, yolda ilerlemeyi beklerken kar topu oynadı.



Anadolu Yakası D-100 karayolunun kar ile kaplanması sonrası kaygan zeminde sürücüler zor anlar yaşadı.

Bazı sürücüler, otoyolda patinaj yaparak ilerlerken, bazı sürücüler kazaya sebebiyet vermemek için araçlarının hızlarını düşürerek D-100 karayolunda otomobillerinin dörtlülerini yakarak ilerledi.

Sürücülerden bazılarının ise, kaygan zeminde direksiyon hakimiyetini kaybederek zor anlar yaşadığı görüldü. Sürücüler, araçlarıyla birlikte köprü altlarına sığındı.



Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy'de özellikle kar lastiği olmayan sürücülerin yokuş yukarı çıkamadığı görüldü. Araçlar karda zaman zaman kayarken, kar engelini güçlükle aşan bir sürücü yoluna devam etti.

Esenyurt'ta ise karda ilerleyemeyen sürücünün yardımına vatandaşlar koştu. Vatandaşların ittiği bir araç güçlükle çalıştı.

İSTANBUL VALİSİ VATANDAŞLARI UYARDI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentteki son durumla ilgili radar görüntüsü paylaştı. "Lütfen tedbiri elden bırakmayalım" diyen Vali Yerlikaya, "Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayalım" uyarısında bulundu.



"AN İTİBARİYLE 9586 İBB PERSONELİ ÇALIŞIYOR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "An itibariyle 9.586 İBB çalışanı, İstanbul’daki yoğun kar yağışında 16 milyon İstanbullu için çalışıyor" dedi.

METEOROLOJİ GECE SAATLERİ İÇİN UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edeceğinin tahmin edildiğini duyurdu.

MGM'nin İstanbul'la ilgili açıklamasında da "Çok bulutlu, aralıklı ve yerel olarak olmak üzere karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinde yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor" ifadeleri kullanıldı.



"KAR ANİDEN BASTIRDI"

Kar yağışı nedeniyle yolda kalan Serkan Çakıray, “Yolda kaldık. Ansızın birden bastırdı kar yağışı. Yemek için durmuştuk, yemekten çıkana kadar bu hale geldi. Aracımız ısınıp hararet yaptı. Durmak zorunda kaldık. Trafik de akmıyor. Bir müddet bekleyeceğiz. Meteoroloji uyarmıştı ama biz çıkmak zorunda kaldık. Fuarımız vardı. Yolun açılmasını bekliyoruz" dedi.

"ABARTI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞTÜK, MAALESEF ABARTI DEĞİLMİŞ"

Yolda kalan Ömer Yapraklı ise, “Kar yağışı çok hızlı bastırdı. Bu kadarını beklemiyorduk. Uyarılar vardı ama Ankara’dan fuar için geldik arkadaşlarla. İki gündür kar yoktu. Çok abartı olduğunu düşünmüştük ama maalesef abartı değilmiş. Bekliyoruz. Yollar açılırsa ilerleyeceğiz" dedi.



SABİHA GÖKÇEN'DE YÜZDE 30 ORANINDA UÇUŞ İPTALİ YAPILACAK

Sabiha Gökçen Havalimanı Meydan İşletmesi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ), Meteorolojik Acil Durum Komitesi (MADKOM) toplantısının ardından açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nda beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşlarında, 13.03.2022 tarihinde 05:50 ile 14:59 saatleri arasında %30 oranında uçuş iptali yapılmasına karar verilmiş olup, tüm yolcuların uçuşları ile ilgili son durumu, ilgili havayolunun internet siteleri ve çağrı merkezlerinden takip etmesi tavsiye edilmektedir” denildi.

300'E YAKIN SEFER İPTAL EDİLDİ

Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin aldığı karar doğrultusunda THY'nin bugün için İstanbul Havalimanı’ndan 163, AnadoluJet'in Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 29 seferini iptal ettiği duyurulmuştu. İptal edilen uçuş sayısı yeni seferlerin eklenmesiyle arttı.

THY Basın Müşavirliği'nden alınan bilgiye göre, bugün THY'nin İstanbul Havalimanı'ndan 143'ü dış hat 87'si iç hat olmak üzere toplam toplam 230 uçuş iptal edildi. AnadoluJet'in Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan iptal edilen sefer sayısı 44'ü iç hat, 5'i dış hat olmak üzere 49'a ulaştı. İlerleyen saatlerde hava koşullarına göre iptallerin de artabileceği bildirildi.

SEFERİ İPTAL EDİLEN YOLCULARA UYARI

Seferi iptal olan yolculardan uçuş saatine kadar THY ve AnadoluJet'in resmi internet sitesi, mobil uygulaması üzerinden değişiklik ve iade işlemlerini hızlı bir şekilde tamamlayabilecekleri belirtildi.



İSTANBUL HAVALİMANI'NDA KARLA MÜCADELE EDİLİYOR

İstanbul Havalimanı'nda karla mücadele çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Çok sayıda personel ve küreme aracıyla karla mücadele ediyor.

Ekipler, planlanan uçuşların sorunsuz gerçekleşmesi için apron pist ve taksi yollarını açık tutmak için çalışıyor.

İGA'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise uçuş operasyonlarının kesintisiz şekilde devam etmesi için apron ve pist üzerinde temizlik çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği kaydedildi.

Operasyonların aksamaması için önlemlerin en üst seviyeye yükseltildiği İstanbul Havalimanı'nda hava muhalefeti sebebiyle yapılacak seferler tedbir amaçlı olarak yüzde 30 oranında azaltılmıştı.

OTOBÜS VE TRAMVAY SEFERLERİNE KAR ENGELİ

Metro İstanbul'dan yapılan açıklamada "T5 Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı'mızda yoğun kar yağışı nedeniyle seferlerimiz yapılamamaktadır" denildi.

İETT de kar yağışı nedeniyle çok sayıda seferin iptal edildiğini belirterek, sefer iptal bilgilerini sosyal medya hesabından paylaştı.



İSTANBUL'DAKİ TRAFİK YOĞUNLUĞUNDA SON DURUM

İstanbul'da kar nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı. Kar yağışının etkisini artırmasıyla yüzde 72 seviyelerine kadar yükselen trafik yoğunluğu, yüzde 22 seviyelerine kadar geriledi.

Anadolu Yakası’nda karla kaplanan E-5 karayolunda sürücüler trafikte ilerleyemedi. Yoğun kar yağışı nedeniyle uzun kuyruklar oluşurken trafik durma noktasına geldi. Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe E-5 karayolundaki araçlar havadan görüntülendi.

Anadolu Yakası’nda E-5’te trafikte ilerleyemeyen araçlar havadan görüntülendi.


İMAMOĞLU UYARMIŞTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kar yağışıyla ilgili açıklama yapmıştı.

İmamoğlu, "Özellikle Anadolu Yakası'nda 30-50 santime kadar beklenen bir kar yağışından bahsediliyor. Meteoroloji uzmanlarımız boğaz çevresinde ve özellikle güneye doğru olan kısımda 15-30 santim civarında olmasını bekliyor. 30 santimlik kar kalınlığının görüleceği yerler içinde Büyükçekmece, Beylikdüzü gibi hattın da bulunduğu ifade edelim" demişti.

“PAZARTESİ ŞİDDETİ AZALACAK”

Kar yağışının şiddetinin pazartesi günü itibariyle azalacağını belirten İmamoğlu, şunları söylemişti:

*İnşallah bu kar yağışının sadece bereketini konuşacağız. Barajlarımızın tarihi bir doluluk seviyesine ulaşacağını da bekliyoruz, umut ediyoruz. Tarıma katkılarını konuşalım.

*Kimsenin burnu kanamadan, hiç kimse bir sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatalım istiyoruz. Burada en büyük güvencemiz siz kıymetli hemşehrilerimizin bizimle olan dayanışması.

*Valiliğimizin aldığı ağır tonajlı araçlar, TIR'larla ilgili kısıtlılık süreci de bu zaman dilimine ciddi katkı sunacaktır. O bakımdan bütün hemşehrilerimizin bizim bu uyarılarımıza azami katkı sunmasını bekliyoruz.