Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin yönetmeliğine tepkiler dinmiyor.

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla illeri başta olmak üzere bir çok kentte düzenlenen eylem ve etkinliklerle yönetmeliğin iptali istendi.

image small

AYÇEP’in Atatürk Kent Meydanı’nda düzenlediği etkinliğe Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin, çevre derneklerinin temsilcileri, zeytinlik alanlarını korumak isteyen zeytin üreticileri ve yasaya karşı çıkan çok sayıda vatandaş katıldı.

image small

"KARARIN BİZİM İÇİN KARŞILIĞI YOK"

Alınan kararların mantığını anlamakta güçlük çektiklerini söyleyen AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, şunları söyledi;

*Ölmez ağaç zeytin tükenmez bir mirastır. Bu miras oligarşik bir grubun doğayı, çevreyi ve zeytini tüketerek hızlıca para kazanabilmeleri için feda edilmek isteniyor.

*Her şeyin sahibi olduğunu düşünenler SİT alanlarını yok etmeyi ve korunan alanları bir rant alanına dönüştürmeyi amaçlayanların çıkardığı yönetmelik Anayasa ve Yasalara aykırıdır.

*Hukuksuz değişikler sonucunda üreticilerin ellerinde ne ekilebilecek alan ne de üretecek takat kalacak. Toplum bu süreçte, maden sahalarının yayacağı kirlilikle zehirlenecek.

*Sadece Aydın’da değil tüm Türkiye’de yükselen ses bu tehlikenin farkında olmamızdandır. Nefes alınmaz sonuçlar doğuracak bu kararların derhal geri çekilmesini istiyoruz. Hem zeytincilik ile ilgili, hem de SİT alanları ile ilgili yönetmelik derhal iptal edilmelidir.

*Zeytin karası kömürden daha değerlidir. Sit alanları ranta peşkeş çekilemeyecek kadar değerlidir.

image small

"ANAYASAL HAKLARI İÇİN DİRENİYORLAR"

Vatandaşların anayasal haklarını kullandıklarını belirten Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise, şunları söyledi;

*Zeytin üreticileri emek verdikleri, atalarından kalan zeytin ağaçlarının rant için yok olmasını istemiyorlar, tüm amaçları bu. Bu toplantının hiçbir siyasi amacı yok. Bu toplantı sermayeye, üretime karşı değil.

*Bu toplantı zeytin ağaçlarının yok olmasını istemeyen emekçilerin direnişi. Olayı hiç kimse hiçbir yere saptırmasın. Bu insanlar zeytin ağaçlarıyla yıllarca yaşamlarını sürdürdüler, çocuklarını okuttular, evlendirdiler, torun sahibi oldular.

*Yaşamlarını zeytinden elde ettikleri gelirle sürdürüyorlar. Elbette ki anayasal haklarıyla direneceklerdir.

ZEYTİN NÖBETİ BAŞLADI

“Doğanın ve kentin talanına hayır”, “Temiz hava su toprak olmazsa yaşam olmaz” gibi çevreci mesajlar taşıyan pankartların açıldığı gösteride “Havama, suyuma, zeytinime dokunma”, “Aydın uyuma zeytinine sahip çık” sloganları atıldı. Yasaya karşı çıkan vatandaşlar kent meydanına kurdukları çadırla zeytin nöbeti tutmaya başladı.

[old_news_related_template title="Fethiye’de 'Zeytinime Dokunma' eylemi" desc="Muğla’nın Fethiye ilçesinde zeytinliklerin madenciliğe açılmasına sivil toplum örgütleri, belediye çalışanları ve vatandaşlar eylem yaparak tepki gösterdi. Vatandaşlar, 'Çekin elinizi zeytin dallarından, çekin baltalarınızı ağaçlardan' derken, bir İngiliz’in açtığı “Do not touch” (Zeytinime Dokunma) pankartı da dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/zeytinim_16_9_1646660810.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/fethiyede-zeytinime-dokunma-eylemi-6995119/"]

[old_news_related_template title="AKP’li vekil zeytinlikleri yok edecek yönetmeliği savundu" desc="AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesini savundu. Yavuz, “Ülkesinin dışa bağımlılığını sona erdirmek isteyen birinin bu duruma destek vermesi gerekir” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/b366a16a-6093-4ef5-a9be-4878ec92c0bb_16_9_1646654090.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akpli-vekil-zeytinlikleri-yok-edecek-yonetmeligi-savundu-6994864/"]