RTÜK üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından 4 televizyon kanalına "iktidarı küçük düşürme ve aşağılama" gerekçesiyle para cezası verildiğini duyurdu.

Taşçı hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

1- RTÜK, TİP Mvekili Sn Ahmet Şık ve CHP Grup Başkanvekili Sn Özgür Özel'in Gezi davası sonrasındaki açıklamalarla “iktidarı küçük düşürme ve aşağılama” savıyla Flash, HalkTV, Tele1 ve KRT’ye oyçokluğuyla %3 para cezası verdi.

2- RTÜK’ün bugünkü cezaları gösterdi ki; milletvekillerinin söyledikleri birilerince beğenilmediğinde kanallar cezalandırılarak bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor. Amaç kimse gerçekleri duymasın, bilmesin! Medyaya baskı siyasilerin açıklamalarına kadar uzandı.


RTÜK'TEN AÇIKLAMA

RTÜK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* FLASH Haber, KRT, TELE 1 ve KRT’nin yasa ihlali, uzmanların dikkatinden kaçmadı. Gezi olaylarına ilişkin yapılan yargılamanın karar duruşması sonrasında Ahmet Şık ve Özgür Özel’in özellikle yargıyı hedef alan hakaret içeren söylemlerini ekranlara taşıyan 4 televizyon, 6112 sayılı Yasada geçen yayın ilkelerini ihlal edince yaptırımdan kurtulamadı. Seçilmiş iktidar, Cumhurbaşkanı ve yargıya eleştiri sınırlarını aşan saldırılar cezasız kalmadı.

* Üst Kurul, bağımsız yargıya ağır hakaretler içeren Ahmet Şık’ın, ‘... üzerindeki cübbeyle hakim savcı kılığına girmişlere, bu suç örgütü iktidarda kalmaya devam edebiliyor ise, bu tetikçiler bu aymazlıkla bu utanmazlıkla bu kararların altına imza atabiliyorlarsa, İktidar zaten haysiyetsiz. Bunlar çete diyoruz ya! Çete, mafya diyoruz! Buradakilere hakim savcı muamelesi mi yapacağız?’ şeklindeki sözleri ile Özgür Özel’in Taksim’i yakıp yıkan grupları, yargı kararına rağmen ‘barışçıl kişiler’ olarak tanımlaması ve ‘O kan emerek yaşayan bir vampir gibi bugün bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti'ndeki herkesin adalet talebinin, bu ülkedeki güzel insanların kanını emerek biraz daha yaşamaya çalışmaktadır.’ şeklindeki ifadelerini yayınlayan FLASH Haber, KRT, Halk TV ve Tele 1’in Yasadaki yayın ilkelerini ihlal ettiğine kanaat getirdi.

* Toplantıda, 4 televizyonun bu yayınları nedeniyle 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesi ilk fıkrası (ç) bendinde yer alan 'kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünü ihlal ettiği değerlendirilerek ilgili medya kuruluşlarına üst sınırdan idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

[old_news_related_template title="Vatandaştan Erdoğan'a 'şükürsüzlük' yanıtı: Kendileri şükür etsinler de..." desc="Zamlar altında ezilen vatandaşlar kuruş hesabı yaparak ay sonunu getirmeye çalışırken; Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 'Maalesef ülkemizde bazı kesimlerde bir şükürsüzlük, tatminsizlik, karamsarlık hali aldı başını gidiyor' açıklaması geldi. 'Her gün et yiyen insana 'şükür et' demekle her gün simit yiyen insana 'şükür et' demek ayrı' sözleriyle tepkisini dile getiren vatandaş, 'Kendileri şükür etsinler de halkın durumunu görsünler' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/10/iecrop/sukur_16_9_1652182665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/vatandastan-erdogana-sukursuzluk-yaniti-kendileri-sukur-etsinler-de-7126180/"]

[old_news_related_template title="Bloomberg'den Türkiye yorumu: Erdoğan'ın önünde tek bir engel var" desc="ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, son dönemde Türkiye'nin komşularıyla normalleşme sürecini merceğe aldı. Bloomberg'deki makalede, 'Son 10 yılın büyük çoğunu bölgede köprüleri yakmaya harcayan Erdoğan şimdi ilişkileri düzeltmeye çalışıyor gibi gözüküyor' yorumu yapılırken tek bir sorun olduğuna dikkat çekildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/10/iecrop/selman-depo_16_9_1652164246.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bloombergden-turkiye-yorumu-erdoganin-onunde-tek-bir-engel-var-7125161/"]