Yargıtay ve İstinaf Mahkemeleri tarafından bozulan ve Osman Kavala’nın tek tutuklusu olduğu toplamda 52 kişinin yargılandığı ‘Gezi Parkı' davası bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti. Sanıkların savunmalarından sonra avukatların talepleri alındı.

"4 BUÇUK YILDIR TUTUKLU"

Osman Kavala’nın avukatı İlkan Koyuncu, şunları söyledi;

*Casusluk konusuna hiç değinmedik. Osman Kavala dışındaki 51 kişi figürandır. Kavala’nın tutukluluğu için kullanılıyor. Kavala, dört buçuk yıldır tutuklu. Osman Kavala bile hukuka artık inanmıyor, onu bile küstürdünüz.

*Tahliye kararı çıkacağına inanmıyorum ama ev hapsi bekliyorum. Dosyada casusluk adına ne bilgi var ne belge. Rahip Brunson ev hapsindeydi, Trump aradı özel uçakla gitti. Erdoğan'ın evinin fotoğraflarını çeken İsrailli çift, için İsrail başbakanı aradı özel uçakla gittiler.

*İki Rus gazeteci İHA’ları görüntülediler, Rusya Müsteşarı aradı gittiler. Suçlular, suçsuzlar bilmem, benim işim değil. Kavala’nın arkasında şu var, bu var diyorlar. Düşman oluşturmaya çalışıyorlar.

*Amerika’nın, Rusya’nın, İsrail’in arkasında durduğu insanı değil 4.5 yıl, 4.5 gün bile içeride tutamıyoruz. Bu nedenlerle tahliyesini talep ediyoruz.

KAVALA TAHLİYE EDİLMEDİ

Mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti ile dava dosyasındaki deliller doğrultusuna Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verdi.

8 firari sanığın yakalama kararlarının devamına hükmeden mahkeme, 2 kişi hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına karar verdi.

Mahkeme, 6 kişi hakkındaki yurtdışına çıkış şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar vererek duruşmayı 21 Şubat’a erteledi.

ÜYE HAKİM MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Kavala’nın tutukluluk halinin devamı yönündeki çoğunluğun kararına muhalefet şerhi koyan üye hakim, Kavala'nın tutuklulukta geçirdiği süre, savunmasının alınmış olması ve delillerin toplanmış olması nedeniyle adli kontrol tedbiriyle tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

"MAHKEME HEYETİ SUÇA ORTAK OLMAKTA ISRARCI"

Duruşma sonrası Çağlayan Adliyesi önünde Osman Kavala’nın avukatları şu açıklamayı yaptı:

*Dosyanın var olan halinin korunmasından ibaret bir ara kararla karşı karşıyayız. Çarşı davasıyla birleştirme sonrası bugün ilk defa Taksim Dayanışması’ndan arkadaşlar beyanda bulundular.

*Bu beyanlarda Gezi’nin ne olduğu, nasıl bir direniş olduğu, nasıl bir umut olduğu, nasıl haklı ve barışçıl bir eylem olduğu bir kez de bu mahkeme heyetine anlatıldı. 2013 Mayıs’ından bu yana devam eden soruşturmalardaki hukuki aykırılık duruşma salonunda da ısrarla devam ediyor.

*Duruşma salonunda söyledik; 'Fethullahçı hakim savcıların yürüttüğü soruşturmadır' deyip kendilerini aklayamazlar. Bu suça ortak olmamamya davet etmiştik mahkeme heyetini. Görüyoruz ki verilen ara kararlarda bu suça ortak olmakta ısrarcı bir mahkeme heyeti var önümüzde. Gezi’de devşirilen umut nasıl bırakılmıyorsa hukuk mücadelesi de bırakılmayacak. Şunu biliyoruz ki bu memlekette umut her zaman sahiplenilir ve yerini yolunu bulur.

*Bu umuttan beslenen, bu memleketin umudu olan Gezi de ne kadar yargılanırsa yargılansın işin sonunda beraat edecektir. Bu haklılık kesinlikle yargı kararıyla da saptanacaktır. Bundan en ufak bir şüphemiz yok.

*Bu aşamadaki tek talebimiz 2013’ten bu yana yargılanan arkadaşlarımızın hızlıca aklanmasının yolunun açılması ve adil yargılanmanın sağlanmasıydı.

CHP'Lİ TANRIKULU: BU DAVA HUKUK ZEMİNİNDE YÜRÜMÜYOR

Duruşmayı takip eden milletvekillerinden CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları söyledi:

*Yine üzüntüyle bu adliyeden ayrılıyoruz. Bu dava hukuki saiklerle açılmış bir dava değil ve bir hukuk zemininde yürümüyor. Tamamen siyasi zeminde yürüyor. AKP ve lideri Sayın Erdoğan, nasıl büyük badireler atlattığını, nelerle karşı karşıya kaldığını, nasıl dış güçlerle mücadele ettiği asparagasını bütün insanlara anlatmak amacıyla böyle bir ucube dava yaratıldı.

*Çarşı, Gezi, Osman Kavala bu davalarla birleştirildi ve 52 sanıklı başka bir dava yaratıldı. Amaçları bu korkuyu yaratmak, bu algıyı sürdürmek. Ben bir yurttaş olarak üzgünüm. 2 gün sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin toplantısı var. Türkiye’ye bir süre verilmişti. Bu süre, Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019 tarihli kararın gereğinin yerine getirilmesi gereği yönündeydi.

*10 Aralık’tan beri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu kararını konsey takip ediyor. Türkiye ile ilgili olarak bir yaptırım süreci başlatılacak. AİHM’den yeni bir yaptırım süreci istenecek. Türkiye’nin konsey nezdinde AİHM nezdinde bu duruma düşürülmesinden dolayı üzgünüm.

*Hakimlerin, savcıların, siyasetçilerin buna hakları yok. Bu dava dosyasında AİHM’nin bu delillere göre tutuklayamazsınız dediği kararı var. Yarın ne diyecekler Avrupa Konseyi’ne? ‘Hayır efendim biz oradan tahliye ettik bu ayrı bir dava.’ Kim buna inanacak? Kimse inanmayacak.

*Kimse de inanmıyor zaten. Siyasette rekabet olur ama siyasette düşmanlık olmaz. Yetkileri düşman hukukuna göre yurttaşlarınıza karşı kullanamazsınız. Maalesef hukuk işlemiyor. İşleyen düşman ceza hukuku. Bu da siyasetin talimatıyla işliyor.

"ERDOĞAN TÜRKİYE'NİN BAŞYARGICI VE BAŞSAVCISI"

Tanrıkulu, “Sayın Erdoğan’ın anayasa uyarınca 3 sıfatı var. Anayasa’da yazılı olmayan 4. ve 5. sıfatları da var. Türkiye’nin başyargıcı ve başsavcısı. Birisiyle ilgili hüküm kurduğu zaman o yurttaşın beraat etmesi imkansız. Yoksa bu davada çoktan beraat kararları verilmiş olması, Osman Kavala’nın tahliye edilmiş olması lazımdı. Biz mücadeleye etmeye, bu zihniyeti deşifre etmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

[old_news_related_template title="Osman Kavala: Kala kala dış güç olarak bir ben kaldım" desc="CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tutuklu Osman Kavala’yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Kavala, “Amerika’ya, Rusya’ya, Almanya’ya, Fransa’ya bir şey söyleyemiyor. Elde kala kala dış güç olarak bir ben kaldım, bir de Soros” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/16/iecrop/kavala-23_16_9_1638466603_16_9_1642331506.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/osman-kavala-kala-kala-dis-guc-olarak-bir-ben-kaldim-6891828/"]