Gezi Parkı eylemlerine ilişkin verilen beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Nisan ayında karara bağlanmıştı.

Mahkeme, Osman Kavala'yı “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman hakkında ise 18’er yıl hapis cezasına karar vermişti.

Firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin ise dosyası ayrılmıştı.

Yerel mahkemenin kararının ardından dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin sanıklar hakkında verdiği mahkumiyet kararlarında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığını belirterek, istşnaf başvurularının esastan reddine karar verdi.

Oy birliği ile verilen kararda Yargıtay temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

[old_news_related_template title="Ankara'daki Gezi eylemleri davasında karar çıktı" desc="Ankara'daki Gezi eylemleri nedeniyle 26 sanık hakkında 2016'da açılan davada karar çıktı. Mahkeme, sanıklardan 23'üne, farklı suçlardan 10 aydan 13,5 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi. Sanıklardan sadece biri 'terör örgütü üyeliği' suçundan ceza alırken, 3 sanık ise tüm suçlardan beraat etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/28/gezi.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ankaradaki-gezi-eylemleri-davasinda-karar-cikti-7538455/"]

[old_news_related_template title="Gezi Davası tutukluları için 200'üncü Adalet Nöbeti tutuldu" desc="Mimarlar Odası, Gezi Davası kararlarını protesto için 200’üncü Adalet Nöbeti'ni tuttu. Mimarlar Odası İl Koordinasyon Kurul Sekreteri Seyfettin Avcı, 'TMMOB ve bağlı odaları olarak, mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz, arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi’ye sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/11/iecrop/gezi-1_16_9_1668191651-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gezi-davasi-tutuklulari-icin-200uncu-adalet-nobeti-tutuldu-7475105/"]