İstanbulluların pandemi nedeniyle ekonomik olarak zorlandığı günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “Birlikte Başaracağız” kampanyası başlatmıştı.

İstanbullular, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere İBB’ye bağışta bulunmuştu. 30 Mart-18 Haziran 2020 tarihleri arasında 6 farklı bankada toplanan yardım paralarının bulunduğu hesaplar,  İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla dondurulmuştu.

İstanbul Valiliği’nden izin alınmaması, karara gerekçe olarak gösterildi. İBB, hesaplarının hukuksuz şekilde dondurulmasını yargıya taşıdı. Belediye kanunun 15. maddesine göre bağış toplamanın belediyenin yetki ve imtiyazları arasında olduğu hatırlatıldı.

İSTANBUL DEFTERDARLIĞI BANKA HESABINA AKTARILDI

İBB'den yapılan açıklamada "Yargı sonucu beklenmeden Fatih Kaymakamı Kaan Peker imzasıyla İBB’ye resmi bir yazı gönderildi. Yazıda iki yıldır bloke halde bulunan paranın İstanbul Defterdarlığı banka hesabına aktarılmasına karar verildiği belirtildi" bilgisi verildi.

KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA

Pandemi döneminin başında ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için vatandaşların  İBB’ye bağışladığı, İçişleri Bakanlığı kararıyla durdurulan yardım kampanyası kapsamında toplanan 6 milyon 212 bin 515 TL’ye Fatih Kaymakamlığı’nın kararıyla el konulması ile ilgili Fatih Kaymakamlığı açıklama yaptı.

Açıklamada İBB tarafından “Birlikte Başaracağız” adı altında 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’na aykırı olarak,  30.03.2020-18.06.2020 tarihleri arasında, çeşitli bankalarda, Türk Lirası ve döviz hesapları açmak suretiyle, yasal prosedürler tamamlanmadan yardım toplandığının, İstanbul Valiliği tarafından yapılan denetim sonucunda tespit edildiği belirtildi. Denetim raporu neticesinde, İBB'den yasal prosedürleri tamamlanmadan toplanan bu yardımların bağışçılarına iadesinin istendiği, ancak verilen süre içerisinde bu talebin karşılanmadığı kaydedildi.

 8 DAVA REDDEDİLDİ

Gerekli yasal prosedürlerin tamamlanmaması ve devamında toplanan yardımların bağışçılarına iadesinin de sağlanmaması sebebiyle, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu uyarınca, izinsiz toplanan 6 milyon 212 bin 511 TL, 100 İsviçre Frangı, 40 Euro yardım miktarının kamuya geçirilmesine kaymakamlık tarafından karar verildiği aktarıldı. Bu kararlar aleyhine, İBB tarafından İstanbul İdare Mahkemelerinde açılan 8 davada belediyenin yürütmeyi durdurma taleplerinin reddedildiği kaydedildi.

"YANLIŞ VE TARAFLI ALGI"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

* Mahkemenin red kararına rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, ‘toplanan yardım paralarına bakanlık ve dolayısıyla hükümet tarafından el konulduğu’ şeklinde yanlış ve taraflı bir algı oluşturulmaya çalışıldığı, bu doğrultuda farklı mecralarda paylaşımlar yapıldığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olup, kişilerin olduğu gibi kurumların da tabi olduğu hukuk kuralları ve yasal düzenlemeler mevcuttur.

* Özellikle idari iş ve işlemlerde bu kurallara uyulması zorunlu olup hiçbir kurum bundan istisna değildir. Ülkemizde organize edilen tüm yardım toplama faaliyetleri, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’na uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Kanuna uygun şekilde yapılan yardım faaliyetlerinin önünde herhangi bir engel olmayıp, kanuna aykırı, izinsiz yardım faaliyetlerine ise müsaade edilmeyecektir.

Yardım toplamayla ilgili usul ve esaslara uymayan, bunun sonucunda verilen kararlara da uymayı reddeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, meseleyi bağlamından çıkaran tutum ve açıklamalarının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı ve kabul edilebilir olmadığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Tüm dünyayı sarsan corona virüs salgına karşı İBB, 30 Mart 2020’de İstanbul'da yaşayan ihtiyaç sahibi kesimlere yardım etmek için “Birlikte başaracağız” sloganı ile bağış kampanyası başlattı. Kampanyayı sosyal medya hesabından duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul bu süreci büyük bir dayanışma örneği sergileyerek aşacak. Destek ve bağış kampanyamıza siz de katılın” çağrısı yaptı.

4 BANKADA HESAP AÇILDI

İmamoğlu, bağış toplamak için 4 bankada açılan hesap numaralarını paylaştı. Ertesi gün 31 Mart’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzası ile 81 ilin valiliklerine, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na “yardım toplama” konulu yazı gönderildi. Yazıda son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri belirtildi.



Bakanlıktan gelen yazının ardından İstanbul Valiliği'nin bağış için İBB'nin hesap açtığı bankalara yazı göndererek hesapların bloke edilmesini istedi. Bunun üzerine İBB'nin bağış hesabı açtığı bankalar arasında bulunan kamu bankası, hesabı hemen dondurdu. Diğer bankalardaki hesaplara bağışlar bir süre daha devam etti.

İçişleri Bakanlığı, salgın yüzünden ekonomik sıkıntı yaşayan yardıma muhtaç vatandaşlara destek için İBB tarafından başlatılan bağış kampanyası nedeniyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma da başlatmıştı. Soruşturmada henüz bir gelişme olmadı.

[old_news_related_template title="İstanbul Valiliği’nden İBB vakfına yardım engeli" desc="İstanbul Valiliği, İBB’ye bağlı İstanbul Vakfı’nın iki AVM’de dijital yöntemlerle “izinsiz” yardım topladığı gerekçesi ile yasal işlem başlattı. Kız çocuklarına eğitim bursu vermek için yardım toplayan İstanbul Vakfı’nın hukuken izne gerek olmamasına karşın bugün izin başvurusunu yaptığı öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/04/iecrop/depophotos_16351325_16_9_1643957573.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/istanbul-valiligi-ibb-hakkinda-yasal-islem-baslatildigini-acikladi-6930793/"]