Birleşmiş Milletler, çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım’ı “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutluyor. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve 22 arkadaşı, çocuk işçiliğinin sebeplerinin tespiti, gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Önergede, Türkiye’deki çocuk işçi sayısının 2 milyonu bulduğu, son 9 yılda 571 çocuğun iş kazasında öldüğüne dikkat çekildi.

"2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ VAR"

Önergenin gerekçesinde, TÜİK’in yaptığı Çocuk İşgücü Araştırmasında, Türkiye’de 5-17 yaş grubunda çalışan çocuk sayısını 720 bin şeklinde açıkladığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2022’de yayınladığı rapora göre ise Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı bilgisine yer verildi.

İSİG’in 2021 verilerine göre de çocukların yüzde 30,8’inin tarım, yüzde 23,7’sinin sanayi, yüzde 45,5’inin hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüzbinlerce çocuğun sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürüldüğü bilgisine yer verildi.

"ÇOCUKLUKLARINI YAŞAYAMIYORLAR"

Önergede, “Artan yoksulluk ve işsizlik nedeniyle aileleriyle birlikte göç etmek zorunda kalan çocuklar göç ettikleri şehirlerde çocuk işçi olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Kız çocukları da benzer nedenlerle eğitim öğretimden uzaklaşarak erken evliliğe sürüklenmekte, kayıt dışı işgücü oluşturmaktadır.

Kız çocuklarının yaptıkları işlerin büyük çoğunluğu evde yapılan ücretsiz ev işleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çocukların çocukluk dönemlerini yaşayabilmelerini sağlamak, onları her türlü fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel istismardan korumak; anne, baba ve çocukların bakımıyla yükümlü olanların yanı sıra devlet ve toplumun ortak sorumluluğudur” denildi.

"İŞ CİNAYETİNE KURBAN GİDİYOR"

Türkiye’de çalıştırıldıkları işyerlerinde yaşamını yitiren çocukların sayısında her yıl artış yaşandığına dikkat çekildi. Geçtiğimiz günlerde Hatay’ın Erzin ilçesinde çalıştığı narenciye fabrikasında paketleme makinesine kıyafetini kaptıran 14 yaşındaki çocuk işçi Dicle Nur Selçuk’un hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

"CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL"

Son 9 yılda en az 571 çocuğu iş kazalarında can verdiğinin belirtildiği gerekçede, İş Kanunu kapsamında 15 beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu, çocukları çalıştırma yasağına uymayan veya gece işlerinde çalıştıranlar hakkında 4.173 TL idari para cezası uygulandığı, ancak her yıl yeniden değerlendirme oranında artırılan para cezasının enflasyonun altında kalarak caydırıcılığını yitirdiği kaydedildi.

[old_news_related_template title="15 yaşındaki çocuk işçi Kezban'ın ölüm nedeni otopsi sonucunda belli olacak" desc="Bursa'nın Karacabey ilçesinde mevsimlik işçi olan ailesiyle kaldığı çadırdan ayrıldıktan 14 gün sonra tarlada ölü bulunan Kezban Sakcak'ın cenazesi, ailesine teslim edildi, olayla ilgili soruşturma sürerken, Sakcak’ın ölüm nedeni, otopsi sonucunda belli olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/14/iecrop/kezban_16_9_1655200294.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/15-yasindaki-cocuk-isci-kezbanin-olum-nedeni-otopsi-sonucunda-belli-olacak-7192921/"]