Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından, "Gelecek haftadan itibaren sadece eğitim ve araştırma veya şehir hastaneleri değil, ilçeler dahil olmak üzere bütün devlet hastanelerinde Turkovac uygulaması başlayacak” açıklamasından sonra Turkovac’ın yaygın kullanımı için İl Sağlık Müdürlükleri harekete geçti.

Müdürlükler tüm birimlere gönderdikleri mesajlarla 7 Mart Pazartesi günü itibarıyla Turkovac dağıtımının yapılacağını, yeterli aşı lojistiği sağlanarak bütün aile hekimliği birimlerinde Turkovac aşısının uygulanmaya başlanacağını ve aşı yapılması için merkezi sistemden randevu oluşturulmasının talep edilmemesi gerektiğini bildirdi.

TURKOVAC ÖLÜMÜ ÖNLEMEDE ETKİLİ

Bu gelişmeler Turkovac aşısı ile ilgili tartışmaları alevlendirdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Turkovac aşısının, ölümü önlemede çok etkili olduğunu ve yoğun bakıma gitmeyi önlediğini belirtirken; birçok bilim insanları ise Turkovac’ın uluslararası yayınlanmış çalışma sonuçları ile etkinliğinin kanıtlanmadığını, Faz 3 çalışma sonuçları gibi verilerin açıklanmadığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün kullanım onayı vermediği  son olarak da Faz 3 çalışmalarının durdurulduğunu savundu. Bilimsel verilerin bilim insanlarıyla paylaşılmasını istedi.


TURKOVAC BİYOLOJİK SIVIDIR

Pazartesi gününden itibaren tüm Türkiye’de yaygın olarak yapılmaya başlanacak Turkovac aşısına en sert tepkiyi ise Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık gösterdi.



Saltık, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yaptığı çağrısında şu ifadeleri kullandı:

“Masum insanların katili olmayın! Erdoğan ve Koca'ya Turkovac çağrısı: Politik kaygılarla ve algı yönetmek için yapılan bir girişim. TURKOVAC biyolojik sıvıdan ibarettir. Bir hekim olarak utanç duyuyorum. Bakanlık ve iktidar insanlığa karşı suç işliyor. Er ya da geç hesap sorulur.”


[old_news_related_template title="Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Turkovac’ın faz 3 çalışması vaka alınmadan durdurulmuş" desc="Yerli aşıyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Turkovac’ın faz 3 çalışması vaka alınmadan durdurulmuş. Ayrıca faz 3 çalışmasının ara sonuçları ile acil kullanım onayı verildi' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/01/iecrop/turkovac-23_16_9_1646165090.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/prof-dr-mehmet-ceyhan-turkovacin-faz-3-calismasi-vaka-alinmadan-durdurulmus-6983221/"]

[old_news_related_template title="'Turkovac vurulanlarda yan etki yok'" desc="Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, yerli korona virüs aşısı Turkovac uygulanan vatandaşlardan olumsuz hiçbir dönüşün olmadığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/resim1_19892885_16_9_1645776730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/turkovac-vurulanlarda-yan-etki-yok-6973558/"]

[old_news_related_template title="Yerli aşı Turkovac'ı geliştiren profesörden açıklama" desc="Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen 'Yerli aşı Turkovac' panelinde konuşan yerli aşıyı geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 'Transgenik fareleri temmuzun sonu ağustosun başında ABD'den getirtebildik. Hemen çalışmalara başladık. Aşılanmayan transgenik farelerin 3 ile 6 günde öldüğünü ama iki farklı doz grubundaki farelerin ise virüs verildikten sonra da hepsinin hayatta kaldığını gördük. Üçüncü hayvan modeli olarak da gelincikleri kullandık' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/ozdarendeli-2_16_9_1644938267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/yerli-asi-turkovaci-gelistiren-profesorden-aciklama-6954803/"]