2017'de bir trafik kazası geçirerek bacaklarında hissiyatı ve yürüme yetisini kaybeden Michel Roccati, bilim insanları sayesinde tekrar ayağa kalkmayı, yürümeyi ve hatta yüzmeyi başardı.

Bilim insanlarının deneyine katılan  ve omuriliğinde yaşanan  sıkıntı sebebiyle felç geçiren Roccati, uzmanların araştırmasına dahil olarak yıllar sonra gündelik hareketlerini yapmayı başardı.

Lozan'da görevli bilim insanlarının araştırmasında Roccati'nin omurgasına bir implant yerleştirildi. Bölgedeki kasları tekrar harekete geçirmek için elektrik titreşim veren ve kablosuz bağlantı aracılığıyla bir tabletle yönetilen bu teknoloji Roccati'nin hayatını değiştirdi.

Roccati ile birlikte benzer durumda olan iki erkeğe daha bu implantı yerleştiren uzmanlar, gönüllülerin tekrar yürüyebildiğini, ayakta durabildiğini, bisiklete binebildiğini ve yüzebildiğini duyurdu. Uzmanlar, felç geçiren bireyler için bu ufak implant cihazlarının büyük bir umut vadettiğini de açıkladı.

Her gün düzenli olarak antrenman yaptığını ve kaslarını aktif tutmak istediğini söyleyen Roccati, "Bu günlük yaşamımın bir parçası oldu dedi.

Sistemi Lozan'daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'den görevli nörolog Profesör Gregoire Courtine ve Lozan Üniversite Hastanesi'nde görevli Profesör Jocelyne Bloch'un tasarladığı da belirtildi.

[old_news_related_template title="Bilim insanları neden bazı erkeklerin seks bağımlısı olduğunu tespit etti" desc="Bilim insanları, cinsel ilişkiye girmeye bağımlı olan (nemfomani) ve bunu durduramayan erkeklerden elde edilen kan örnekleri üzerinden bir araştırma yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/seks-shutterstock_16_9_1643890791.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlari-neden-bazi-erkeklerin-seks-bagimlisi-oldugunu-tespit-etti-6929363/"]

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Evden çalışmak doğaya fayda sağlıyor" desc="Litvanya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Almanya'da gerçekleştirilen bir araştırma evden çalışma sisteminin doğaya pozitif katkısı olduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/06/iecrop/pandemi-depophotos_16_9_1644141945.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-evden-calismak-dogaya-fayda-sagliyor-6935236/"]

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Türkiye pandemiyi iyi yönetemedi, fazla ölümlerin önüne geçilemedi" desc="Dünyanın önde gelen düşünce kuruluşlarından Almanya merkezli Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü, bir araştırma yaparak ABD, Birleşik Krallık, Brezilya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 'popülist hükümetin' 2020'de Covid-19'u yönetemediğini ve bu sebeple bu ülkelerde ölüm oranının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu tespit etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/28/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1643345850.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-turkiye-pandemiyi-iyi-yonetemedi-fazla-olumlerin-onune-gecilemedi-6916238/"]