İngiltere'de sekiz milyonu 60 yaş ve üzerinde olmak üzere yaklaşık 11 milyon insan işitme kaybından muzdarip. Kulak enfeksiyonları veya kulak kiri birikmesi sonucu kısa süreli işitme kaybı pek çok kişide görülüyor. Bu tip durumlar, tedavi edilebilir olsa da tekrar tekrar yüksek sese maruz kalmaktan veya yaşlandıkça iç kulaktaki değişikliklerden kaynaklanan işitme kaybı, büyük ölçüde tedavi edilemiyor, çünkü hücreler kendilerini onaramıyorlar.

İşitme cihazları sesi güçlendirerek yardımcı olabilir, ancak yeni bir ilaç, sağlıklı işitmeyi sağlayarak bu cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.


YENİ HÜCRELER OLUŞUYOR


ABD'deki Massachusetts Institute of Technology'ye bağlı bir şirket olan Frequency Therapeutics tarafından geliştirilen jel, laboratuvar testlerinde progenitör hücreler adı verilen bir tür kök hücreden yeni hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan bir ilaç karışımından oluşuyor.

Dahil edilen ilaçlardan biri, halihazırda epilepsi için kullanılan, kolayca bulunabilen ve nispeten ucuz bir ilaç. Diğer kök hücre tiplerinden farklı olarak, hücreler herhangi bir vücut dokusuna dönüşmüyorlar.

2021'de Otology & Neurotology dergisinde yapılan bir araştırma, jel aşı verilen ve ciddi işitme kaybı olan altı gönüllüden dördünün konuşmayı sonradan anladığını belirtti.

Şimdi, işitme kaybı yaşayan 124 kişiyi içerecek daha büyük deneme planlanıyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından sıra dışı buluş: Canlı organizmalar lambaların yerine geçti" desc="Fransa'nın Rambouillet isimli kasabasında, canlı organizmalarla çalışan lambalar, Covid-19 aşı merkezinin bekleme odasını kapladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/24/iecrop/glowe-1_16_9_1650797937.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-insanlarindan-sira-disi-bulus-canli-organizmalar-lambalarin-yerine-gecti-7094508/"]

[old_news_related_template title="Bilim dünyasını heyecanlandıran keşif: Dinozor kalıntısı" desc="Bilim insanlarına göre, 66 milyon yıl önce dünyadaki çoğu türün neslinin tükenmesine neden olan göktaşının çarptığı gün ölen bir dinozorun fosilleşmiş kalıntıları keşfedildi. Keşfin heyecan veren kısmı ise; Chicxulub asteroidinin bir parçasının da bulunmuş olması." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/dinozor_16_9_1649327744.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-dunyasini-heyecanlandiran-kesif-dinozor-kalintisi-7059886/"]

[old_news_related_template title="Simpsonlar'da bir ilk: İşitme engelli bir karakter yer alacak" desc="Simpsonlar'ın 33 yıllık tarihinde ilk kez işitme engelli bir karakter görünecek. Yeni karakter, Amerikan İşaret Dili'ni kullanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/11/iecrop/simpsons_16_9_1649688116.png" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/simpsonlarda-ilk-kez-isitme-engelli-bir-karakter-yer-alacak/"]