Gökbilimciler, 5 milyar ışık yılı uzaklıktan Dünya'ya ışık huzmeleri fırlatan bir 'galaktik uzay lazeri' tespit ettiklerini açıkladı. "Megamaser" olarak adlandırılan güçlü radyo dalgası "lazer", Güney Afrika'nın Northern Cape bölgesinde MeerKAT teleskopu tarafından tespit edildi.

Gökbilimcilere göre, Dünya'dan yaklaşık beş milyar ışık yılı uzaklıkta tespit edilen radyo dalgasının bugüne kadar en uzak noktadan geldiği aktarıldı.

Astronomers Detect Powerful “Galactic Space Laser” Five Billion Light Years  From Earth

Işığın, 58 bin milyar kilometre yol kat ettiği açıklandı.

Rekor kıran mega ışık hüzmesine 'Nkalakatha' [ng-kuh-la-kuh-tah olarak telaffuz edilir] adı verildi. Bu ismin, 'büyük patron' anlamına geldiği açıklandı.

Keşif, Uluslararası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi'nde (ICRAR) Dr Marcin Glowacki liderliğindeki uluslararası bir gökbilimciler ekibi tarafından yapıldı.

Dr Glowacki, bir atom hidrojen ve bir oksijen içeren hidroksil megamaserin MeerKAT teleskopu tarafından 3 bin saatten fazla gözlem içeren bir araştırma sırasında tespit edildiğini söyledi. Glowacki, “Bu, MeerKAT tarafından gözlemlenen türünün ilk hidroksil megamaseri ve bugüne kadar herhangi bir teleskop tarafından tespit edilen en uzak mesafede” dedi.

Dr Glowacki, megamaserlerin genellikle evrende iki galaksi şiddetli bir şekilde çarpıştığında ortaya çıktığını açıkladı.

[old_news_related_template title="Bilim insanları şaştı: Mars'ta sesin iki farklı hızı var" desc="NASA'nın geçen yıl kızıl gezegen Mars'a gönderdiği Perseverance isimli uzay mekiğinin mikrofonu tarafından kaydedilen seslerin iki farklı hızı olduğu ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/02/iecrop/perseverance-depo_16_9_1648889255.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-insanlari-sasti-marsta-sesin-iki-farkli-hizi-var-7049427/"]

[old_news_related_template title="Dünyanın akciğerinde korkunç yıkım" desc="Brezilya’daki son verilerle açıkça ortaya konan Amazon Ormanları’ndaki korkunç yıkım, çevre örgütlerini ayağa kaldırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/09/iecrop/amazon-reuters_16_9_1649490144.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/dunyanin-akcigerinde-korkunc-yikim-7063733/"]

[old_news_related_template title="Eski CIA görevlisi: UFO'larla karşılaşan yüzlerce ABD askeri yaralandı ya da öldü" desc="ABD’nin yurt dışındaki bazı diplomatlarını ve askeri personelini etkileyen gizemli Havana Sendromu ile ilgili tartışmalar sürerken eski CIA görevlilerinden biri, yüzlerce ABD askerinin “UFO’larla karşılaştıktan sonra” beyin sarsıntısı yaşadığını ve Havana Sendromu benzeri belirtiler gösterdiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/08/iecrop/ufo2-reuters_16_9_1649420569.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/eski-cia-gorevlisi-ufolarla-karsilasan-yuzlerce-abd-askeri-yaralandi-ya-da-oldu-7062333/"]