Orta Afrika ülkesi Gabon karıştı... Ülkede bir grup üst düzey asker Gabon 24 televizyon kanalına çıkarak yönetime el konulduğunu duyurdu.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun seçimi üçüncü dönem kazanmasından sonra yapılan açıklamada yönetime el konulduğu belirtildi. Sabaha karşı üst düzey askerlerin televizyonda yaptığı açıklama, Cumhurbaşkanı Bongo'nun zafer kazanarak üçüncü döneminin seçim kurulu tarafından duyurulmasından sonra geldi.

Gabon (Sınırları kırmızı ile işaretli)


İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan görgü tanıkları başkent Libreville'de silah seslerinin duyulduğunu aktardı. Gabon hükümeti konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Televizyonda konuşan Gabonlu asker, "Gabon halkı adına, barışı korumak için şu anki rejime bir son verme kararı aldık" dedi. Gabonlu asker açıklamayı okurken arkasındaki düzinelerce asker de sessizce izledi.

Gabon Cumhurbaşkanı ve hükümet henüz bir açıklama yapmadı.


2020'DEN BERİ SEKİZİNCİ DARBE

Açıklamada, seçimlerin iptal edildiği ve ülke sınırlarının kapatıldığı, hükümet, senato, meclis, anayasa mahkemesi ve seçim komitesinin lağvedildiği de belirtildi. Askerler kendilerini, "Geçiş ve Kurumların Restore Edilmesi Komitesi" olarak tanıttı.

Eğer bu darbe başarıyla sonuçlanırsa, 2020'den beri Batı ve Orta Afrika'daki sekizinci darbe olacak. Daha önce Mali, Gine, Burkina Faso, Çad ve Nijer'de askeri darbeler meydana gelmişti.

ÜLKE CUMARTESİDEN BERİ GERGİNDİ

İngiliz haber ajansı Reuters, ülkede tansiyonun cumartesi gününden beri yüksek olduğuna dikkat çekti. Cumartesi günü yapılan seçimlerde, Bongo ailesinin 56 yıllık iktidarına devam etmesi kararı çıkmıştı.

Gabon seçim komitesi, Bongo'nun oyların yüzde 64.17'sini aldığını ve ikinci gelen rakibi Albert Ondo Ossa'nın oyların yüzde 30.77'sini aldığını bu sabah duyurmuştu.

Reuters, seçim sürecinde uluslararası gözlemcilerin olmamasından, bazı yabancı medya kuruluşlarının yayın yapmasına izin verilmemesinden ve internetin kesilmesinden dolayı seçim sürecinin şeffaf olmadığını aktardı.

64 yaşındaki Bongo, görevi 2009 yılında, ülkeyi 41 yıldan fazla yöneten babası Omar Bongo Ondimba'dan devralmıştı.

FRANSA: YAKINDAN İZLİYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı Afrika ve Gabon'daki durumun Avrupa açısından endişe verici olduğunu belirtti. Borrell, Gabon Cumhuriyeti'nde ordunun yönetime el koymasının "tüm bölgede istikrarsızlığı artıracağını" söyledi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da Gabon'daki durumu yakından takip ettiklerini kaydetti. Fransız madencilik şirketi Eramet, ülkedeki tüm faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.

Çin de, Gabon'da düzenin ve Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun can güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.