Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı büyük yıkım sonrası vatandaşlar bölgeye yardım göndermek için seferber oldu ancak depremzedelere yardım götüren TIR'ların yolda kalması, tedarikte birkaç gün aksama yarattı.

Sozcu.com.tr'ye konuşan Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Onur Market Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, özellikle bebek maması, çocuk bezi, biberon ve kadın pedi gibi hijyen ürünlerinin bulunduğu raflarda stokların tükendiğini, ilk 3 gün bu rafların boş kaldığını söyledi.

Tüfekçi, bazı ithal markaların ürünlerinde azalmalar olsa da yerli markaların stoğunda sorun yaşanmadığını aktarırken; İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER İstanbul) Başkanı Faruk Güzeldere ise, perakendecilerin Ramazan ayının yaklaşmasından dolayı gıda ürünlerinin stoğu konusunda hazırlıklı olduklarını, o yüzden bu ürünlerin bulunduğu raflarda sorunlar yaşanmadığını anlattı.

Diğer yandan İstanbul'da da büyük bir depremin bekleniyor olması, vatandaşın panik alışverişi yapmasına, mobilyaları sabitlemek için kullanılan eşya sabitleyici aparatların bazı mağazalarda tükenmesine yol açtığı belirtiliyor.

YERLİ ÜRÜNLER YERİNE KONULUYOR, İTHALLER AZALDI


Erdal Tüfekçi, deprem bölgeye çok sayıda yardım götüren TIR'ın yolda beklemesinden dolayı stoğu tükenin ürünlerin tedarik edilmesinde gecikmeler yaşandığını, ancak bunun birkaç günle sınırlı kaldığını, şu anda sektör genelinde stok ve tedarik konusunda sıkıntı yaşanmadığını aktardı.

Market raflarının boş kalması gibi bir durumun özellikle İstanbul'da görüldüğünü belirten Tüfekçi, "Tüm illerde insanlarımızın göstermiş olduğu duyarlılık sonrası stoklarda erimeler meydana geldi. Bizler de belli bir stok seviyesinde çalışmak durumundayız. Bölgeye bir ara aşırı sayıda TIR gitti ve beklemek durumunda kaldı. Ancak tedarikteki sıkıntılarımız birkaç gün ile sınırlıydı. Bu hafta itibarıyla böyle bir sorun yok" diye konuştu.

GAZİANTEP BEBEK BEZİNDE ÖNEMLİ BİR ÜRETİCİYDİ


Özellikle bebek bezi üretiminde Gaziantep'in önemli bir üretici il olduğunun altını çizen Güzeldere, "Oradaki fabrikalarla yaptığımız görüşmelerde fabrikalarda çok hasar olmadığını, bu hafta itibarıyla üretime başlayacaklarının bilgisini aldık. Diğer illerdeki üreticilerimizin de etkisiyle başka markalar da devreye girecektir ve vatandaşa yansıyan bir ürün eksikliği yaşanmayacaktır diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'RAMAZAN NEDENİYLE GIDA STOĞU HAZIRLIKLIYDI'


Güzeldere, geçen hafta bebek bezi, bebek maması gibi ürünlerin yanında, depremzedelerin yiyecek ihtiyacını karşılayacak mutfakların hemen kurulamamasından dolayı hazır tüketilebilir gıda ürünlerine de ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu ürünlerin stoğunda sıkıntı yaşanmadığını anlattı.

Bunun, perakendecilerin Ramazan ayının yaklaşmasından dolayı gıda ürünleri stoğunda hazırlıklı olmalarından kaynaklandığını ifade eden Güzeldere, "Yeni hafta itibarıyla da tedarikte herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır" ifadelerine yer verdi.