Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. Erdoğan şunları söyledi:

* "Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın ciddi sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde Türk ekonomisinin dengeli ve başarılı bir seyir izlemesi çok önemli. Her ne kadar ülkemizde kendi devletini, kendi halkını, kendi hükümetini kötülemeyi varlık sebebi haline getirmiş bir kesim aksi yönde kampanya yürütse de 2023'ten ümitvar olmak için sebebimiz çoktur. Çünkü iyi bir hazırlık yaptık, iyi bir altyapı kurduk.

* Geçen yıl yaşanan fevkalade gelişmelerin ülkemizin üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için milletimizin her kesimine ayrı destek programları hazırlayıp uyguladık. Sadece yapılan düzenlemelerle vazgeçilen vergi geliri 290 milyar liranın üzerindedir. Bir başka ifadeyle, bu yöntemle 290 milyar liralık bir kaynağı evinde kullandığı elektrikten marketinde yaptığı alışverişine kadar günlük hayatının pek çok safhasında vatandaşımızın cebinde bıraktık.

* Hanelerde kullanılan doğalgazın yüzde 80'ini, elektriğin yüzde 60'ını sübvanse ederek dünyayı kasıp kavuran enerji krizinin insanımıza etkisini en aza indirmeyi başardık. Bugün evinde kullandığı doğalgaza 1000 lira fatura ödeyen bir vatandaşımız, devletinin de Hazinesinden üste 4 bin lira daha vererek asıl maliyeti karşıladığını biliyor. Temmuz ayında başlattığımız Aile Destek Programı'nın bütçesini 15 milyar liradan, 40 milyar liraya çıkartıp kapsamını da genişleterek insanlarımızı zor günlerinde yalnız bırakmadık. Bu ay itibariyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın aylık barınma yardımı bütçesini de artırarak 2 milyar 250 milyon liraya çıkardık.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR AÇIKLAMASI

* Ocak ayında yeniden düzenlediğimiz haliyle yaşlı aylığını 1537 liradan yaklaşık 2 bin liraya, yüzde 40-60 engelli aylığını 1223 liradan yaklaşık 1600 liraya, yüzde 70 üzeri engelli aylığını 1840 liradan yaklaşık 2 bin 400 liraya yükselttik. Sadece bu ay 3,5 milyon haneye 740 milyon lira elektrik tüketim desteği ödemesi yaptık. İhtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişinin sağlık sigortası için 3,2 milyar lira ödemede bulunduk. Ücretli çalışanlarımıza işverenlerin yapacağı gıda ve yakacak yardımlarını gelir vergisinden istisna tuttuk. Kamu görevlilerimize, mutat maaş zamları yanında ek göstergeyle ve gelir vergisi tarife dilimleri güncellemesiyle, memur ve emeklilerimize de refah payı artışıyla ilave imkan sağladık.

* Asgari ücreti enflasyon öngörüsünün çok üzerinde artışla 8 bin 507 liraya, en düşük emekli aylığını 5 bin 500 liraya çıkardık, bunu yaparken asgari ücret desteğini de 100 liradan 400 liraya yükselterek işverenlerin üzerindeki yükü azalttık, aynı şekilde gelir ve damga vergisi kesintisini tüm maaşların asgari ücret kadarki kısmından kaldırdık. Temel ihtiyaç ürünleri başta olmak üzere pek çok üründe KDV indirimine gittik, sözleşmeli kamu görevlilerini kadroya geçirdik, uzun yıllardır tartışma konusu olan emeklilikteki yaş sınırını çözecek düzenlemeyi hazırladık ve Meclis sürecini takip ediyoruz. Kendi alanında Cumhuriyet tarihinin en büyük kampanyasını 500 bin konut, 1 milyon alt yapılı arsa ve 50 bin iş yeri ile başlattık.

* Bunları yaparken üretimin ve istihdamın kaynağı olan reel sektörü ihmal etmedik, iş dünyasının tüm kesimleriyle, finansmana erişimini en uygun şartlarla sağlayacak paketleri devreye aldık. Kullanılan kredilerin, üretken alanlara yönlendirilmesini sağlayacak mekanizmalar kurduk. Amacımız ülkemizin sınırlı kaynaklarından ayırdığımız finansmanın döviz gibi, tüketim gibi gereksiz yerlere değil, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye gitmesini sağlamaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın 200 milyar liralık kefaleti karşılığında, reel sektöre kullandırılacak 250 milyar liralık kredi paketinde bu kritere özellikle önem veriyoruz. Halihazırda 14 farklı alanda faaliyet gösteren firmalarımızı selektif kredi politikamızla destekliyoruz.

"BORÇLARIN CEZALARINI KALDIRIYORUZ"

* Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu teklifle, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle tüm bu borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkanı getiriyoruz. Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacağı için taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı veriyoruz. Teklifle, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesini de sağlıyoruz.

* Bilindiği gibi yükseköğrenim kredi borçlarının endekse bağlı olarak artışına son vermiştik. Artık gençlerimiz ne kadar kredi aldılarsa, sadece o rakamı geri ödüyor. Geçmişte endeksle oluşmuş borçları da silmiştik. Bu düzenlemeyle endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hale getiriyoruz. Kapsamlı bir uygulama, yapılandırma teklifimizin tüm hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyoruz.

"2 BİN LİRAYI AŞMAYAN BORÇLARIN CEZALARININ TAHSİLİNDEN VAZGEÇİYORUZ"

* Bir müjde de icralık borcu olan vatandaşlara vermek istiyorum. 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme zaten yapıldı. Şimdi de aynı uygulamayı, vergi dairelerimize vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere vergi dairelerine olan ve 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklayacağı bu uygulamanın vergi dairesine olan borcundan dolayı takibe maruz kalmayacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

* Yapılan düzenlemelerin temel amacı, devletle vatandaşın küçük meblağlı meseleler için karşı karşıya gelmesinin önüne geçmektir. Türkiye'nin kaynakları, milletin zenginliği, devletin geliri arttıkça ortaya çıkan imkanı 85 milyonun tamamının huzuru ve refahı için kullanmaya devam edeceğiz.

YAKLAŞIK 2 BUÇUK MİLYON SÜRÜCÜNÜN CEZA PUANI SİLİNİYOR

* Trafik ceza puanlarıyla ilgili bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin kara yolu altyapısı, bölünmüş yollar, otoyollar, köprüler ve tünellerle hızlı, konforlu, güvenli yolculuğa uygun hale getirildi, bu sayede bilhassa ölümlü trafik kazalarında sadece son 5 yılda neredeyse yarı yarıya azalma sağlandı. Türkiye'nin salgın döneminde artan ihracat ve iç piyasadaki canlılık sebebiyle karayollarındaki ticari seferlerde daha büyük bir hareketlilik yaşandı. Bireysel ve ticari karayolu kullanımındaki artış, alınan tüm tedbirlere rağmen kural ihlalleri sebebiyle sürücülerin ceza puanlarında ciddi yükselmelere sebebiyet verdi.

* Her konuda olduğu gibi bu hususta da vatandaşlarımızın gönüllerini rahatlatmayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Yapacağımız düzenlemeyle sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz. Yaklaşık 2 buçuk milyon sürücümüzün ceza puanının silinmesini ve bu sebeple geri alınan 10 bine yakın ehliyetin iadesini sağlayacak düzenlemenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."