Petrol fiyatları, dünkü gerilemenin ardından piyasaların Çin'de deflasyona yönelik işaretleri fazla önemsememesi ve dünyanın en büyük iki tüketicisinde talep durumuna dair ipuçları beklemesiyle yatay seyretti.

Petrol, zayıf talebe ilişkin artan endişelerin etkisiyle son üç haftadır keskin bir düşüş yaşadı.

Dünyanın en büyük ithalatçısı olan Çin'de rafinaj marjlarının düşmesi ve stokların artması ve Çin ekonomisinin sorunlarının arttığına dair işaretler talep endişelerini öne çıkardı.

TEMMUZDAN BU YANA İLK


Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'de ekonomik büyümeye yönelik beklentilerin zayıf olduğuna dikkati çekti. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ise petrol talebinin düştüğüne ilişkin veriler de fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,3 değer kaybetmesinin ardından yeni günde önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 79,8 dolarla 20 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeden işlem gördü.

Petrol fiyatlarında düşüşler akaryakıt fiyatlarında da indirim beklentilerine yol açtı. Ancak bu gece benzin ya da motorin fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacağı öğrenildi.

TALEP ENDİŞELERİ ÖNE ÇIKTI


Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Saxo Capital Markets Pte.'den piyasa stratejisti Charu Chanana, talep kaygılarının şu anda piyasa duyarlılığını desteklediğini söyledi.

Chanana "Hem ABD hem de Çin'den gelen makro veriler ve EIA envanter verileri, yüksek faiz oranlarının petrol talebi üzerindeki etkisini değerlendirmek için yakın vadede kilit rol oynayacak" dedi.