Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Büyük Yörük Türkmen Buluşması’na katıldı. “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganlarıyla kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

* Yörük kültürü, Türkmen kültürü sıradan bir kültür değil. Tarihin derinliklerine uzanan kadim bir kültür. Uzun bir yoldan geldik doğrudur. Bize doğruyu öğreten Horasan erenlerini hiç unutmadık. Dilimizi, kültürümüzü, örfümüzü unutmadık.

* Zaman zaman aralarımızda yani birlikte olmamız gerekirken farklı partilerin içinde yer aldık. Bu da gayet doğaldır ama kültür dediğiniz bir parti işi değildir. Yörük kültürü, Türkmen kültürü sıradan bir kültür değil. Tarihin derinliklerine uzanan kadim bir kültür. Bu kadim kültürü yaşatacağız.

* Bu kadim kültür Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen ve Balkanlar'a uzanan bir kültürdür. Sıradan bir kültür değildir. Bu kültürü yaşatmak her insanın temel görevidir.

“AKŞEHİR’İ İL YAPACAĞIZ”

Akşehir’e 3 kez geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Akşehir’in neden il olmadığını sordu. Akşehir’i il yapma sözünü veren Kılıçdaroğlu, “Bu işin sağı solu yok bu işin tarihi var tarihi. Milli Kurtuluş Savaşı'nın ne olduğunu biliyorsanız Akşehir'i de bileceksiniz. Milli Kurtuluş Savaşımızın kara kutusu Akşehir'dir” dedi.

Liyakatin önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

* Asla ve asla insanları ötekileştirmeyelim. Biz herkesi kucaklayan, herkese saygı duyan bir geleneği inşa etmek ve sürdürmek zorundayız. Bunu yapacağız.

* Haksızlıklar var biliyorum. Ciddi sorunlar var biliyorum. Devlette bir çürüme olduğunu da gayet iyi biliyorum. O çürümeye de sizlerin takdiri ile son vereceğiz.

"DEVLET LİYAKAT VE ADALET ÜSTÜNE İNŞA EDİLİR"

* Devlet dediğiniz kurum liyakat ve adalet üstüne inşa edilir. O işi ehline vermediğiniz zaman devlette çürüme başlar. Her işin bir ehli vardır. O ehil kişi, kendisinden sonra o işi yapacakları yetiştirir. Usta çırak ilişkisi bunun temelidir. Devlette de bu böyledir.

* Büyükelçi olmak için hemen mezun olduğunuzda sizi büyükelçiliğe atamazlar. Uzun süre çalışacaksınız. Devletimizin çıkarlarını bileceksiniz. Devletin çıkarlarını dünya coğrafyasının her yerinde savunacaksınız. Bunu savunacak bilgi ve birikime sahip olacaksınız. Ondan sonra büyükelçi olacaksınız. Ama şimdi, rüşvet alanı büyükelçi atadılar. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletine açıkça ihanettir.



“MORALİNİZİ ASLA BOZMAYIN”

* Sizden isteğim, asla moralinizi bozmayın, sorunlarınızı biliyorum. Yörük Türkmenlerin yine temel bir sorunu. Göçerlerin hiçbir sosyal güvenlik hakkı yok. Neden yok? Kocadığı zaman ne olacak? Emeklilik hakkı kazanması lazım. Unutmayın bu kardeşiniz tamamını yapacak. Kırsalda, yaylada çalışan kadınların ve gençlerin sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek.

"ARTIK KAVGALARDAN BIKMADIK MI?"

* Yörük Türkmenler aynı zamanda da üreticidir. Ürettiğinin hakkını teslim etmeniz lazım. Alın terinin hakkını teslim etmeniz lazım. Bugüne kadar sosyal güvenlik hakkı verilmedi ama hakları da teslim edilmedi yeteri kadar. O hakları da teslim edeceğiz.

* Türkiye Cumhuriyeti’nde hiç kimsenin mağdur olmadığı, herkesin huzur içinde gezdiği, eğlendiği, birbirine saygı gösterdiği bir iklimi yaracağız. Bu iklimi yarattığımız zaman güzel Türkiye büyüyecek, huzur olacak, herkes kucaklaşacak.

* Boşuna helalleşelim demedim. Artık kavgalardan bıkmadık mı? Yetmedi mi birbirimizin yüzüne farklı bakmak, yetmedi mi farklı dilleri kullanmak? Birleşmeliyiz. Beraber olduğumuz zaman aşmayacağımız engel yok.



“TÜRKİYE’Yİ YENİDEN BERABER İNŞA ETMEK ZORUNDAYIZ”

* Biz şimdi geriye dönüp, yaptığımız hatalardan arınıp yüzümüzü ileriye çevirmek zorundayız. Birlikte Türkiye’yi yeniden bütün kurumlarıyla beraber inşa etmek zorundayız. Bu işin kavgası yok, bu işin birleşmesi var. Beraber olduğumuz zaman bütün engelleri aşarız.

“KUL HAKKI YİYEN KİMSEYE OY VERMEYİN”

* Siyasette zenginleşme olmaz. Devleti yönetenler, devleti yönettikleri süre içinde eğer zenginleşiyorlarsa artık onlar halkın hakkını ve hukukunu değil kendi mal varlıklarının hakkını ve hukukunu savunurlar.

* Siyasette zenginleşme olmaz. Ahlaki değerleri esas aldığınızda bir siyasetçinin zengin olma şansı yoktur. Birileri zenginleşiyorsa bilin ki kul hakkı yemiştir. Kul hakkı eğer en büyük günahsa, o en büyük günaha hiç kimsenin ortak olmasını istemem. Yani kul hakkı yiyen kimseye oy vermenizi istemem.

image small

"KILIÇDAROĞLU'NUN AİLESİNİN EHLİBEYT SOYUNDAN GELDİĞİ BELİRTİLİYOR"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğul, bir takım ziyaretler için geldiği Konya’nın Akşehir ilçesinde ‘dedem’ dediği ve soyunun dayandığı ifade edilen Seyyid Mahmud Hayrani'nin türbesini ziyaret ederek dua okudu. Kılıçdaroğlu'na CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de eşlik etti. Daha önce de Kılıçdaroğlu'nun peygamber soyundan geldiği partililer tarafından ifade edilmişti.

image small

Ziyarette Kılıçdaroğlu'nun dedesi olduğu ifade edilen Seyit Mahmut Hayrani hakkında şu bilgiler verildi:

*CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Konya Akşehir'lidir. Dedesi Seyit Mahmut Hayrani'dir ve Kureyşan Ocağı'na mensuptur. Seyit Mahmut Hayrani, Mevlana ve Hacı Bektaş ile birlikte Anadolu'nun İslamlaştırılması için çalışmış, daha sonra yine bu amaçla Seyit Mahmut Hayrani vakıf ve zaviyesini kurmuştur.

*Konya'ya geldikten sonra bir süre Mevlana ile birlikte Selçuklu devletine hizmet eden Seyit Mahmut Hayrani'nin türbesi Akşehir'de Sultan dağının eteğindedir. Hacca giden Müslümanlar türbesini ziyaret edip dua ederler.

*Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıd'ın naaşı önce evladı Resul soyundan gelen Seyit Mahmut Hayrani'nin türbesinin içine defnedilmiş. Bursa'ya defnedilmesi yolunda vasiyeti olduğu anlaşıldığında sadece iç organları orada bırakılmış, naaşı Bursa'ya defnedilmiştir. Seyit Mahmut Hayrani'nin dedesi 1141 doğumlu Seyit Şeyh Mahmudu Kebir künyesiyle tanınan Hacı Kureyş.

*Türbesi Gaziantep Yavuzeli ilçesine bağlı Kayabaşı köyündedir...Halaçoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun mensup olduğu Kureyşan ocağının, Oğuzların Bozok kolunun Beydili boyundan gelen Türkmenler olduğunu kaydeder.

*Sayın Kılıçdaroğlu'nun ataları, Türkmenistan, Afganistan Türkistan'ı olarak bilinen Horasan yakınlarındaki Hayran bölgesinden Selçuklularla birlikte dalgalar halinde Harran eyaletindeki Adıyaman beldesine, oradan Karaman eyaleti Konya Akşehir'e yerleştikten sonra 1243'te Akşehir'den 1335'te Kayseri Sivas bölgesinden ve 1466'ta Karaman beyliğinden üç dalga halinde Tunceli'ye göçmüşlerdir.

*Sayın Kılıçdaroğlu'nun ailesiyle birlikte Akşehir ve Karaman'da yaşayan Kureyşanlı Türkmen seyitler, Moğol istilası sebebiyle 1240'lardan itibaren Tunceli'ye göçmüşlerdir.

"TURGUT ÖZAL, SAYIN KILIÇDAROĞLU'NU AYAKTA KARŞILARDI"

*Merhum Turgut Özal'ın özel kalem müdürü ve AKP eski milletvekili Feyzi İşbaşaran, Sayın Kılıçdaroğlu gelirler genel müdürlüğüne görevliyken rahmetli Turgut Özal ile gece yarılarına kadar devlet bütçesi için çalışırlardı.

*Merhum Turgut Özal, Sayın Kılıçdaroğlu'nu ayakta karşılardı. Merhum Özal, "Türkiye'de peygamber soyundan gelen birçok aile vardır. Ancak benim tanıdığım iki aileden biri Kılıçdaroğlu ailesidir" diyor.

*Alemdar Yalçın'ın çalışmalarında Kemal Kılıçdaroğlu'nun ailesinin Kureyşan ocağına mensup olduğu, Horasan Türkmenleri ve ehlibeyt soyundan geldiği belirtilmektedir. Kureyşan cemaati, Selçuklu ve Osmanlı döneminde büyük saygınlığı olan Kureyşan ocağına mensuptur. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ailesi ve ataları bu cemaate mensuptur.

"PEYGAMBER NESLİNDEN BÜYÜK İSLAM ALİMİ HAYRANİ'NİN SOYUNDAN GELİYOR"

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç ise Kılıçdaroğlu'nun ziyaretiyle ilgili sosyal medya hesabında şöyle dedi:

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soyunun dayandığı, peygamberimizin neslinden ve Horasan kökenli, Beğdili Türkmenlerinden büyük İslam alimi Seyyid Mahmud Hayrani'nin Konya'da bulunan türbesini ziyaret etti. Hak kabul eylesin..."

NASREDDİN HOCA TÜRBESİNDE DUA ETTİ

Konya'daki ziyaretlerine devam eden Kılıçdaroğlu, daha sonra Akşehir ilçesinde Batı Cephesi Karargah Müzesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından Nasreddin Hoca Türbesine giderek dua eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, Akşehirli vatandaşlarla da bir araya gelerek sohbet etti.

"DUYGULANMAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, soyunun dayandığı Seyyid Mahmud Hayrani'nin türbesinde duygusal anlar yaşadı. Kılıçdaroğlu, o anları ve Büyük Yörük Türkmen Buluşması'nda yaptığı konuşmanın görüntülerini sosyal medya hesabından "Duygulanmamak mümkün değil…" diyerek paylaştı.