Ankara'da yaşanan olay, saat 07.30 sıralarında Sancaktepe Mahallesi 1637'inci Sokak üzerinde meydana geldi. İddiaya göre sokak üzerindeki 4 katlı binada oturan bir aile, dairede ilaçlama yaptırdı. Tarım ilacı kullanımı nedeniyle tüm daireler ilaçlamadan etkilendi.

İhbar üzerine bölgeye AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları ile itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk belirlemelere göre, binada bulunan 10 yaşındaki Elif Sude S. ile birlikte 2 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi de hastaneye kaldırıldı.



VALİ ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

Ankara Valisi Vasip Şahin de, olayla ilgili açıklama yaptı. Şahin, olayın ilk belirlemelere göre böcek ilaçlamasından kaynaklandığını belirterek, "Maalesef 2 vatandaşımız öldü, 1'i ağır 5 vatandaşımız da şu anda tedavi altında. İnşallah onlar sağ salim aramıza dönerler ama şunu ifade edeyim; şu anda orada bütün ekiplerimiz çalışıyorlar. Savcılarımızın talimatları ve kontrolleri dahilinde incelemeler, araştırmalar devam ediyor. Kesin sebep, bu teknik ve adli çalışmalar bittikten sonra netleşecektir. Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Ankara Valiliği de olayla ilgili Twitter hesabından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bugün sabah saat 07.33' te Keçiören ilçemizde ikamet eden bir aileden baş dönmesi, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleri alınmış olup konu ile ilgili olarak derhal sağlık ekipleri görevlendirilmiştir. Emniyet, AFAD, UMKE, SAKOM ve GAMER ekiplerimizden alınan bilgiye göre durumdan etkilenen 7 vatandaşımızın olduğu, ilk bulgulara göre şahıslarda zehirlenme belirtilerinin görüldüğü değerlendirilmiştir.

Hastanelere nakilleri sağlanan şahıslardan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, diğer vatandaşlarımızın tedavilerine devam edilmektedir. Söz konusu bina ve çevresinde gerekli tedbirler alınmıştır. Olayın kesin sebebinin belirlenmesi için inceleme ve araştırmalar Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde uzman ekiplerce sürdürülmektedir" denildi.



10 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

Hacılar Apartmanı'nda yaşanan zehirlenme olayının binada oturan Somalili bir ailenin evlerini ilaçlatması nedeniyle yaşandığı belirtildi. Evden sızan kimyasal nedeniyle 1'inci kattaki dairede oturan Türkan Sabancılar (39) ve kızı Elif Sude Sabancılar (10) hayatını kaybetti.

Zehirlenen 1'i ağır, 10 kişi de hastanede tedaviye alındı. Bölgede çalışan ekipler, dairede ilaçlama için kullanımı yasak olan 'alüminyum fosfat' kullanıldığını ve bu kimyasalın sıcaktan genleşip buharlaşarak tüm apartmana yayıldığını belirtti. Olayın ardından 4 katlı bina ile yanındaki bina tahliye edildi.

'SU DÖKÜLMÜŞ OLSA BİNADAKİ HERKES ÖLÜRDÜ'

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, olay yerine gelerek incelemede bulundu. Altınok, bu olaydan ciddi bir ders çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bu tür kimyasal maddelere kolay ulaşılmamalı. Satış hizmeti veren firmalar ve şirketlere de sınırlama getirilmesi lazım. Bunların ciddi anlamda denetlenmesi lazım. Allah'tan apartmanda su döken olmamış, eğer su dökülmüş olsa binadaki herkes ölürdü. Bu ilaçlamayı bir firmaya yaptırıyorlar. Firma ilaçlama yaptıktan sonra, '3 gün eve uğramayacaksınız' diyor. Bu ilaç genleşiyor ve daha sonra diğer yerlere koku geliyor" dedi.

Altınok ayrıca, evlerini ilaçlatan Somali uyruklu kişilerden 2'sinin gözaltına alındığını söyledi.

'VEFAT EDEN ELİF DÜN DE FENALAŞMIŞ'

Hacılar Apartmanı yöneticisi Songül Ak ise dünden bu yana binada ciddi anlamda bir koku olduğunu söyleyerek, "Koku gitsin diye çatı kapısını açtık. Kapılarını bantlamışlar ama koku oradan geliyordu. Ben bütün binaların zillerine basarak uyarmak istedim. Uyanan oldu, uyanmayan oldu. Ben de etkilendim, başım döndü. 2 kişi vefat etti. Vefat eden 10 yaşındaki Elif dün de fenalaşmış, ambulans çağırarak hastaneye götürmüşler. Ama 'bir şey yok' denilerek geri eve yollamışlar" diye konuştu. (DHA)